Malý sprievodca po Kube – Raji pod slnkom

2015-09-04 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Kuba, každého spontánne napadne asi toto: rum, cigary, kubánska hudba, Fidel Castro. Vďaka tropickému podnebiu je tento najväčší karibský ostrov celoročnou dovolenkovou destináciou. Top sezónou sú suchšie mesiace v období od novembra do apríla. Teplota mora dosahuje cca 21-23°C v zimných mesiacoch a 25-27°C v jarných mesiacoch.



 

Na Kube sa vydovolenkujete do sýta. Je to raj zaliaty slnkom. Nekonečné pláže s bielym pieskom, tyrkysové more s pestrofarebnou podmorskou faunou a flórou, nedotknuté prírodné krásy, stret starého a moderného sveta, ideálne podmienky pre vodné športy a aktívne výlety – to sú len niektoré lákadlá Kuby.

 

Čo do peňaženky

 

Zvláštnosťou Kuby je, že tu existujú 2 oficiálne meny: národné kubánske peso CUP (iba pre miestne obyvateľstvo) a konvertibilné kubánske peso CUC. Najlepšou menou na výmenu je Euro (kurz cca 1 € = 1,15-1,3 CUC), príp. britské libry a kanadské doláre. Americké doláre sú embargovanou menou a na ich výmenu je uvalená pokuta vo forme 10% z vymenenej čiastky. Jednodolárovky sú vhodné ako prepitné.

Počas dovolenky na Kube sa spoľahnite radšej na hotovosť. Kreditné karty sa dajú použiť pri výbere z bankomatu, v zmenárňach a bankách. Manipulačné poplatky sú vysoké. Americké karty, karty vydané americkými bankami a bankami s americkou finančnou účasťou (napr. Citibank a ďalšie) tu nefungujú vôbec.

 

Spojenie so zvyškom sveta

 

Ak sa chcete „odpojiť“ od zvyšku sveta, Kuba je pre vás to pravé. WiFi pokrytie tu takmer neexistuje. Vo Varadere ho majú snáď iba 2 hotely (z nich jeden je hotel Barceló Solymar) a zopár internetových kaviarní. Všeobecne je pripojenie veľmi pomalé a mnohé stránky sú blokované.

 

Termoska so sebou

 

Vraj to začali Kanaďania. Nosia si so sebou termosku alebo termohrnček, do ktorého si nechajú načapovať nápoje, ktoré tak vydržia dlho studené. Aj ich objem je väčší ako majú malé hotelové poháriky. Termohrnček ale na Kube nekúpite a tak si ho radšej prineste z domu.

 

Kam na dovolenku?

 

Varadero je najznámejšie a najväčšie turistické letovisko na Kube. Leží na polostrove Hicaros, asi dve hodiny jazdy od Havany. Miestne pláže s miernym vstupom do mora sú nádherné a čisté. Merajú takmer 20 kilometrov. Varadero je dovolenkovým rajom pre každého. Je to miesto pre rodiny s deťmi, milovníkov vodných športov, aktívnej dovolenky a koloniálnych pamiatok.

Po Varadere sa môžete premiestňovať rôznymi taxíkmi: štátnymi (cca 1 CUC/km), trojkolkami coco taxi (cca 1 CUC/km), „americkými“ (cenu nutné dohodnúť pred nástupom) a kočiarmi ťahanými koňmi (cca 10-20 CUC/osoba podľa dĺžky trasy).

Pri spoznávaní Varadera využite vyhliadkový autobus Varadero Beachbus Tour, ktorý  jazdí v pravidelných 25 minútových intervaloch od 9. do 20. hod. Má 40 zastávok po celej dĺžke polostrova. Zastavuje v blízkosti všetkých hotelov a turistických atrakcií Varadera. Lístok stojí 5 CUC alebo 5 EUR na deň. Počet nástupov a výstupov je neobmedzený.

 

Vytancujte sa

 

Ísť na Kubu a nezatancovať si v rytme kubánskej hudby? Diskotéku nájdete takmer vo všetkých hotelových rezortov vo Varadere. Zabaviť sa dá aj mimo hotela na známej diskotéke La Rumba a La Cueva ( západný štýl hudby) či na diskotéke v starom meste La Casa de la Música (koncerty a diskotéky s kubánskou a karibskou hudbou).

 

Pre aktívnych

 

Už od roku 1927 tu funguje golfový klub s 18-jamkovým ihrisko. Slušná história, čo poviete?

Najvychytenejšia lokalita pre potápanie je určite Zátoka svíň v Karibskom mori, ktorá sa nachádza asi 90 km od Varadera. Priamo pri pláži Varadero nie sú zaujímavé lokality pre šnorchlovanie.

Nemotorizované vodné športy ponúkajú spravidla všetky hotely v rámci programu all inclusive. Zabaviť sa môžete jazdou na koni, jazdou rýchločlnom v mangrovníkovej rezervácii či športovým rybárčením.

Zdroj: firotour.sk

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: FIRO-tour

Hodnotenie článku:
2.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa