Vyskúšali sme za vás: Najdlhší visutý most sveta je v Česku

2022-05-13 10:00:00 |   |    | 

V piatok 13. mája 2022 sa o 10. hodine pre verejnosť otvára svetový unikát, ktorým Česká republika prepísala Guinessovu knihu rekordov. Prvenstvo najdlhšieho visutého mostu pre peších na svete získala Dolní Morava v Pardubickom kraji.



 

Polhodinka na moste

Visutý most Sky Bridge 721 (číslo odkazuje na jeho dĺžku) preklenuje údolie Mlýnského potoka z horského hrebeňa Slamník na hrebeň Chlum v rekreačnej oblasti Dolní Morava.

Most je jednosmerný, keďže jeho šírka je len 1,2 metra. Vstup naň je za chatou Slaměnka pri hornej stanici sedačkovej lanovky na Sněžník. Drevený vchod na most  je vo výške 1100 m. n. m a po prekonaní 721 metrov vystúpite vo výške 1116 m. n. m.

Návštevníci budú vstupovať na most v polhodinových intervaloch a v jednom momente môže byť na moste maximálne 500 ľudí. Prvé dva týždne prevádzky bude kapacita obmedzená na 250 ľudí. 

 

Hra Most času

Po prekonaní údolia sa na druhej strane mosta všetkým návševníkom otvára možnosť bližšie spoznať tunajšiu prírodu a históriu. V spolupráci s Lesmi ČR, obcou Dolní Morava a Múzeom českosloveského opevnenia z rokov 1935-1938 vznikol originálny náučný chodník „Most času“ s prvkami rozšírenej reality pomocou displeja mobilného telefónu.

Jedinečne spracovaná hra s 9 náučnými panelmi sa dotýka tém ochrany prírody, histórie a životného príbehu jednej konkrétnej rodiny z Dolnej Moravy na pozadí udalostí dejín od roku 1935 po súčasnosť. Most návštevníkov teda prenesie zo súčasnosti do minulosti a zase späť.

Súčasťou hry je objekt ľahkého opevnenia (tzv. řopík), od ktorého sa ďalej pokračuje po 2-kilometrovej vyznačenej trase s náučnými panelmi. Aby ste mohli hru absolvovať, potrebujete mať mobilný telefón a prístup k internetu. Po absolvovaní celej značenej trasy sa návštevník za necelú hodinku vráti  späť do súčasnosti, teda do východzieho bodu pri chate Slaměnka..

 

Technické parametre mosta

Z technických parametrov mosta je okrem dĺžky 721 metrov a šírky 1,2 metra zaujímavá aj jeho výška nad zemou. V najvyššom bode je to 95 metrov. Výška pylónov je 11,4 metra, hmotnosť jedného pylóna 54 ton a priemer hlavného lana je 7 milimetrov. Most má 6 hlavných nosných lán a 60 protiveterných lán rôzneho priemeru. Jeho výstavba trvala dva roky a len samotnú mostovku kládli 2 mesiace naraz z oboch strán v ťažkých poveternostných podmienkach.

 

Adrenalínová prechádzka

Vstup na most sa nedoporučuje osobám, ktoré majú strach z výšok s doprovodnými pocitmi, ako sú závrate, točenie hlavy, pocity na odpadnutie či paralýza pohybu. Z vlastnej skúsenosti však môžeme povedať, že napriek tomu, že máme veľký rešpekt z výšok, sa po prvých desiatkach metrov pocit strachu potlačí, aj keď adrenalín bude prítomný počas celej prechádzky v oblakoch.

Neodporúčame pozerať sa cez mostovku pod seba do hĺbky 95 metrov, užívajte si len jedinečné výhľady pred sebou. Most sa mierne hýbe, ale na ten pocit si veľmi rýchlo zvyknete a nebojte sa, morskú chorobu nechytíte. Ak by vietor prekročil 135 km/hod., most by bol uzavretý a bola by vykonaná jeho následná kontrola. Sky Bridge 721 bude otvorený celoročne, ak nenapadne veľké množstvo snehu alebo príliš silná námraza.

 

Deti na most môžu, psy nie

Na most môžu deti bez obmedzenia výšky i veku v sprievode dospelej osoby. Psy a iní domáci miláčikovia však majú vstup zakázaný a takisto sa na most z bezpečnostných dôvodov nedostanete s detským kočíkom, bicyklom či na invalidnom vozíku. Dámy by si určite nemali obuť na prechod mostom topánky s opätkom, keďže mostovka je mriežková.

 

Online vstupenka je lacnejšia

Vstupenku vám odporúčame zabezpečiť si dopredu online na eshope rekreačného strediska Dolnej Moravy. Takto sú vstupenky najvýhodnejšie. Dospelý zaplatí 350 Kč /12,50 Eur a deti 245 Kč /9 Eur. Pri nákupe si vyberte orientačný čas pre vstup na most v 30-minútových intervaloch.

Druhou možnosťou je nákup v samoobslužných pokladniciach v novom zákazníckom centre (otvorené bude v júni), alebo v samoobslužnom kiosku priamo pri bráne na Sky Bridge 721. Na mieste stojí dospelý lístok 390 Kč/14 Eur a detský 270 Kč/10Eur.

 

Ďalšie adrenalínové atrakcie

Čakanie na vstup na Sky Bridge 721 si môžete spestriť návštevou ďalších adrenalínových atrakcií v rezorte Dolní Morava. V tesnom susedstve vstupu na most je turistami hojne navštevovaný Chodník v oblakoch, vybudovaný v roku 2015 firmou Taros, teda tou istou, ktorá sa podpísala aj pod najnovší Sky Bridge 721.

Chodníky v oblakoch dnes patria k populárnym vyhliadkovým atrakciám. Taros je autorom aj dvoch slovenských vyhliadkových veží, bojnickej Čajky v oblakoch a Veže snov na Štrbskom Plese. Chodník v oblakoch na Dolní Morave evokuje svojim tvarom let nočného motýľa.

Na vrchol 55 metrovej vysokej stavby sa dostanete po drevených cestičkách s dĺžkou 710 metrov, ale k presunu z jedného poschodia na druhé môžete vyskúšať aj atrakciu nazývanú „rukáv“, ktorý je vyrobený z hustej siete povrazov. K rýchlej ceste dole môžete využiť 100-metrový tobogán. Na samom vrchole je ešte jedna adrenalínová atrakcia, oddychová sieťová kvapka, ktorá otestuje vašu odvahu.

Milovníci adrenalínu sa pri návrate dole do údolia môžu spustiť na bicykloch, alebo na najdlhšej bobovej dráhe v Česku. Trať meria 3 kilometre a pri prevýšení 364 metrov prejdete 25 bleskurýchlych zákrut, absolvujete dvojnásobný 360-stupňový karusel (kolotoč), osmičkovú slučku, podzemný tunel a poskočíte na štyroch parádnych jumpoch. Pri zjazde vyviniete rýchlosť až 50 km/h, a to je už parádna jazda.

Pre tých menej odvážnych je k dispozícii sedačková lanovka, alebo môžu zísť pešo. Pri dolnej stanici lanovky sa nachádzajú populárne Mamutíkove zábavné parky, ktorým dominuje ozrutný mamut. Tento detský svet je rajom pre vaše ratolesti.

Kým sa deti vybláznia vo vodnom, lanovom či lesnom parku, alebo pieskovom svete, oteckovia s mamičkami si môžu dopriať adrenalínovú hojdačku Double Big swing, ktorá vám dopraje voľný pád z 13-metrovej výšky. V rezorte Dolní Morava sa jednoducho nudiť nebudete, z Bratislavy to pritom na Dolní Moravu máte autom za približne 3 hodinky.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa