Chcete schudnúť? Stačí vám 30 minút denne

2022-01-31 14:30:00 |   |    | 

Vedeli ste, že pri chudnutí vám najviac pomôže správne mentálne nastavenie a zdravý vzťah k jedlu? Poďte si s nami prečítať o 4 mýtoch, ktoré mätú mnoho ľudí.



Chystáte sa chudnúť? Zabudnite na všetky mýty, ktoré už dávno neplatia. Vytvorte si zdravý vzťah k sebe, pohybu aj jedlu. Aké sú 4 najčastejšie mýty o jedle a chudnutí?

 

1. Všetky kalórie sú rovnaké

Kalórie sú v podstate mierou energie a majú rovnaký energetický obsah. To ale neznamená, že rôzne zdroje kalórií majú rovnaký vplyv na telo/hmotnosť. Potraviny prechádzajú rôznymi metabolickými cestami, a preto majú rozličné účinky na hlad a hormóny v tele.

Napríklad: Kalórie z ovocia bývajú oveľa sýtejšie ako kalórie z rafinovaných potravín, napríklad sladkostí.

Bielkovinové kalórie nie sú rovnaké ako kalórie tukov alebo sacharidov. Ak niektoré tuky a sacharidy nahradíte bielkovinami je možné, že zrýchlite svoj metabolizmus a znížite chuť do jedla, vďaka tomu, že podporíte hormóny, ktoré regulujú hmotnosť.

 

2. Chudnutie je lineárny proces

Chudnutie nie je lineárny proces, ako si mnohí mylne myslia. Natrafíte na týždne, v ktorých schudnete a naopak v ďalších trocha priberiete. Hlavne sa nestresujte, je normálne, že telesná hmotnosť kolíše hore a dole. Na udržanie efektu chudnutia odporúčame pohyb vhodne zvolenou športovou obuvou.

Kolísanie váhy môže byť spôsobené tým, že máte v tráviacom systéme viac potravy alebo zadržiavate viac vody ako zvyčajne.

U žien je kolísanie ešte výraznejšie a spojené s menštruačným cyklom. Preto pri chudnutí vždy sledujte trend váhy - ak má klesajúcu tendenciu, všetko je v poriadku.

 

3. Menej jedzte, viac sa hýbte

Telesný tuk je uložená energia. Ak chcete stratiť tuk, musíte spaľovať viac kalórií, než koľko ich prijímate. Preto sa vám môže zdať logické, že menej jedla a viac pohybu spôsobí úbytok hmotnosti. Táto rada teoreticky funguje, ak trvalo zmeníte životný štýl.

Pre ľudí, ktorí majú vážne problémy s hmotnosťou, toto pravidlo však neplatí a nie je správne. 

Na chudnutie pomocou diéty a cvičenia je potrebná zásadná a trvalá zmena pohľadu, správania a mentálneho nastavenia. Obmedzenie príjmu potravy a zvýšenie fyzickej aktivity nestačí. 

Hovoriť ľuďom s problémami s nadváhou, aby jednoducho menej jedli a viac sa hýbali, je neúčinná rada, ktorá z dlhodobého hľadiska nefunguje.

 

4. Zo sacharidov a tukov priberiete

Nízkosacharidové diéty môžu pomôcť pri chudnutí, ak dodržiavate nízky príjem sacharidov a vysoký príjem bielkovín. To však neznamená, že sacharidy spôsobujú priberanie. Vždy rozlišujte medzi prirodzenými a rafinovanými sacharidmi - tie sú spojené s priberaním.

Tuk je veľmi kalorický a bežne sa vyskytuje v nezdravých potravinách. Pokiaľ je však váš príjem kalórií v zdravom rozmedzí, zdravé tuky sú úplne v poriadku a mali by byť súčasťou vyváženej stravy.

 

Chcete ďalšie tipy na zdravý životný štýl? Pozrite si viac informácií na www.ccc.eu/sk.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa