U susedov - kam na výlet

Len pre dospelých: V Prahe otvorili kontroverznú výstavu o histórii erotiky a pornografie u nás

Výstava Praha dekadentní
2021-06-04 14:01:00

Tancujúci dom patrí vďaka svojej neobvyklej architektúre k najznámejším pamiatkam v českej metropole. Teraz tam však mieri ešte viac zvedavcov ako obvykle – láka ich totiž najkontroverznejšia výstava Prahy. viac »

More v poľskom prevedení: Zaleťte si na dovolenku do Gdyne

Gdyňa
2021-06-01 08:01:00

Slovákov to väčšinou ťahá na dovolenku k moru do južnej časti Európy. No svoje čaro má aj oddych na severe, kde nájdete krásne mieste v Nemecku, Dánsku, Švédsku, ale aj Poľsku. Pri vychytenom Gdaňsku, kam sa pohodlne dostanete letecky, sa nachádza nádherné mesto Gdyňa, ktoré má okrem oddychu na pobreží v zálohe aj niekoľko zaujímavých tipov na miestne atrakcie. viac »

Zážitok, ktorému sa nič nevyrovná: 10 najúžasnejších vyhliadok v Rakúsku

Schody do prázdna, Dachstein
2021-05-31 12:00:00

Z vtáčej perspektívy vyzerá krajina celkom inak: hory a jazerá sa nám odhalia v celej svojej majestátnej kráse a všetko ostatné v údolí sa javí celkom maličké. Takýto výhľad poskytujú návštevníkom vyhliadkové plošiny na mnohých miestach v Rakúsku. Vybrali sme pre vás desať najkrajších. viac »

Duševne chorí sú preč: Hrad Rychmburk po prvý raz sprístupnia pre turistov

Hrad Rychmburk
2021-05-21 15:01:00

V sobotu sa pre návštevníkov vôbec po prvýkrát otvorí východočeský hrad Rychmburk. V januári sa z neho odsťahovali poslední klienti ústavu pre duševne chorých, predtým až do roku 2007 v ňom sídlil domov dôchodcov. Po 70 rokoch sa tak stane pamiatkou pre turistov. viac »

Upírske hroby a nadprirodzené bytosti: Spoznajte Poľsko z jeho mytologickej stránky

Upírske hroby a nadprirodzené
2021-04-29 11:55:00

Povery a ľudové tradície jednotlivých krajín sú často pre turistov veľkým prekvapením. Prinášajú totiž nečakané príbehy, ktoré nás pobavia, prinútia nás zamyslieť sa nad niečim, ale dokonca i vyvolajú trochu strachu. Poľsko je opradené takýmito tradíciami, ktoré inšpirovali spisovateľov, filmárov alebo tvorcov hier. U našich susedov preto nájdete množstvo zaujímavých miest, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. viac »

Dva v jednom po rakúsky: Z najvyššej drevenej rozhľadne sveta vedie 52-metrová šmykľavka

Pyramidenkogel
2021-04-27 12:01:00

Rakúsko je domovom niekoľkých svetových unikátov, za všetky spomeňme napríklad Eisriesenwelt – najväčšiu ľadovú jaskyňu. Od roku 2013 tam stojí aj najvyššia drevená vyhliadková veža. Okrem úžasného výhľadu na okolie s malebným jazerom Wörthersee ponúka aj niekoľko adrenalínových zážitkov. viac »

Mozart, Freud aj krásna Sisi: Rakúsko odhaľuje tajomstvá viacerých velikánov

Rakúsko dalo svetu niekoľko
2021-04-23 12:00:00

Preniesť sa do života známych osobností, pátrať po ich myšlienkach a ideách – na to sa nájde v Rakúsku mnoho príležitostí. Tu ponúkame krátky výber zaujímavých miest, ktoré ovanul duch géniov. viac »

Pred 145 rokmi sa narodil Tomáš Baťa: Zmenil princípy podnikania aj podobu Moravy

Pred 145 rokmi sa
2021-04-03 08:01:00

Pozrite sa na svoje topánky... Ak je na nich značka Baťa, máte na nohách výrobok, ktorého história siaha až do Rakúska-Uhorska roku 1894. Mladý obuvník Tomáš Baťa vtedy v Zlíne spolu so svojou sestrou a bratom založil obuvnícku firmu, ktorá sa počas niekoľkých desaťročí rozrástla na štyri kontinenty, a dnes si topánky od Baťu môžete kúpiť v desiatkach miest po celom svete. Pripadá vám to inšpirujúce? Čítajte ďalej, nie je to zďaleka všetko. viac »

Schönbrunn patrí k najúžasnejším palácom sveta: 20 zaujímavých faktov, ktorým za to vďačí

Schönbrunn
2021-03-29 12:00:00

Zámok Schönbrunn patrí medzi obľúbené pamiatky Slovákov. Práve tam často vedú naše kroky pri prvej návšteve Viedne. Vždy mal povesť nádherného šľachtického sídla, ktoré už v minulosti pútalo pozornosť svojou veľkoleposťou a pompéznym zariadením. Bol domovom viacerých významných panovníkov a stal sa pýchou rakúskeho národa. viac »

Maďarský Györ - skvelý tip na celodenný výlet

Györ
2021-03-27 12:01:00

Od vypuknutia koronakrízy je ťažké plánovať vopred výlety do cudziny. Ešte aj tento rok bude zrejme najlepšie rozhodovať sa spontánne, podľa toho, aká je v ktorej krajine aktuálna situácia. Výborným tipom na celodenný výlet je aj maďarské mesto Györ. viac »

Naplánujte si výlet do Budapešti: Na týchto 7 top pamiatok neminiete ani cent

Budínsky hrad
2021-03-17 12:00:00

Radi by ste sa vybrali na výlet do Maďarska, ale potrebujete si ho naplánovať s úsporným rozpočtom? Dáme vám niekoľko tipov na zaujímavosti v Budapešti, na ktoré neminiete ani cent. Spoznajte ich hlavné mesto bezplatne a ušetrite si radšej peniaze na maďarské gastronomické potešenie, pretože v domácej kuchyni nájdete lahôdok neúrekom. viac »

Majestátna dominanta Stovežatej: 20 zaujímavostí o Pražskom hrade

Majestátna dominanta Stovežatej: 20
2021-03-05 12:00:00

Nie je to tak dávno, čo sa naše dejiny písali spoločne s českými a Pražský hrad sme pokladali aj za našu pýchu. Majestátne sa týči nad riekou Vltava a pokorne stráži svoje milované mesto. Tak ako v súčasnosti, i v minulosti bol dôležitou dominantou, na ktorú sa domáci pozerali s úctou a hrdo ho ukazovali každej svojej návšteve. viac »

Film Vrchní, prchni! baví už vyše 40 rokov: Vydajte sa v stopách hlavného hrdinu

Vrchní, prchni!
2021-01-17 12:01:00

Pred vyše štyridsiatimi rokmi mal premiéru film Vrchní, prchni!, ktorý nakrútil Ladislav Smoljak. Hlášky falošného čašníka, ktorého stvárnil Josef Abrhám, doslova zľudoveli. Zavítajte na miesta, kde sa dnes už kultový film nakrúcal. viac »

Vodka, jantár či obrazy za milióny? V poľských múzeách si to svoje nájde každý

Múzeum vodky, Varšava
2021-01-09 09:01:00

Už sme vám prezradili toľko dôvodov, prečo by ste sa mali vybrať na dovolenku do Poľska a vy ste sa zatiaľ stále nerozhýbali? Dnes vám pridáme do zoznamu ďalšie tipy. Tentoraz vám predstavíme tie najlepšie múzeá, ktoré môžete navštíviť v tejto zaujímavej krajine. Možno práve vďaka nim si konečne zbalíte kufre, sadnete do auta a vyberiete sa na víkendový výlet. viac »

Praha virtuálne: Navštívte českú metropolu z pohodlia domova

Staroměstské náměstí
2021-01-02 12:00:00

V čase, keď sú hranice len ťažko prekročiteľné a kedy nie je isté, aké opatrenia budú platiť, sa z cestovania stáva výnimočný zážitok. Je lepšie zostať nejaký čas v bezpečí domova, než riskovať. Ak sa do Prahy z akýchkoľvek dôvodov nemôžete vybrať, vyberie sa Praha za vami! Zážitok to bude síce trošku iný, ale aj tak je možné navštíviť niektoré pamiatky alebo výstavy z domova. A to nech ste práve kdekoľvek. Prinášame vám pár tipov, ako si užiť hlavné mesto Českej republiky z pohodlia gauča či pracovného stola. viac »


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa