Dolné Rakúsko vlakom: Na takú jazdu nikdy nezabudnete

2023-10-07 12:00:00 |   |    | 

Máte radi výlety po horách spojené so zážitkami? Zaujímavým výletným tipom bude pre vás jazda na niektorej z trás zážitkových vláčikov v Dolnom Rakúsku. V rôznych častiach sa ich nachádza šesť a sú vyhľadávanými atrakciami pre malých i veľkých. Medzi tie najpopulárnejšie patrí horská železničná trať Mariazellerbahn, ktorá vás odvezie z hlavného mesta Dolného Rakúska St. Pöltenu do najznámejšieho rakúskeho pútnického mestečka Mariazell.



 

Mariazellerbahn - najdlhšia úzkokoľajka v Rakúsku

Mariazellská železnica – Mariazellerbahn - patrí k najkrajším rakúskym úzkorozchodným tratiam. Spája hlavné mesto Dolného Rakúska St. Pölten so štajerským Mariazellom. Ten sa stal v 19. storočí jedným z najväčších pútnických miest v celom Rakúsko-Uhorsku a za rozvojom železnice stála práve potreba dopraviť do cieľa zástupy veriacich.

Na konci 19. storočia tak začala výstavba trate a celý úsek bol dokončený v roku 1907. Malebnými údoliami Pielach a Dirdnltal vás táto najdlhšia rakúska úzkokoľajka prevedie cez 19 úchvatných viaduktov a 21 tunelov, čo je zážitok už sám o sebe. Celkovo má mariazellská železnica 21 zastávok, popri ktorých môžete naraziť na mnohé turistické ciele.

 

Najstaršie mesto, ktoré je najmladším hlavným mestom

Údolná časť vedie z najstaršieho rakúskeho mesta a zároveň najmladšieho spolkového hlavného mesta St. Pöltenu do Laubenbachmühle. St. Pölten je najstaršie rakúske mesto s mestskými privilégiami, ktoré sa stalo hlavným mestom Dolného Rakúska až v roku 1986.

Má nádherné zachované barokové centrum, ale obdivovať môžete aj modernú vládnu štvrť, kde sídlia najvyššie dolnorakúske inštitúcie. Milo vás tu prekvapí moderná súčasná architektúra.

Budova krajinského parlamentu, Festspielehaus, ktorý je domovom klasickej i súčasnej hudby, Múzeum Dolného Rakúska či budovy Krajinskej knižnice a archívu, to všetko sú skvosty súčasnej architektúry, ktoré sa oplatí navštíviť.

Dominantou tejto modernej časti mesta je však 80-metrová vyhliadková veža Klangturm, ktorá je bezplatne sprístupnená návštevníkom po celý rok. Je z nej nádherný výhľad na celé mesto i okolie.

Dominantou barokového centra je radnica, ktorá spolu s františkánskym kostolom, impozantným morovým stĺpom Najsvätejšej Trojice a Dolnorakúskym štátnym divadlom lemujú Radničné námestie. Ďalšími hodnotnými historickými budovami je baroková Katedrála Nanebovzatia Panny Márie  s cirkevným múzeom a secesný dom Olbrichhaus.

 

Zaujímavé miesta popri trati

Keď vyrazíte zo St. Pöltenu, popri staniciach údolnej časti Mariazellskej železnice sa nachádzajú aj ďalšie turistické zaujímavosti, ako rôzne manufaktúry, múzeum modelovej železnice, galéria s obrazmi a sochami, westernová dedinka či zrúcanina hradu Rabenstein.

Stanica v obci Laubenbachmühle je moderným architektonickým skvostom a jej stavba zo skla a dreva bola ocenená ako jedna z najkrajších staníc Rakúska. Je aj svetovým unikátom, pretože je asi najväčšou železničnou stanicou sveta na počet obyvateľov. Táto malá obec má totiž len sedemnásť obyvateľov. V ponuke je tu pre skupiny od 6 osôb aj prehliadka stanice, technických servisných dielní a umývacej linky.

 

Najatraktívnejší horský úsek trate

Najkrajším úsekom mariazellskej železnice je horská časť z Laubenbachmühle do Mariazellu. Sú na nej nádherné výhľady na najvyššiu horu tohto regiónu Ōtscher.

Pri stanici Wienerbruck-Josefsberg sa nachádza centrum najväčšieho prírodného parku Dolného Rakúska Ötscher-Tormäuer. Dominuje mu vyhliadková veža Ōtscher Turm a z centra sa robia najmä túry do Ötschergräben tzv. Grand Canyonu  Rakúska.

Zaujímavé je, že samotná stanica v súčasnosti funguje ako zážitkové ubytovanie. Hoci v nej stále zastavujú vlaky, historická budova ukrýva po citlivej rekonštrukcii dva apartmány (pomenované podľa vlakov Himmelstreppe a Ötscherbär), ktoré sú ideálne pre celé rodiny, pretože v nich nájdete všetko potrebné a navyše máte k dispozícii aj dvor s grilom, športovými pomôckami či saunou.

Obľúbeným turistickým cieľom je aj predposledná zastávka Mitterbach, kde môžete vystúpiť a vydať sa na výlet lanovkou na kopec Gemeindealpe do výšky 1626 metrov nad morom a užívať si nádherné panoramatické výhľady.

Na vrchole sa nachádza veľká lúka, kde sa pasú kravy a horská chata Tenzerhaus s vyhliadkovou plošinou, z ktorej je nádherný panoramatický výhľad na okolité kopce, Mariazell, jazero Erlaufsee a mnoho ďalšieho. Môžete si tu spraviť aj nenáročnú 20-minútovú panoramatickú okružnú prechádzku okolo vrcholu kopca, ktorý je obľúbeným východiskovým bodom aj pre paraglajdistov.

Na medzizastávke lanovky sa nachádza požičovňa trojkoliek, na ktorých sa môžete spustiť k údolnej stanici. Cesta nadol po upravenej lesnej ceste je dlhá vyše 4 kilometre a teší sa mimoriadnej obľube nielen u detí, ale aj dospelých.

 

Panoramatické vozne poskytujú dokonalý výhľad

Po Mariazelskej železnici sa môžete prepraviť  v moderných vlakových súpravách Himmelstreppe (Schody do neba), ktoré sú nízkopodlažné a plne klimatizované. Ich súčasťou sú aj panoramatické vozne 1. triedy, v ktorých cestujúci majú oveľa lepší výhľad ako pri klasických vozňoch.

Tieto vozne sú pre cestujúcich k dispozícii počas víkendov a sviatkov od mája až do 1. novembra 2023. Počas adventu sú dostupné aj jazdy panoramatickými vozňami 1. triedy, odkiaľ sa môžete dokonalo kochať výhľadmi na okolitú prírodu.

Ku komfortu v týchto vozňov patria pohodlné kožené sedadlá s dostatočne veľkým priestorom pre nohy aj výklopné drevené stolíky. Vďaka cateringovému servisu si tu na svoje prídu aj všetci labužníci. V ponuke sú regionálne špeciality a nápoje, takže by bol hriech neochutnať aj takýto spôsobom Dolné Rakúsko.

Ak máte záujem o raňajkové menu, je potrebné si ho dopredu zarezervovať. S kombinovaným cestovným lístkom do 1. triedy dostanete k jazde panoramatickým vozidlom aj vstupenky do prírodného parku Ötscher-Tormäuer a v prípade zakúpenia obojsmerného lístka s názvom Tag Glück má cestujúci k dispozícii raňajky vo vlaku, organizovanú prehliadku prírody so sprievodcom, regionálnu desiatu, ako aj prehliadku elektrárne Stierwaschboden.

 

Na jazda kabrio vozňom nezabudnete

Počas víkendov a sviatkov je až do 1. novembra a počas adventných sobôt k dispozícii aj zážitkový vlak Ötscherbär, ktorého vagóny ťahá viac ako 100-ročná elektrická lokomotíva, ktorá je jednou z najstarších elektrických úzkorozchodných lokomotív na svete.

Súčasťou súpravy je vozeň pre 30 bicyklov, detský vozeň s hrami, reštauračný vozeň a špeciálny otvorený presklený „kabrio“ vozeň, ktorý najmä počas pekných letných dní umožňuje jedinečne si vychutnať jazdu.

 

Svadba vo vlaku? Aj to je možné s Mariazellskou železnicou

Výnimočnými sú tu raz za mesiac jazdy parnou lokomotívou Mh.6. Súčasťou tejto historickej súpravy je okrem nostalgických vagónov aj jedálenský vozeň a vozeň I. triedy. Vlaky sú ťahané buď historickou elektrickou, alebo parnou lokomotívou.

Na rodinné oslavy, svadby, či výročia si môžete prenajať celý vagón, alebo dokonca vlak a spraviť si exkluzívnu jazdu mariazellskou železnicou. Lístky si môžete zakúpiť online, v infocentre, v automatoch rakúskych železníc ÖBB či priamo vo vlaku od sprievodcu bez príplatku.

Vo vlakoch môžete prepravovať bicykle a psov. Zakúpiť sa dá aj lístok „hop on hop off“, s ktorým počas dňa môžete vystúpiť na ktorejkoľvek zastávke, navštíviť mieste atrakcie či podniknúť turistiku a pokračovať následne ďalej v jazde.

Ceny jednosmerných lístkov na súpravy Himmelstreppe a Ötscherbär sú na trati St. Pölten – Mariazell pre dospelých 18,90 € a pre deti od 6 do 14 rokov 9,50 €. Lístky hop on hop off stoja 36,90 € pre dospelých a 18,50 € pre deti. Jazda s panoramatickými vozňami na tejto trati vyjde dospelých 34,90 € a deti 17,50 €. Spiatočný lístok na nostalgickú jazdu parnou lokomotívou je pre dospelých 61 € a pre dieťa 36 €.

S Dolnorakúskou kartou máte raz za rok jazdu so súpravou Himmelstreppe či Ötscherbär zdarma. Odporúčame vám pred jazdou si do svojho smartfónu stiahnuť bezplatného audiosprievodcu Hearonymus, ktorý vám poskytne informácie o Mariazellskej železnici i atrakciách v okolí.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa