Dovolenka na mori: Ako si prenajať loď od A po Z

2022-10-05 12:00:00 |   |    | 

Už dávno neplatí, že prenájom jachty musí byť drahou záležitosťou: v skutočnosti vás takýto typ dovolenky môže stáť menej ako apartmán v hoteli. Rovnako tak nemusí platiť ani to, že bookovanie dovolenky na jachte môže byť komplikovanou záležitosťou. Ako to zvládnuť jednoducho krok po kroku?



Dovolenka pri mori je pre mnohých ľudí synonymom leta. Zaujímavým spestrením môže byť stráviť ju v prenajatej jachte, plachetnici či katamaráne. Stráviť niekoľko dní oddychom na letnom slnku, osviežiť sa v tyrkysovom mori, kedykoľvek sa vám uráči, a objavovať málo prebádané miesta a pláže, kam sa bežne nedostanete – komu by sa nepáčila takáto predstava?

Našťastie, nemusí zostať len pri snívaní. Podľa Pavla Pribiša, zakladateľa spoločnosti Boataround, ktorá ponúka online booking jácht, môže byť takáto dovolenka ešte lacnejšia, ako by vás vyšlo ubytovanie v dovolenkovom letovisku, a celý proces bookovania je navyše úplne jednoduchý. Pokiaľ sa chystáte na loď prvý raz, poradíme vám, na čo si dať pozor.

 

S výberom destinácie si nedávajte načas

Azda prvým krokom pri plánovaní akejkoľvek dovolenky či výletu je výber vhodnej destinácie. Pri vyhľadávaní nemusíte zadať len presné miesto, ale aj celú oblasť, napr. Grécko, Karibik či Jadranské more. Na základe vašej požiadavky sa vám zobrazí zoznam lodí, z ktorých si možno v danom termíne vyberať.

Tým sa dostávame k termínu, čo je ďalšia podstatná časť procesu bookovania lode. Pri lodiach dvojnásobne platí, že kto skôr príde, ten skôr melie. Loď je preto ideálne zabookovať si už sezónu vopred – ak sa chystáte dovolenkovať na mori počas budúceho leta, vyberať lode by ste mali začať ideálne už na jeseň či v zime. Takto v predstihu môžete ušetriť vďaka early birds zľavám (skoré, predsezónne), ale aj postarať sa o to, že budete mať širší výber lodí a kapitánov. Vo všeobecnosti platí,  že väčšina prenájmov začína v sobotu podvečer a loď sa vracia do prístavu nasledujúcu sobotu ráno, no bežne sú dostupné aj kratšie typy prenájmov.

 

Vyhľadávanie prispôsobte svojím preferenciám

Po zadaní dátumu a destinácie sa vám zobrazia dostupné lode. Ak máte presnejšiu predstavu alebo špecifické požiadavky, nastavte si ďalšie filtre vyhľadávania, napríklad počet osôb, cenu, hodnotenia a typ lode (plachetnica, katamarán, motorová jachta alebo hausbót). Ďalším potrebným parametrom je prípadná nutnosť kapitána - na niektoré lode stačí aj váš kapitánsky preukaz (tzv. lodičák), iné  však vždy treba prenajať aj s odborným personálom. Do vyhľadávania napokon môžete zahrnúť aj vaše ďalšie preferencie ohľadom vybavenia. Potom si už len stačí vybrať loď, ktorá vám bude cenou a vybavením vyhovovať najviac.

 

Prečítajte si recenzie

Tak ako pri bookingu hotelov, aj pri lodiach by ste mali vziať do úvahy skúsenosti ľudí, ktorí si danú loď prenajímali pred vami. Pri každom plavidle nájdete hodnotenia zákazníkov z celého sveta a okrem toho si môžete prečítať ďalšie informácie o maríne či charterovej spoločnosti, ktorá loď vlastní.

 

Poplatky za doplnkové služby

Ideálnu loď na dovolenkové dobrodružstvá už máte vybratú, ostáva čas na doladenie detailov a ďalších poplatkov za doplnkové služby. K základnej cene treba prirátať najmä tie povinné ako napr. miestnu a turistickú daň, miesto na kotvenie v maríne či služby kapitána (pokiaľ sa jeho rezervácia vyžaduje). Nezabudnite však ani na ďalšie bonusové služby, napr. poistenie storna či kaucie, ale aj voliteľné služby ako WiFi, prenájom paddleboardov, kajakov či príslušenstva na šnorchlovanie, alebo služby kuchára či hostesky. Po zvolení všetkých poplatkov sa dostanete k výslednej cene a napokon aj k potvrdeniu objednávky.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa