Tip na zaujímavý výlet: Vlak Salamandra vás vyvezie na najvyššiu horu Dolného Rakúska

2023-09-12 13:00:00 |   |    | 

Pre všetkých milovníkov horských železníc máme tip na jazdu unikátnym zážitkovým vlakom v neďalekom Dolnom Rakúsku. Len 80 km južne od Viedne sa vypína najvyššia hora Dolného Rakúska – Schneeberg (Snežná hora), ku ktorej vás pohodlne vyvezie zubačka.



 

Už od roku 1897 z dolnorakúskeho mestečka Puchberg premáva do najvyššej rakúskej  horskej stanice Hochschneeberg zubačka, ktorú všetci familiárne nazývajú Salamander. Prečo taký názov? Stačí sa len pozrieť na škvrnité vozne zubačky, ktoré vám budú pripomínať vzhľad salamandry škvrnitej, ktorá tu hojne žije. Tento drobný plaz sa stal aj logom tejto železnice.

 

Schneebergbahn

História zubačky Schneebergbahn, ako znie oficiálny názov tejto železnice, sa začala písať už v roku 1895, keď stavebný podnikateľ Leo Arnoldi dostal zákazku na vybudovanie zubačky. A za neuveriteľné dva roky už na Hochschneeberg premávala parná zubačka, ktorá spravila zo Schneebergu jeden z najobľúbenejších cieľov turistov. Tejto obľube sa teší dodnes.

Zubačka vás z nástupnej stanice z mestečka Puchberg am Schneeberg  pohodlne vyvezie po necelých 10 kilometroch k najvyššej hore Dolného Rakúska Schneeberg s vrcholom vo výške 2075 metrov, odkiaľ je rozprávkový výhľad na celé šíre okolie.

Cesta modernou zubačkou trvá zhruba 40 minút a dostanete sa ňou na najvyššie položenú rakúsku železničnú stanicu Hochschneeberg v nadmorskej výške 1 800 m nad morom. Ak zvolíte na cestu hore pri mimoriadnych jazdách  parnú lokomotívu, tak sa pripravte na zhruba 90-minútovú jazdu. Na vrchole sa môžete vydať na turistické výlety po viacerých značených turistických chodníkoch, prípadne môžete navštíviť niektorú z útulných horských chát.

 

Kostolík cisárovnej Sisi

Okrem toho sa na Hochschneebergu nachádza detské ihrisko, informatívny kaleidoskop či umelecká galéria Top art 1800, ktorá je najvyššie položenou galériou v Rakúsku a vstup do nej je zdarma.

Najnavštevovanejším objektom je však malý pamätný kostolík Elisabethkirche, ktorý tu v roku 1901 postavili z podnetu cisára Františka Jozefa I. na pamiatku jeho manželky, cisárovnej Sisi, na ktorú štyri roky predtým v Ženeve spáchali atentát. Sám cisár sa sem vláčikom vyviezol a tento kostolík navštívil v roku 1902. Dnes je to aj obľúbené miesto na uzatváranie sobášov.

 

Buchta s vanilkovou omáčkou

Ak po ceste vyhladnete, môžete na chvíľu vystúpiť na stanici Baumgartner, ktorá je jednou z troch zastávok na trati, kde sa križujú súpravy, keďže trať je inak jednokoľajová (celkový počet zastávok je päť). V tamojšej reštaurácii určite ochutnajte špecialitu Schneeberg-Buchteln, čo je veľká čerstvá pečená buchta plnená slivkovým, alebo marhuľovým lekvárom.

Väčšina cestujúcich si ju nechá zabaliť do vlaku, ale ak si spravíte dlhšiu zastávku na obed, tak si ju nechajte naservírovať s vanilkovou omáčkou. Toto jedlo pripomína tak trochu naše dukátové buchtičky, ale buchta je asi päťkrát väčšia.

 

Bez bicykla, ale zato s parnou lokomotívou

Vlaková súprava, ktorá je jednou z posledných troch rakúskych horských zubačiek, je vybavená bezbariérovým prístupom. Neprepravuje však bicykle, keďže sa pohybujete v prírodnom parku, kde majú bicykle vstup zakázaný.

Zubačka premáva až do 19. novembra 2023, pričom hlavná sezóna je od 1. júla do 30. septembra. Ceny lístkov v hlavnej sezóne sú pri obojsmernej jazde 44 eur pre dospelých a 21 eur pre deti od 6 do 16 rokov. Jednosmerné lístky sú pre dospelých za 34 eur a pre deti za 16,50 eur. S Dolnorakúskou kartou máte raz za rok možnosť sa previezť zubačkou zdarma.

Zubačka sa dá prenajať aj na firemné akcie, svadbu, prípadne na školské výlety. Počas letných mesiacov tu každú druhú nedeľu až do 24. septembra premáva aj parný vlak Nostalgia s historickými vozňami. Nahor odchádza vždy o 10:50 hod. a cesta trvá 90 minút. Príplatok k normálnemu lístku je 8 eur za osobu a jednu jazdu.

Historické vozne vtedy ťahajú dve z piatich stále funkčných parných lokomotív. Parné lokomotívy si môžete prezrieť zblízka v stanici Puchberg am Schneeberg a môžete tu navštíviť aj malé železničné múzeum, kde sa viac dozviete o histórii tejto vyše stodvadsať rokov starej zubačky.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa