Na výlete k susedom: Poľská Poznaň ponúka pútavú históriu aj gastronomické pochúťky

2022-03-14 12:30:00 |   |    | 

Zima a jar sa z cestovateľského hľadiska nesú skôr v znamení spoznávania miest a susedných krajín. Skvelou voľbou na predĺžený víkend je výlet do Poznane. Cestu do poľskej metropoly hudby a hospodárstva si môžete skrátiť jednodňovou zastávkou vo Vroclave. Odtiaľ sú to už do vášho cieľa len dve hodiny. Potom sa môžete pripraviť na pútavú históriu, gastronomické pochúťky a iné zaujímavosti.



 

Historické centrum s renesančnou radnicou

Poznaň pokladajú domáci za centrum hospodárstva, lebo tam majú veľký priemyselný park. Taktiež dostala pomenovanie mesto hudby, lebo tu sídli známy chlapčenský zbor. A keďže majú deväť štátnych a niekoľko súkromných vysokých škôl, je aj ústredným bodom poľského vzdelávania. Centrum hlavného mesta je na námestí Starý trh. V tejto časti sa začala budovať Poznaň v čase, keď dostala mestské práva. Nachádzali sa tam najvzácnejšie budovy, ktoré však na konci 2. svetovej vojny takmer všetky zničili. Kvôli tomu museli 70 percent týchto ulíc prestavať. Jednotlivé stavby obnovili v pôvodnom štýle, preto stále pôsobia ako zo stredoveku.

Na hlavnom námestí sa združuje najviac ľudí, nachádzajú sa tam najznámejšie podniky i obchody. Jeho ústredným bodom je radnica, ktorú postavili v renesančnom štýle. Na jej fasáde uvidíte nezvyčajnú ozdobu v podobe dvoch kôz. Každý deň na poludnie sa spustí mechanizmus, ktorý rozhýbe zvieratá oproti sebe a tie dvanásťkrát buchnú do seba rohmi. Podľa legendy prišli na tento nápad po oslave odhalenia hodín na radnici. Vtedy jeden kuchár pripálil mäso a kvôli tomu rýchlo dovliekol do mesta dve kozy, ktoré chcel upiecť. Tie mu však utiekli, vybehli na vežu a keď prišlo panstvo, uvidelo ich takto súperiť na rímse. Na ich počesť potom vyrobili tento jedinečný mechanizmus.

 

Katedrála svätého Petra a Pavla

Prvé osídľovanie v tejto oblasti začalo na Tumskom alebo tiež Katedrálnom ostrove. Keďže sa v tomto kraji nachádza vôbec prvá diecéza v krajine, v 10. storočí tam postavili aj prvú poľskú katedrálu. Tú súčasnú vybudovali na prelome 14. a 15. storočia v gotickom štýle. Taktiež ju poškodili Nemci počas 2. svetovej vojny a museli ju renovovať. Exteriér je jednoduchší a dominuje na ňom červená tehla. Interiér ukrýva viacero unikátov. Nachádza sa tam napríklad vzácna tapiséria, oltár a sochy Panny Márie. Pozrite si tiež nádherné vitrážové okná. V minulosti v tunajšej hrobke pochovávali panovníkov, preto je súčasťou poľskej Kráľovsko-cisárskej cesty.

 

Jazero Malta

V širšom centre Poznani sa nachádza umelo vytvorené jazero Malta. To sa časom stalo letným centrom spoločenského života. Často tam organizujú koncerty a rôzne podujatia. Na jeho brehoch sa koná aj divadelný festival, vďaka čomu majú všetky vystúpenia zaujímavejšiu atmosféru. V severnej časti sa nachádza obľúbená atrakcia všetkých detí - historický vláčik Maltanka, poháňaný parným rušňom z roku 1925. Má tri vozne a jazdí po takmer štvorkilometrovej trati, počas ktorej uvidíte krásnu prírodu v okolí. Vo vláčiku sa môžete previezť počas letnej sezóny, ak je dobré počasie, funguje aj počas jesene.

 

Národné múzeum s Monetom

V centre mesta sa nachádzajú dve múzea. Jedno je situované v budove radnice a je venované histórii tohto regiónu. Okrem cenných vystavených predmetov vás zaujme aj nádherne zdobeným stropom. Druhé Národné múzeum sídli len šesť minút od neho. Na jeho výstave si pozriete najmä vzácne umelecké diela. Najväčším skvostom je Monetov obraz „Pláž v Pourville“, ktorý v minulosti ukradli a do galérie sa ho podarilo vrátiť až po desiatich rokoch.

 

Vyskúšajte svätomartinský rohlík

Poznaň sa preslávila aj medzi gurmánmi. V meste pečú špeciálne svätomartinské rohlíky (marcinki), ktoré sa podobajú na croissanty. Vo vnútri majú plnku z bieleho maku. Na vrchu sú poliate bielou polevou a posypané orechmi. Pred pandémiou pravidelne počas osláv svätého Martina, ktoré sa konajú 11. novembra, napiekli viac ako milión kúskov pečiva, ktoré dokopy vážili 250 až ton. V meste sa dokonca nachádza aj múzeum venované tomuto sladkému pečivu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa