AKO si kúpiť nové lyže

2010-12-05 10:00:00 |   |    | 

Viete, aký je rozdiel medzi krátkym a dlhým oblúkom? Aké lyže sú vhodné pre upravené terény a neupravené? Čo je freeride a čo cross carving?



 

Stále platí pravidlo, že za viac peňazí, väčšia kvalita.

To znamená – väčší pôžitok z jazdy s menšou námahou. Nič sa však nemá preháňať, rekreačný lyžiar nemusí investovať do top modelov, ale na športových lyžiach sa môže viac zdokonaliť. 

 

 

 

 

 

 

AKÉ lyže si vybrať


 

  • Rekreačné lyže
    Sú určené stredne pokročilým rekreačným lyžiarom, takíto sú schopní zísť aj prudšiu zjazdovku, ale väčšinu oblúkov jazdia „šmykom“ (nedržia lyže na hrane). Na zjazdovkách nepatria medzi najrýchlejších, ale ani medzi najpomalších lyžiarov. Rekreačné lyže nie sú vhodné pre úplných začiatočníkov.
  • Športové lyže
    Sú určené lyžiarom s už vyspelou technikou jazdy, ktorí väčšinu oblúkov jazdia po hranách. Okrem správnej techniky sú schopní vyvinúť i silu potrebnú k tomu, aby im lyže „neodskakovali“. Ani jazda väčšou rýchlosťou pre nich neznamená stratu kontroly nad lyžami.
  • NAJ modely
    Možnosti týchto lyží využijú tí najzdatnejší, čiže lyžiari, ktorí všetky oblúky jazdia na hranách a to aj na prudších úsekoch a pri väčších rýchlostiach. Lyže majú stále pod kontrolou a na zjazdovkách patria medzi najrýchlejších.
  • Ako dobre sa viem lyžovať?
    Zvážte svoje sily, schopnosti aj možnosti a odpovedzte si aj na otázku, čo chcete docieliť kúpou nových lyží. Chcete sa učiť lyžovať alebo sa zdokonaľovať alebo len byť „in“ a mať v novej sezóne aj najnovší typ značkových lyží?


 


V AKOM teréne sa budete na lyžiach pohybovať
 
 

  • Lyže na upravené zjazdovky a pre krátky oblúk
    Lyže v tejto kategórii sa vyznačujú úzkym jadrom (obyčajne 62-67 mm), veľkým vykrojením (pod 14 m) a všelijakými výstuhami, ktoré sa starajú o dostatočnú tuhosť. Rýchla zmena hrán a držanie na ľade sú ich hlavnými prednosťami. Lyže tohto typu sú určené tým, ktorí trávia väčšinu času na upravených zjazdovkách a jazdia krátkymi oblúkmi. Ak patríte medzi agresívnych lyžiarov a vyžadujete perfektné správanie lyží na každom povrchu vrátane zľadovatelej zjazdovky, tak si vyberajte medzi NAJ modelmi. Ostatných plne uspokoja športové modely.
  • Lyže na upravené zjazdovky pre stredný a dlhý oblúk
    Rovnako ako „slalomky“, sa aj lyže v tejto kategórii vyznačujú úzkym jadrom (obyčajne 62-67 mm) a množstvom výstuh, ktoré sa starajú o dostatočnú pevnosť. Vykrojenie býva väčšie (nad 15 m), čo je spolu s rôznymi tlmičmi vibrácií základným predpokladom pre stabilitu pri rýchlejšej jazde. Lyže v tejto kategórii sú určené tým, ktorí trávia minimálne 80 percent času na upravených zjazdovkách, a to jazdou strednými i dlhšími oblúkmi. Ak patríte medzi agresívnych lyžiarov a vyžadujete perfektné správanie lyží na každom povrchu vrátane zľadovatelej zjazdovky, vyberajte tiež medzi Naj modelmi. Ostatných lyžiarov uspokoja aj športové modely.
  • Cross carving modely
    Lyže v tejto kategórii sa asi najlepšie dajú prirovnať k cyklokrosovým bicyklom. Podobne ako tie, vychádzajú cross carving modely z modelov „cestných“, čiže z modelov na upravené zjazdovky. Oproti nim sú ale mierne upravené, aby zniesli aj ľahký terén – predovšetkým kašovitú a hrboľatú zjazdovku. Väčšinou sú pod viazaním trochu širšie (okolo 70 mm), čo im dodáva lepšiu stabilitu pri jazde v mäkkom teréne. Medzi ďalšie úpravy patrí väčší dôraz na pružnosť lyže – dôraz na schopnosť zvládať prehýbanie pri jazde v neupravenom teréne (podobne ako odpruženie cyklokrosových bicyklov, túto funkciu plní silnejší plášť a masívnejšie ráfiky). Takéto lyže budú vyhovovať aj tzv. popoludňajším lyžiarom, ktorí nevyrážajú na zjazdovku ako prví, ale veľakrát zostávajú až do konca dňa. Niektoré cross carving modely majú ešte viac „carvingový“ charakter.  To znamená, že lyže sa ľahko dostanú do oblúka a následne v ňom dokonale držia. Veziete sa na nich ako po koľajniciach. Ak si v polovici oblúka zmyslíte, že by ste ho radi „zavreli“, býva to problém – vykoľajenie ide ťažšie. A to platí najmä pre niektoré NAJ cross carving modely.
  • Univerzálne modely do každého terénu
    Ak prirovnáme cross carving modely k cyklokrosovým bicyklom, tak lyže v kategórii univerzál (anglicky-allmountain), môžeme prirovnať k horským bicyklom. Univerzálne modely sú teda ešte lepšie prispôsobené pre jazdu v teréne (sú širšie, 75-80 mm), ale môžete na nich podobne ako na horských bicykloch vybehnúť aj na  „cestu“ – upravenú zjazdovku. Každý cyklista vám potvrdí, že ísť na horskom bicykli 50 kilometrovou rýchlosťou po asfaltovej ceste nie je nič príjemné. Preto nemá zmysel kupovať vybavenie, ktorého vlastnosti využijete dvakrát za rok. Ak však chcete byť dokonale pripravení, keď práve napadol čerstvý sneh, radšej použite univerzálne lyže.
  • Dámské lyže na upravenú zjazdovku a do voľného terénu
    V tejto kategórii nájdete modely tak pre stredne pokročilé lyžiarky, ako aj pre športové zjazdárky. Od pánskych modelov sa väčšina líši mierne nižšou hmotnosťou a mäkšou konštrukciou, aj keď to neplatí úplne stopercentne. Zlé jazyky tvrdia, že najväčším rozdielom je dizajn. Reklama podporovaná šikovnou marketingovou kampaňou už tento problém vyriešila. Dámske modely si svoje miesto na trhu už dávno našli a žiadna významná značka si ich nedovolí ignorovať.
  • Lyže na jazdu vo voľnom teréne (freeride)
    Po lyžiach v tejto kategórii siahnu priaznivci zasnežených plání ďaleko od vlekov a turistického ruchu. Vyznačujú sa predovšetkým veľkou šírkou pod viazaním (vždy nad 80 mm) a malým vykrojením (rádius nad 20 m). Takto konštruované lyže poskytujú veľkú stabilitu v prachovom snehu (nelyžujete sa, ale skôr plávate), veľký rádius tiež zaručuje stabilitu i vo vyšších rýchlostiach. Na upravenej zjazdovke sú tieto lyže dosť ťažkopádne, rýchla zmena hrán a perfektné držanie na ľade sú pre ne nedosiahnuteľné.

 

 

AKÝMI oblúkmi jazdíte
 
 
Napriek dlhoročným snahám výrobcov, univerzálne lyže na každý oblúk nikto nevymyslel. Takže si nevyberiete lyže vhodné pre krátke oblúky, ktoré by vám umožnili vychutnať si aj dlhé oblúky pri rýchlej jazde. Ide teda o to, aby ste si vybrali taký model, ktorý vám bude vyhovovať vo väčšine prípadov.
 
Pri výbere nových lyží je najlepšou cestou riadiť sa podľa rádia (polomeru) vykrojenia. Jednoduchšie povedané, rádius vyjadruje rozdiel medzi šírkou lyže pod viazaním a v špičke a päte. Včeobecne platí, že čím menší rádius, tým viac je lyža vykrojená a tým lepšie „zatáča“. Dnes sa rádius lyží pohybuje od cca 9 do 24 m.

 

  • Milovníci krátkych oblúkov budú voliť lyže s rádiom pod 14 m, lyže s rádiom pod 12 m sú skôr „funcarvery“. 
  • Veľmi vykrojené lyže môžu byť na zjazdovke ťažko zvládateľné.
  • Vyznávači stredných oblúkov dajú prednosť rádiu 14-17 m. Lyže s vykrojením nad 17 m sú určené pre vyššiu rýchlosť a jazdu s dlhými oblúkmi.
  • Po lyžiach s polomerom nad 21 m siahnu len naozajstní znalci alebo priaznivci „freeridu“.

 

Rádius má tiež vplyv na dĺžku lyží, lyže s rádiom pod 14 m sú väčšinou dlhé 165-170 cm. Naopak lyže s rádiom nad 21 m mávajú 180 cm a viac.

 

Zdroj/autor: ski, drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages/stockxchng

Hodnotenie článku:
3.8/5 (30 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa