Na vlastnej koži: V Turecku si užijete poriadny adrenalín

2023-06-21 13:00:00 |   |    | 

Dovolenka na Tureckej riviére je synonymom dokonalého oddychu. Ak by ste si ho však chceli okoreniť troškou adrenalínu, máme pre vás skvelý tip. Stačí sa vybrať na výlet do neďalekého národného parku Köprülü, kde spoznáte nielen čarovnú prírodu, ale aj poriadne vzrušenie.



 

Množstvo zaujímavých aktivít si môžete užiť aj v samotných rezortoch. „Úplnou samozrejmosťou sú rôzne športoviská či celé akvaparky s toboganmi, niektoré hotely však ponúkajú ešte čosi naviac. V Kilikya Palace Goynuk napríklad nájdete letecký trenažér, kde si pod dozorom vyškoleného personálu vyskúšate, aké je pilotovať lietadlo,“ upozorňuje Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

Úplne iné zážitky však prináša výlet do neďalekého národného parku Köprülü. Prírodná rezervácia sa nachádza asi 60 kilometrov severovýchodne od Antalye a jej hlavnou atrakciou je rovnomenný kaňon, ktorým preteká rieka Köprüçay. Kaňon je s dĺžkou 14 kilometrov najdlhším v celom Turecku a jeho steny dosahujú výšku až 100 metrov.

Národný park Köprülü je ideálnym miestom pre milovníkov aktívnej dovolenky a adrenalínu. Rieka Köprüçay je najpopulárnejším tureckým miestom na rafting, vyskúšať však môžete aj horolezectvo, alebo prechádzky pešo či na bicykli po nádherných lesných chodníkoch, ktoré vedú popri rieke a cez kopce. My sme však zvolili vzrušujúcejšiu alternatívu.

4v1, taký je názov celodenného adrenalínového výletu, ktorý zahŕňa až štyri aktivity. Okrem spomínaného raftingu je to ešte zipline, šoférovanie terénnej buginy po rozbahnených cestách a divoká jazda riekou v otvorenom vozidle. To všetko pod dohľadom skúsených inštruktorov, ktorí sa postarajú o vašu bezpečnosť.

Sami sa hneď po príchode presviedčame, že vedia, čo robia. Z autobusu vystupujeme na parkovisku pred bránami rezervácie a ďalej nás už vezie špeciálne vozidlo. Počas jazdy sa nám naskytujú nádherné výhľady – tyrkysová rieka, hustý porast, skleníky s banánovníkmi... Už to nás poriadne navnadí na zážitky, ktoré nás čakajú ďalej.

Po príchode do základného tábora prichádza inštruktáž a už dostávame nevyhnutné bezpečnostné doplnky. Prilbu máme len zapožičanú, slnečné okuliare a tzv. tunel na krk (slúžiaci tiež ako maska na tvár) si však môžeme nechať. Oboje sa nám veľmi zíde – čakajú nás aktivity, pri ktorých nebude núdza o vodu, blato či dokonca drobné kamienky, a tak si treba zrak a tvár radšej chrániť.

Poradie jednotlivých aktivít nie je striktne dané a samozrejme sa nemusíte zúčastniť všetkých. Sami sme sa však presvedčili, že ich zvládnu aj úplní amatéri a niet sa čoho báť. Naša skupina začala dobrodružstvo ziplinom, pri ktorom sa v špeciálnom postroji spustíte po lane z veže.

Po ňom nasledovala jazda terénnou buginou, v ktorej si vyskúšate svoje šoférske zručnosti. Skvelou správou je, že aj táto aktivita je skutočne bezpečná. Organizátori mysleli na všetko, a tak sú napríklad brzdy špeciálne upravené na nižšiu citlivosť, takže vás to ani po poriadnom dupnutí nikam „nehodí“. Inštruktor však vopred upozornil, aby ste práve z tohto dôvodu dodržiavali rozostupy minimálne desať metrov.

Trasa vedie po prašnej ceste s mnohými výmoľmi a mlákami plnými vody a blata. My sme ich počas prvého okruhu poctivo obchádzali, ako sme zvyknutí zo slovenských ciest, pri tom druhom sme to však už „rozbalili naplno“ a do cieľa dorazili zablatení od hlavy až po päty.

Čistiť sa nemá zmysel, pri ďalšej aktivite to totiž za vás spraví príroda. Vodič otvoreného vozidla s vami poriadne prebrázdi brehy aj samotné vody rieky Köprüçay. Studená voda sa na vás bude valiť vo vlnách a verte, že najmä šatku cez ústa v takýchto momentoch mimoriadne oceníte.

Zážitok je to však k nezaplateniu – všetci vystupujeme mokrí, vysmiati a plní adrenalínu. V tomto základnom tábore sme skončili, a tak vraciame prilby a na obrazovke sledujeme video, ktoré z našich aktivít pripravili organizátori. Pred nami je presun monster truckom k nášmu autobusu a na ďalšie stanovište, kde nasleduje obed a rafting.

Skvelou správou je, že rafting je vhodný aj pre úplných začiatočníkov či deti od štyroch rokov,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours. Trasy majú rôznu obtiažnosť a dĺžku od 7 do 15 km, takže záleží na jednotlivých skupinkách, akú alternatívu si zvolia. Splav nádherne čistej rieky je však spolu s ostatnými aktivitami v každom prípade zážitkom na celý život!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa