U susedov - kam na výlet

Pardubice – mesto perníkov

Pardubice
2020-12-22 08:02:00

Keď sa povie Pardubice, väčšine z nás sa vzápätí vybaví ďalšie slovo – perník. Lahodné medové pečivo je s Pardubicami späté tak nerozlučne, že sa prakticky stalo ich symbolom. Príslovie „Ukážu ti, zač je v Pardubicích perník“ sa v českom jazyku pevne vžilo. Každý obyvateľ mesta bol aspoň raz v živote nazvaný „pernikárom“, pôvodne provokujúcou prezývkou, na ktorú sú však všetci Pardubičania už dávno pyšní. viac »

Velké Karlovice – valašský horský raj kúsok za hranicami

Velké Karlovice – horský
2020-12-12 12:00:00

Je to obec s pozoruhodnými prírodnými krásami, pamiatkami a stavbami pôvodnej zrubovej architektúry a rozsiahlou ponukou služieb pre turistov. Žije tu okolo 2400 obyvateľov, ale rozhodne nečakajte žiadnu malú dedinku. Naopak, kataster Velkých Karlovíc je naozaj veľký, z jedného konca na druhý je to až 12 kilometrov. Typickým rysom obce je osídlenie sústredené okolo Vsetínskej Bečvy a zabiehajúce aj do bočných údolí, k obci patria tiež samoty rozosiate po úbočiach. viac »

Historické potulky u susedov: Spoznajte tie najkrajšie maďarské hrady a zámky

Hrad Sümeg, Sümeg
2020-12-09 12:00:00

Európa môže byť pyšná na to, koľko nádherných hradov a zámkov sa podarilo uchovať na tomto kontinente. Špeciálne oblasť bývalého Rakúsko-Uhorska sa môže pochváliť mnohými perlami. Na potulkách Maďarskom by ste preto nemali vynechať ani tieto nádherné historické stavby. viac »

Poľsko má nový svetový unikát: Pri Varšave otvorili najhlbší bazén na planéte za 40 miliónov

Poľsko má nový svetový
2020-12-01 08:00:00

Poľsko ponúka turistom mnoho zaujímavostí, minulý týždeň k nim pribudla atraktívna novinka. V neveľkom meste Mszconow neďaleko Varšavy otvorili najhlbší bazén sveta. viac »

Praha slovenská: Vydajte sa po stopách našich rodákov v Stovežatej

Praha
2020-11-17 12:00:00

Praha je mnohými nitkami a dejinnými udalosťami spojená so Slovenskom a Slovákmi. Na mnohých miestach si to aj pripomína. viac »

Viedeň je pre Slovákov obzvlášť srdcovou záležitosťou: Spoznajte jej fascinujúcu minulosť

Viedenská minulosť fascinuje
2020-11-15 12:00:00

Bývalá metropola habsburskej ríše a súčasná metropola Rakúska je aktuálne poznamenaná nedávnymi teroristickými útokmi, ktoré súvisia s témami trápiacimi súčasnú Európu ako celok. Pozrime sa však radšej spoločne do minulosti tohto klenotu medzi stredoeurópskymi mestami, ktorý je fascinujúcou zmesou vojenskej a kultúrnej histórie. viac »

Lepšie ako pri mori: Naplánujte si dovolenku v najkrajších kúpeľných mestách v Maďarsku

Najväčší kúpeľný komplex Európy
2020-11-11 12:00:00

Ak patríte medzi ľudí, ktorým padli plány na dovolenku pri mori, nezúfajte. Máme pre vás alternatívu v podobe návštevy maďarských kúpeľných miest. Tam nájdete nielen zaujímavé pamiatky, výborné služby, chýrnu pohostinnosť a chutnú gastronómiu, ale ako bonus navyše sa môžete okúpať vo vodách, ktoré majú rôzne liečivé účinky. viac »

Aj Morava má svoju Eiffelovku: Držiteľka niekoľkých rekordov oslávila 90 rokov

Radnica v Ostrave
2020-10-30 12:00:00

Ostrava - hlavné mesto Moravskosliezskeho kraja je plošne druhé a čo do počtu obyvateľov tretie najväčšie mesto Českej republiky. Jej najznámejšou dominantou je funkcionalistická veža Novej radnice. Od otvorenia jedného z ostravských symbolov v stredu uplynulo 90. rokov. viac »

Poďte sa krásne báť: 4 najzáhadnejšie povesti českých hradov a zámkov

Rožmberk nad Vltavou
2020-10-28 12:00:00

Budovy, ktorými prešli celé generácie, za tie stáročia, počas ktorých stoja, nazbierali plno legiend a príbehov. Niektoré legendy moderná veda dokáže objasniť, ale na ďalšie je krátka. Česi na to majú príslovie, že „niečo medzi nebom a zemou musí byť.“ Predstavíme vám tie najväčšie legendy a záhady, na ktoré v Českej republike môžete naraziť. Jednu sa podarilo rozlúštiť a jej riešenie dnes môžete obdivovať vo vitríne, ďalšie na svoje rozlúštenie čakajú. viac »

Víkend v poľskom Trojmestí: Gdansk, Sopot a Gdyňa sú perlami Baltského mora

Sopot
2020-10-24 00:00:00

Tri perly na pobreží Baltského mora – Gdansk, Sopoty a Gdyňa dohromady tvoria nádherný celok a prinesú vám trojnásobný zážitok z poznávania turistických krás našich severných susedov. Každé z týchto troch susedných miest je síce iné, ale ani v jednom z nich sa nebudete nudiť. Prvé vás nadchne svojim historickým jadrom, druhé príjemnou prímorskou kúpeľnou atmosférou a tretie svojím moderným šmrncom. A najlepšie na tom je, že sa dajú poľahky preskúmať za jediný predĺžený víkend. viac »

Navštívili sme poľský Gdansk: Také hlboké zážitky vám nedá žiadne iné mesto

Nápis Gdansk s vyhliadkovým
2020-10-20 00:00:00

Gdansk na brehu Baltského mora patrí k najkrajším mestám Poľska. V jeho blízkosti sa navyše nachádza známa Gdyňa a Sopoty a spolu tvoria nádherný celok, známy ako Trojmestie. My sme ho preskúmali počas predĺženého víkendu. viac »

Tip na jesennú dovolenku: Navštívte najkrajšie poľské hrady

Hrad Goluchów, Goluchów
2020-10-07 08:01:00

Počas jesenných mesiacov sa opäť vraciame od mora a vodných priehrad k spoznávaniu historických pamiatok. Využiť môžete aj turistické perly v susedných krajinách, kam pohodlne zájdete aj autom. Poľsko aktuálne patrí medzi krajiny, ktoré sú od 18. septembra 2020 z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19. viac »

Chrám svätej Barbory v Kutnej Hore - nádherná konkurencia pražskej dominanty

Chrám svätej Barbory v
2020-09-26 00:00:00

Súperenie medzi ľuďmi, ale i mestami alebo krajinami často prináša zaujímavé výsledky. Pokiaľ to berú ako možnosť napredovať a byť lepším ako ten druhý, môže to dopadnúť aj tak výborne, ako môžete vidieť v Kutnej Hore. Tam chceli obyvatelia v minulosti tromfnúť Prahu a vybudovali chrám, ktorý môže pokojne konkurovať Katedrále svätého Víta. viac »

Palác Hofburg v Innsbrucku – miesto, kde kráľovská svadba skončila veľkým smútkom

Hofburg v Innsbrucku
2020-09-13 00:00:00

Innsbruck patrí medzi najnavštevovanejšie rakúske mestá. K jeho dominantám patrí palác Hofburg, ktorý za zveľadenie vďačí najmä kráľovnej Márii Terézii. Tá si mesto v obklopení hôr obľúbila natoľko, že ho zvolila aj za miesto sobáša jedného z jej potomkov. viac »

Baťov kanál – turistické lákadlo mnohých podôb

Baťov kanál – turistické
2020-09-10 00:00:00

Väčšina z nás si pri vyslovení mena Baťa obvykle predstaví len topánky, ale rozsah pôsobenia rovnomennej firmy bol omnoho širší. Dokazuje to aj Baťov kanál, ktorý by rozhodne nemal chýbať vo vašom cestovateľskom denníku. viac »


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa