Cestovanie so žltačkou

2011-05-16 10:05:00 |   |    | 

Rozpúšťajúca sa kocka ľadu v nápoji v bare pod palmami na pláži kdesi na konci sveta alebo krásne prestreté švédske stoly prehýbajúce sa pod čerstvým ovocím či chutnými darmi mora?



Alebo vás láka skrášlenie tela exotickými motívmi na miestach, ktoré uvidí len ten, kto si to zaslúži? Ideálny spôsob dovolenky, hovoríte si. Aj hepatitíde sa takýto spôsob života páči.

Cestovanie sa stalo v ostatných rokoch súčasťou životného štýlu, podľa štatistík sa každoročne presúva na dovolenky či za prácou tretina ľudstva!

Nedostávame sa však do kontaktu len s inými spoločenstvami a kultúrami, ale aj s inými chorobami, ktoré sa u nás nevyskytujú alebo vyskytujú len v menšej miere.

Vírusová hepatitída nie je na Slovensku neznámou chorobou, v ostatných dvoch rokoch sa počet prípadov pohybuje na čísle takmer 2 500 prípadov. Pritom Slovensko patrí ku krajinám, kde je výskyt žltačky typu A a B na podstatne nižšej úrovni než napríklad v Egypte, Bulharsku, Turecku či Tunise.

Pripomínajú vám tieto názvy obľúbené dovolenkové destinácie? Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pri cestovaní do krajín so stredným a vysokým výskytom očkovanie proti žltačke typu A aj  B práve preto, že sú to choroby, ktoré nie je problém získať.

Veď na to, aby ste získali žltačku typu A stačí, ak si dáte nápoj, v ktorom sa náhodou ocitnú kocky ľadu z infikovanej vody, alebo siahnete po chutne vyzerajúcom ovocí, ktoré je možno aj opláchnuté či miestnej špecialite pripravenej priamo na trhovisku.

Jeden z najlepšie zdokumentovaných prípadov dovolenkovej epidémie je z roku 2004, pričom miestom nákazy sa stal hotel v egyptskej Hurghade. Po vyšetrovaní sa zistilo, že príčinou epidémie žltačky typu A bola čerstvá pomarančová šťava, pričom nedostatočnú hygienu zistili na farme, z ktorej pomaranče do hotela dodávali. Žltačku typu A si domov z Egypta prinieslo 351 dovolenkárov z deviatich európskych krajín, najviac z Nemecka.

Vírusové hepatitídy dnes odborná verejnosť rozdeľuje do viacerých typov označených písmenami A až E. Ich spoločným znakom je fakt, že pôvodca choroby napáda pečeň a spôsobuje jej zápal.

Najčastejším a najrozšírenejším vírusom je typ A, ktorý sa prenáša kontaktom s chorou osobou, kontaminovanou vodou aj ľadom, tepelne zle upraveným jedlom.

Typ B je rovnako celosvetovo rozšírený, ale cesta jeho prenosu je o čosi náročnejšia ako v prípade typu A, pretože do tela vstupuje najmä krvou. Na druhej strane, stačí naozaj minimálne množstvo vírusu na nákazu.

V súčasnosti patrí žltačka typu A a žltačka typu B medzi veľmi rozšírené ochorenia po celom svete. Z mapy rozšírenia ochorenia vírusovej hepatitídy je jednoduchšie hovoriť o krajinách, v ktorých sa vyskytuje minimálne, než o tých, kde je štandardne.

K najmenej ohrozeným lokalitám patria rozvinuté krajiny Západnej a čiastočne Strednej Európy, USA a Kanada. Čím viac však cestujeme na Balkán a na Východ, tým väčšie je ohrozenie žltačkou.

Pri type A je už aj Slovensko v kategórii, kde je miera výskytu vyššia, ale ešte nie taká vysoká ako napríklad v obľúbených dovolenkových destináciách – Turecko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, nehovoriac o afrických letoviskách ako Egypt či Tunis.

Pri cestách do exotickejších oblastí Afriky i Ázie by malo byť pre cestovateľa samozrejmosťou očkovať sa proti obidvom typom žltačiek. V niektorých krajinách (Indonézia, Thajsko, India, Stredná a Južná Amerika) sa premorenie obyvateľstva pohybuje na úrovni 80 percent!

Očkovanie proti obidvom typom je možné jednou vakcínou, ktorá sa podáva v troch dávkach. Ideálne je, ak sa podávajú v rozmedzí  0 – 1 - 6 mesiacov, teda druhá dávka mesiac po prvej a tretia, posilňovacia dávka 6 mesiacov od začiatku očkovania.

Už prvé dve dávky poskytujú veľmi vysokú ochranu pred nákazou. Tretia dávka zabezpečuje podľa súčasných výskumov u zdravých ľudí dlhodobú ochranu. Viac informácií na www.zltacka.sk.

O možnosti očkovania proti vírusovej hepatitíde A a B sa informujte u všeobecného lekára alebo na pracoviskách cestovnej medicíny.

 

Zdroj/autor: reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa