Lepšie ako pri mori: Naplánujte si dovolenku v najkrajších kúpeľných mestách v Maďarsku

2020-11-11 12:00:00 |   |    | 

Ak patríte medzi ľudí, ktorým padli plány na dovolenku pri mori, nezúfajte. Máme pre vás alternatívu v podobe návštevy maďarských kúpeľných miest. Tam nájdete nielen zaujímavé pamiatky, výborné služby, chýrnu pohostinnosť a chutnú gastronómiu, ale ako bonus navyše sa môžete okúpať vo vodách, ktoré majú rôzne liečivé účinky.



 

Budapešť

Začnime hneď tým najzaujímavejším tipom, ktorým je hlavné mesto Budapešť. Tam sa dostanete veľmi pohodlne priamym vlakovým alebo autobusovým spojením z Bratislavy, alebo pôjdete autom po diaľnici. V centre maďarskej metropoly nájdete tri historické kúpele a okrem toho si vodu z termálnych prameňov môžete užiť aj v rôznych hoteloch a v známom akvaparku na predmestí. Tradíciu kúpeľníctva tam založili už Rimania, neskôr tieto pramene využívali na liečbu rôznych zdravotných problémov a v 19. storočí opäť v Budapešti rozbehli novú tradíciu tohto relaxu, ktorá sa pestuje až do súčasnosti. Najznámejšie kúpele sa volajú Széchenyi, postavili ich v roku 1879 a dodnes sídlia v nádhernej historickej budove, ktorá ponúka kúpanie vo vonkajších a vnútorných bazénoch a taktiež wellness časť. Na mieste súčasných kúpeľov Gellért stáli dokonca podobné zariadenia už v 13.storočí. Teraz sa tam špecializujú na terapeutické procedúry. Kúpele Rudas vznikli na opačnom brehu Dunaja už v 16. storočí. Ich história sa viaže k príchodu Turkov a dodnes patria k najobľúbenejším relaxačným centrám u obyvateľov Budapešti.

 

Bükfürdö

Na západe krajiny nájdete po hlavnom meste druhé turisticky najobľúbenejšie kúpele. Bükfürdö často vyhľadávajú aj českí a slovenskí dovolenkári. Rozsiahly komplex sa delí na liečebnú a relaxačnú časť. Dokopy sa tam nachádza až 27 bazénov. Časť z nich má vodu z termálnych prameňov, ktorá je výborná na bolesti kĺbov, ale aj na niektoré kožné problémy. Z historického hľadiska patria medzi najmladšie maďarské kúpele. Založili ich v roku 1957, ale odvtedy sa im podarilo tak rozrásť, že dobehli aj niektorých slávnejších konkurentov. Pre deti je k dispozícii niekoľko menších bazénov s rôznymi šmýkalkami, zábavný park s kreslenými žralokmi alebo vodné ihrisko. Dospelí si môžu vyberať z niekoľkých medicínskych procedúr a v Bükfürdö môžete vyskúšať aj špeciálny program proti osteoporóze.

 

Sárvár

Mesto Sárvár môžete využiť ako medzizastávku na ceste k Balatonu. Zastavte sa tam na niekoľko dní a oddýchnite si v miestnych kúpeľoch s veľkým vodným parkom a liečebnými procedúrami. Tunajšia termálna voda má vyšší obsah soli, preto je výborná na ekzém, psoriázu, akné, ale aj na viaceré kožné alergie. Odporúča sa tiež pre ženy, ktoré majú chronické gynekologické problémy. Výborne pôsobí aj na reumatické problémy a ťažkosti s kĺbmi. Komplex je veľmi dobre riešený, pretože za každého počasia budete mať viacero možností na relax. Pre deti je tam niekoľko toboganov v interiéri, ale aj exteriéri, taktiež majú k dispozícii zábavný bazén. Za špeciálny príplatok sa dostanete aj do wellness zóny so saunami a objednať si môžete rôzne liečebné procedúry.

 

Hévíz

Len pár kilometrov od Balatonu môžete navštíviť ďalšie zaujímavé kúpele. Tentoraz to je Hévíz, ktorý sa preslávil svojím termálnym prírodným jazerom. Veľmi vzácne je najmä bahno, ktoré sa vytvára na jeho dne a jeho drobné čiastočky môžete vidieť aj priamo vo vode. Výborné je na kožné problémy, ale aj na bolesti chrbtice a kĺbov. V kúpeľoch sa špecializujú na liečbu rôznych úrazov chrbtice. Vyvinuli tam tiež metódu, ktorá pomáha naprávať stavce silou vlastnej váhy pacienta. V jazere sa môžete kúpať celoročne, keďže voda je neustále teplá. Rovnakú termálnu vodu využívajú aj vo wellness centrách miestnych hotelov.

 

Zalakaros

V blízkosti hraníc s Chorvátskom nájdete kúpeľný komplex Zalakaros, ktorý má podobu zábavného akvaparku. Miestne pramene sa indikujú pri problémoch so svalmi, kosťami, kĺbmi a chrbticou. Pacienti tam chodia doliečovať stavy po operáciách. Na výber máte tiež z procedúr, ktoré pomáhajú pri respiračných ochoreniach a gynekologických ťažkostiach. Okrem kúpeľnej časti sa môžete zabaviť aj v zážitkových bazénoch, ktoré majú atrakcie pre deti a dospelých. Veľmi obľúbené sú rôzne tobogany, ale aj adrenalínový park. Pre dospelých sú k dispozícii relaxačné sedacie bazény s termálnou vodou a wellness centrum.

 

Hajdúszoboszló

Maďari sa môžu pochváliť aj najväčším kúpeľným komplexom v Európe. Ten vznikol na začiatku 20. storočia, keď to boli ešte klasické kúpele, ktoré neskôr prerástli do veľkého akvaparku s termálnymi bazénmi a centrom pre liečebné procedúry. Aqua-palace je štylizovaný do podoby podmorského sveta a vyzdobený rôznymi morskými živočíchmi. Deti milujú jeden z exteriérových bazénov, uprostred ktorého sa nachádza obrovská socha slona. Časť promenády popri bazénoch upravili v štýle historickej plachetnice. Tešiť sa môžete aj na zaujímavý animačný program a vynikajúce služby.

 

Miškolc-Tapolca

Z východu Slovenska chodievajú našinci najradšej do obľúbeného kúpeľného strediska Miškolc-Tapolca. To je pre nás známe vďaka vyhľadávanému jaskynnému kúpeľu, ktorý prináša originálny zážitok navyše. Klíma jaskynných jazier je vynikajúca pre ľudí s chronickými respiračnými ťažkosťami. Taktiež pôsobí ako prevencia pred nachladnutím. Voda z prameňov je vhodná pri kožných problémoch. Okrem liečebných účinkov sa môžete tešiť aj na viaceré vodné atrakcie a vynikajúce služby, ktoré tam každoročne prilákajú množstvo turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa