Chystáte sa do New Yorku? Máme pre vás sedmičku miest, ktoré nesmiete vynechať!

2015-07-04 07:00:00 |   |    | 

Až 5600 mrakodrapov, 170 jazykov a 40 miliónov turistov. To je New York v číslach. Ozajstný New York však do čísel nevmestíte. New York sa musí zažiť. Panorámu mrakodrapov na Manhattane je vidieť už z letiska JFK a mnohým sa pri pohľade naň rozbúcha srdce. Tiež sa chystáte v budúcnosti vyraziť do mesta, ktoré nikdy nespí? Máme pre vás tipy na sedem miest, ktoré nesmiete vynechať.



 

Celý New York nespoznáte ani za týždeň a budete sa musieť ešte niekoľkokrát vrátiť. Srdce New Yorku, štvrť Manhattan, však stihnete spoznať už za štyri až päť dní. Bude to síce poriadne intenzívne poznávanie, ale bude stáť za to. Na deň, ktorý začnete na „hipsterskej“ High Line a uzavriete na vyhliadke Top of the Rock, nikdy nezabudnete.

Kam teda treba v New Yorku určite vyraziť?

 

  1. Top of the Rock

 

Najkrajší nie je výhľad z Empire State Building, ale pohľad naň z inej slávnej vyhliadky. Plošina zvaná Top of the Rock je súčasťou komplexu Rockefellerovho centra a otvorené má každý deň do polnoci. Pokiaľ váhate medzi návštevou Empire State Building a Top of the Rock, stavte na druhý menovaný – uvidíte nielen osvetlený slávny mrakodrap, ale i celý Central Park a mrakodrap Chrysler.

Súčasťou Rockefellerovho centra je aj aukčná sieň Christie´s, televízia NBC a pred Vianocami i slávne klzisko a ešte slávnejší vianočný strom (spomeňte si na film Sám doma II). A pamätáte sa na slávnu fotografiu robotníkov, ktorí desiatujú vo veľkej výške na tráme nad New Yorkom? Tak tá vznikla práve pri výstavbe tohto komplexu.

 

  1. High Line

 

Ak chcete zažiť uvoľnenejšiu atmosféru umeleckej štvrte Chelsea, kúpte si ráno veľký téglik slabej americkej kávy, k tomu donut – múčnik na spôsob šišky - a vydajte sa na newyorskú High Line – parčík, ktorý vznikol nad zemou, v miestach, kadiaľ predtým viedla železničná vlečka. Jej pripomienkou sú i koľaje, ktoré sú na niektorých miestach vkusne zakomponované do netradičnej parkovej promenády.

Chodník/park nad zemou sa vinie v dĺžke 2,33 kilometra a z výšky je krásny výhľad na štvrť Chelsea s tehlovými domami s typickými požiarnymi schodiskami. Mimochodom, High Line vznikla i vďaka veľkej podpore od miestnych obyvateľov, ktorí vlastnými rukami pomáhali s jej renováciou.

 

  1. Ground Zero

 

Na obrovskej ploche s dvomi obrovskými čiernymi bazénmi, ktoré kopírujú obvod dvoch zničených veží WTC, je zvláštny pokoj. Hluk dopravy sem dolieha len z diaľky, ľudia tu mimovoľne tíšia hlas. Miesto, kde sa v roku 2001 zrútili Dvojčatá a kde zomreli tisíce ľudí, dodnes silne pôsobí na väčšinu tých, ktorí k nemu prídu. Po obvode dvoch obrovských bazénov sú do kameňa vytesané mená všetkých obetí. A nad všetkým sa týči skelet pôvodného centra, ktoré pretvárajú na pamätník.

Symbolom nádeje je novovzniknutý mrakodrap One World Trade Centre a tiež „Preživší strom“ – hruška, ktorá zostala stáť uprostred trosiek. V novembri 2001 ju záchranári vykopali a nechali previezť do sadu, aby sa v roku 2010 vrátila späť na miesto. Pohľad na ňu je mimoriadne pôsobivý.

 

  1. Múzeum moderného umenia, MoMa

 

Milujete moderné umenie? Tak sa obrňte trpezlivosťou - pretože vás čakajú poriadne dlhé rady - a vydajte sa na 53. ulicu medzi 5. a 6. avenue. Práve tu totiž leží jedna z najslávnejších a najvýznamnejších inštitúcií svojho druhu na planéte. Dnes by nikoho pri pohľade na davy turistov, ktorí do komplexu mieria, nenapadlo, že v roku 1929, kedy múzeum vzniklo, bol jeho domovom maličký byt.

Na niekoľkých poschodiach možno vidieť tisíce exponátov – fotografií, grafík, sôch, obrazov… Najväčšej popularite sa tu logicky tešia diela najslávnejších umelcov – napríklad Vincenta van Gogha, Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Andy Warhola alebo Paula Gauguina.

 

  1. Central Park

 

Neexistuje slávnejší mestský park! Po Central Parku sa môžete za pekného počasia túlať hodiny, napokon na šírku má 800 metrov a na dĺžku 4 kilometre. Výhľad naň dokonca zvyšuje cenu bytov. Naraziť v ňom môžete na niekoľko veľkých vodných plôch, na hrad Belvedere, softbalové ihrisko, dve klziská, ale i na tisíce bežcov a zamilovaných dvojíc na prechádzke.

Fanúšikovia Beatles by rozhodne nemali vynechať oblasť zvanú Strawberry Fields, ktorá leží neďaleko obytného domu Dakota. Práve tu došlo v roku 1980 k vražde Johna Lennona. Zaspomínať si na neho môžete trebárs pri mozaike s nápisom Imagine a je vysoko pravdepodobné, že v okolí bude niekto hrať na gitare tie najväčšie z hitov slávnych Beatles.

 

  1. Madison Square Garden

 

Návštevou Madison Square Garden máme na mysli návštevu niektorej z udalostí, ktorých sa vo vnútri odohrá zhruba 320 do roka. Pre Čechov a Slovákov sú najatraktívnejšie hokejové zápasy New York Rangers. Zabudnite však na to, že za vstup dáte pár korún a vo vnútri si ovlažíte hrdlo lacným pivom. Ceny vstupeniek na slávnych Jazdcov začínajú v základnej časti na zhruba 150 dolároch. Pokúšať šťastie samozrejme môžete u priekupníkov pred halou, ale riskujete, že sa na zápas s falošnou vstupenkou nepozriete vôbec.

Alternatívou k „drahým“ Jazdcom je výlet na Long Island na zápas New York Islanders. Vstupenky do Nassau Coliseum sú síce lacnejšie, pred halu sa však ťažko dostanete miestnou dopravou a taxík cenu za tento výlet poriadne zvýši.

 

  1. Brooklynský most

 

Keď po ňom pôjdete, neotáčajte sa v polovici, ale príďte až do Brooklynu a potom na promenádu Brooklyn Heights, z ktorej je nádherný výhľad na dolný Manhattan i na most v popredí. A pri ceste po ňom radšej nemyslite ani na to, že v roku 1893, tesne po slávnostnom otvorení, medzi korzujúcimi ľuďmi vypukla panika pre podozrenie, že most padá, a 12 ich ušliapali.

Dnes sa vám toto na moste nestane. Medzi neogotickými piliermi, ktoré sú preň také charakteristické, síce prúdia davy turistov, ale nie je ich toľko, aby ste si nestihli urobiť peknú fotku.

 

 

Inzertné oznámenie:

 

  • New York - „Predĺžený víkend“ : Prežite tri noci v meste, ktoré nikdy nespí. Vydajte sa s nami na kratší, ale veľmi intenzívny zájazd do New Yorku. Vyberte si niektorý z luxusných hotelov na centrálnom Manhattane a potom sa nechajte pohltiť atmosférou! Vystúpte na Empire State Building, prejdite sa po Brooklynskom moste, vyplávajte k soche Slobody… a dajte si veľkú kávu, vychutnajte si donut a nasajte kozmopolitnú atmosféru mesta.
  • Desať najzaujímavejších miest USA : Prečítajte si o desiatich najzaujímavejších miestach v Spojených štátoch a o desiatich zaujímavostiach, ktoré sa k nim viažu! Viete, ktorému mostu sa hovorí „most samovrahov“? A kde rastú najväčšie stromy planéty? Pozrite sa na článok, ktorý sme pre vás pripravili na portáli cestovinky.cz.
  • To najlepšie z Floridy : Krásne pláže a ešte krajšie dievčatá na nich. Národný park Everglades a mesto zábavy a zábavných parkov pre celú rodinu, Orlando. A potom tiež Overseas Highway alebo Miami. Na Floride sa rozhodne nudiť nebudete a nakoniec vám sedem nocí ešte bude málo! Vydajte sa pod krídlami ESO travel na Floridu, zaistíme pre vás požičanie auta, postaráme sa o vaše ubytovanie a navrhneme vám ten najlepší program.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa