Zažite davovú psychózu na vlastnej koži. Navštívte miesta ázijských kultových osobností

2015-07-03 12:00:00 |   |    | 

„Pán Navrátil, vitajte v Turkmenistane! Vedeli ste, že našu krajinu navštevujete najviac zo všetkých Slovákov?“ Vstupujeme do najmenej navštevovanej krajiny na svete. Minulý rok sa sem dostalo ani nie 30 tisíc turistov z celého sveta. Aj do Severnej Kórey ich chodí viac. Prečo? Turkmenistan patrí k najbohatším krajinám sveta, leží na rope a na plyne.



 

Turkmenbaši


Päťmiliónová púštna krajina, ktorú sa Turkmenbaši rozhodol hermeticky uzavrieť ostnatým drôtom. Víza dostanete len v prípade, ak poznáte niekoho z okruhu tohto svetovládcu, ktorý zomrel pred rokom na infarkt. Jeho kult však žije ďalej. Všade sú jeho zlaté sochy. Nie pozlátené, sú z čistého zlata. Premenoval dni v týždni, kalendárne mesiace, napísal ruhnamu, novodobú turkménsku bibliu. Prečítajte si ju trikrát za sebou nahlas a idete rovno do neba. Zastavujeme na čerpacej stanici a tankujeme 180 litrov. Turisti tu majú vyššie ceny. Platím 4 USD. Áno, 180 litrov za štyri doláre. Domácim by sa tie štyri doláre zdali veľa. Sú zvyknutí na lacnejší benzín. Veď aj elektrinu, plyn, telefón, nájomné majú zadarmo. Aj medzinárodné lety majú za smiešnu cenu. Keď sa Turkmén chce dostať do Londýna, zaplatí len desať dolárov...

 

Chudobný príbuzný


Vchádzame do hlavného mesta Ašchabad. Slováci v nemom úžase krútia hlavou nad tým, čo vidia. Často sa ozýva, že už videli Dubaj, či iné bohaté ropné krajiny, ale toto je bomba! Dubaj je oproti Ašchabadu chudobný príbuzný. Obytné domy z pravého talianskeho mramoru a medzi nimi zlaté sochy Turmenbašiho. Koľko ich má? Nikto presne nevie, ale sú ich stovky. Ten chlap je proste všade. Nepáčilo sa mu, že na bankovkách má biele vlasy, tak ich stiahol z obehu a nechal si vlasy prefarbiť. Dnes odpočíva v štvrtej najväčšej mešite na svete. Opäť z čistého talianskeho mramoru. Jeho kult naďalej udržiavajú jeho nasledovníci. Pri odchode z krajiny si pripadám ako Alica v ríši divov a čakám, kedy sa zobudím z tohto bláznivého sna, ktorý nám doma nikto neuverí. Dokonalý socializmus, vybudovaný z ropy a plynu.


Mašhad a Imám Réza


Vstupujeme do najposvätnejšej hrobky šiitov. Kým Mekku v Saudskej Arábii ročne navštívi päť miliónov pútnikov, do Mašhadu ich príde šesťkrát viac. Hrobku sa chystajú pre neveriacich uzavrieť. Sme vo východnej časti Iránu, len 150 kilometrov od afganských hraníc. Náš sprievodca, univerzitný profesor, nám dáva inštrukcie, ako sa správať. Ideme do miest, kde nás nevidia radi. Pripravujeme si vysvetlenie, že sme z Bosny a Hercegoviny, kde žije malá šiitská komunita. V oficiálnej časti hrobky, kam ešte smieme, sa pozerám na tabuľu a čítam: Slováci: 0. Áno, ešte tu žiaden Slovák nebol. Respektíve nevošiel na toto najposvätnejšie miesto. Vstúpili sme do hrobky Imáma Rézu, ktorého podobizeň nájdete na všetkých obrazoch hneď vedľa ajatolláha, či súčasného prezidenta. Na autách, v tržnici, hoteloch, múzeách..., jednoducho všade. Sunniti sa modlia ticho, neprejavujú svoje emócie, šiiti nariekajú nad všetkými zavraždenými, medzi ktorých patrí aj 8. Imám Réza. Vstupujeme do zlatej hrobky s malou dušičkou. Naše ženy, oblečené v čiernom od hlavy po päty, kráčajú doľava a my doprava. Pohlavie musí byť oddelené nielen v mešitách. V tom niekto v mešite zakričí: „Alah je veľký a mocný!“ Dvadsaťpäťtisíc ľudí padne naraz na zem smerom k Mekke a zborovo zakričí to isté. Nabiehajú nám zimomriavky. Neskutočný pocit, ktorý nikto nevie opísať slovami. Čím bližšie sa dostávame k hrobke, tým naliehavejší je plač sfanatizovaného davu. Nie, on neplače, ten dav reve, narieka, padajú slzy, ako keby im umrel niekto z rodiny. Vrhajú sa k pozlátenej hrobke, chcú sa dotknúť. To je ich cieľ. Dokonca sa vraví, že keď nadíde Armagedon, práve tu sa stretne veľký Mahdí s Ježišom Kristom a rozdelí svet na dobrých a zlých. Tu si uvedomujeme, čo dokáže dav, čo dokáže náboženstvo a kult osobnosti. Večer len nemo sedíme a vravíme si, že toto bol ten najsilnejší zážitok.

 

Čína a Mao

 

Nachádzame sa na námestí pri Bráne nebeského pokoja, najväčšom námestí na svete, na ktoré sa zmestí milión ľudí. Pod obrazom veľkého Maa plače rodinka nad smrťou tohto velikána čínskych dejín, i keď už od jeho smrti prešlo vyše tridsať rokov. Raz niekto múdry povedal, že keď niekto zabije jedného človeka, je vrahom, ak vyše päť ľudí, je už masovým vrahom, a keď takmer celý národ, je národným hrdinom. Do dnešných dní nikto nepozná presný počet obetí geniálnych riešení Maa, jeho Kultúrnej revolúcie či Veľkého skoku vpred, ktorý mal priblížiť zaostalú Čínu k vyspelému Západu.

Martin Navrátil – cestovateľ a sprievodca CK BUBO

Viac informácií nájdete na stránke www.bubo.sk

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa