Albánsko je skokanom roka: Dovolenkárov láka prírodou, službami i priaznivými cenami

2023-06-30 09:00:00 |   |    | 

Albánsko je známe najmä vďaka kvalite pláží a čistote vody, turisti však spievajú ódy aj na prekrásnu prírodu. Služby sa navyše stále zlepšujú, ceny zostávajú priaznivé, a tak niet divu, že práve Albánsko čelí čoraz väčšiemu záujmu dovolenkárov.



 

Najnovšia publikácia Svetovej organizácie cestovného ruchu (World Tourism Organization) zaraďuje Albánsko na tretie miesto na svete a prvé v Európe, pokiaľ ide o obnovenie rastu tokov turistov v roku 2023. Minulý rok krajina privítala 7,5 milióna zahraničných návštevníkov, čím sa zaradila na prvé miesto medzi destináciami s najrýchlejším zotavením cestovného ruchu po pandémii.

Albánsko láka aj Slovákov. Nádherné pláže s čistou vodou, výborná kuchyňa, možnosť výletov k pamiatkam alebo do hôr, ale aj rýchla a pohodlná letecká doprava, to všetko z krajiny robí destináciu, ktorú by ste zo svojich cestovateľských plánov rozhodne nemali vynechať.

 

Nádherné pláže

Väčšina pláží v Albánsku je kamenistých, ale kamienky sú často menšie, takže sa po nich kráča pomerne dobre. K najznámejším patrí niekoľkokilometrová pláž Dhërmi, jedno z centier Albánskej riviéry. Hoci sa teší veľkému záujmu turistov, aj počas hlavnej sezóny dokážete nájsť v odľahlejších častiach pokojné miesta. Ak túžite počas dovolenky práve po ničím nerušenom oddychu a plážové služby vám ku šťastiu veľmi nechýbajú, môžete skúsiť aj susednú pláž Drymades v obklopení nádhernej prírody.

Rušným centrom Albánskej riviéry je aj mesto Ksamil, od ktorého sa vinie jedna z mála piesočných pláží. Je rozdelená na niekoľko častí - niektoré patria rezortom a väčšina tých ostatných je spoplatnená symbolickým vstupným. Domáci však obľubujú najmä Gjipe, obklopenú vysokými útesmi. Dá sa ku nej dostať loďou alebo autom, keď vás potom čaká ešte krátka prechádzka priamo k moru.

K známym dovolenkovým lokalitám v Albánsku patrí Saranda. Veľkou výhodou je, že v okolí sa nachádza hneď niekoľko typov pláží. Pokiaľ si len chcete odskočiť okúpať sa popri navštevovaní pamiatok a večernom posedení v bare, môžete zostať priamo v centre na malej mestskej pláži. No stačí zájsť o 10 kilometrov ďalej, aby ste boli v dokonalom raji. Odporúčame napríklad pláž Plazhi i Manastirit, ktorá sa nachádza v blízkosti opátstva, alebo Plazhi i Pasqyrave (Zrkadlová pláž), ktorá svoje pomenovanie dostala podľa nádherného zrkadlenia okolitých bielych skál na vode.

 

Panenská príroda

Ak by ste si chceli svoju dovolenku pri mori spestriť výletom do prírody, v Albánsku sa vám naskytá hneď niekoľko možností. K obľúbeným turistickým cieľom patrí napríklad Skadarské jazero (Liqeni i Shkodrës), ktoré leží na hranici s Čiernou Horou. Je to najväčšie jazero na Balkáne, ktorého rozloha kolíše od 370 do 540 km2 a hĺbka sa pohybuje od 1 do 44 metrov. Z jazera sa dvíha asi 50 ostrovov, na ktorých sa nachádzajú kláštory, kostoly a opevnenia.

Iný charakter má Ochridské jazero (Liqeni i Ohrit), ktoré leží na hranici Albánska a Macedónska. Patrí medzi najstaršie jazerá na svete a jeho najväčšou atrakciou je kláštor sv. Nauma, ktorý je považovaný za kolísku staroslovienčiny. Kúpanie je možné v podstate zo všetkých strán, voda v jazere je však chladnejšia, takže si treba počkať na skutočne teplé počasie.

Za návštevu stojí aj okolie rieky Vjosa na juhu krajiny, ktorú Albánsko len v marci vyhlásilo za národný park. Environmentalisti a vedci označujú Vjosu za poslednú "divokú" rieku v Európe. Bez priehrad a elektrární tečie neprerušene 270 kilometrov z Grécka cez južné Albánsko až do Jadranského mora a je domovom pre približne 1000 živočíšnych druhov.

 

Staroveké pamiatky

Albánsko však má čo ponúknuť aj milovníkom pamiatok. Skvelým tipom je napríklad mesto Durres (Drač), založené v 7. storočí pred naším letopočtom. Najväčšou zachovanou antickou pamiatkou je Amphitheatrum Dyrrhachium, amfiteáter z čias cisára Trajána, ktorý v čase svojej najväčšej slávy mohol poňať až 20 000 divákov.

V blízkosti dedinky Pojan zas môžete navštíviť Apolónov chrám (Apollónia) so zvyškami odeonu (divadlo), knižnice, nymfey (fontána), hradieb, rímskych víl s mozaikou a iných chrámov. Okrem ruín antického mesta, kde mal dokonca študovať samotný cisár Augustus, tu stojí aj pravoslávny kláštor a múzeum.

 

Zaujímavé mestá

Zaujímavé pamiatky uvidíte aj v albánskych mestách. V hlavnom meste Tirana sa nachádza významné etnografické múzeum s množstvom vzácnych vykopávok a vystavených exemplárov. Charakteristickou atrakciou je hodinová veža z 19. storočia.

Druhým najväčším mestom v Albánsku je Drač (Durrës),obľúbené letovisko s krásnymi plážami. V jeho centre nájdete viacero historických zaujímavostí, napríklad Benátsku veža, ktorá bola kedysi súčasťou mestského opevnenia. Pozrite si aj známu mešitu či amfiteáter, kde sa kedysi usporadúvali zápasy gladiátorov.

Návštevu mesta môžete spojiť aj s Beratom, ktorý je vďaka netradičnej architektúre zapísaný na zozname UNESCO. Vybudovali ho na kopci, takže jednotlivé ulice na seba kaskádovo nadväzujú. V „meste tisícich okien“ sa nachádza aj pevnosť zo 14. storočia.

Zaujímavým historicky cenným mestom je tiež Kruja, rodisko známeho národného hrdinu Gjergja Kastrioti Skanderbega, ktorý viedol dlhý boj voči Osmanskej ríši. V súčasnosti sa tam nachádza historický hrad a obľúbenou zastávkou je aj návšteva bazára, kde si môžete nakúpiť všetko od remeselníckych výrobkov až po miestne potraviny.

 

Pozostatky socializmu

Albánsko však turistom ponúka aj menej tradičné zážitky. Bývalý komunistický vodca Enver Hodža nechal v krajine postaviť 173 371 bunkrov a z niektorých z nich sú dnes turistické atrakcie. Na vidieku bunkre premenili na maštale či stodoly, niektoré v blízkosti mora slúžia ako prezliekacie kabínky a v iných sú dokonca apartmánové domčeky.

V mestách sa bývalé bunkre snažia využívať najmä na kultúru a umiestnili v nich múzeá či galérie. V Tirane napríklad môžete v jednom takomto priestore spoznať dejiny Albánska a druhý zas má uchovávať pamiatku na obete komunistického teroru. Počas prehliadky sa dozviete aj informácie o vtedajšom fungovaní polície a Sigurimi – albánskej verzie tajnej polície.

 

Priamou linkou

Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom dopravy do Albánska je letecká linka priamo z Bratislavy. Cestovná kancelária Čedok lieta s aerolinkami Smartwings do Tirany, odkiaľ sa môžete vydať na poznávací zájazd, alebo pobyt pri mori v Durrës. Počas letnej letovej sezóny je do hlavného mesta Albánska plánovaných až 38 letov v rámci priameho charterového leteckého spojenia.

Každý týždeň lieta s aerolinkami AirMontenegro do Albánska aj cestovná kancelária Kartago tours, ponúkajúca pobyt v plážových hoteloch s all inclusive službami.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa