TOP10 Galapágska spomienka na pravek

2010-08-04 16:30:00 |   |    | 

Pokračujeme v seriáli o desiatich najexotickejších miestach našej planéty, tentoraz zavítame na Galapágy.



Tisíc kilometrov od pobrežia Južnej Ameriky sa v Tichom oceáne nachádza poklad v podobe 19 ostrovov vulkanického pôvodu. Tento pozemský raj s panenskou prírodou sa stal útočiskom pre mnohé druhy ohrozených živočíchov. Môžete tu vidieť hravých tuleňov, bizarné tvory pripomínajúce bytosti z praveku, alebo „chodiace pevnosti“, ktorým je lepšie uhnúť z cesty.

V našom článku ste sa mohli dočítať aj o Chichen Itzá , kde sa konali krvavé rituály na zmierenie sa s majským božstvom. Dnes si predstavíme krajinu, kde sa zastavil čas. Sopky, podivné jaštery a krajina vymykajúca sa bežným predstavám. To sú Galapágy, ktoré svojou krásou a výnimočnosťou prilákali už pred 200 rokmi slávneho prírodovedca Charlesa Darwina.

 

Do zátoky čiernej korytnačky

Galapágy sú výnimočné, ale existujú i miesta, pri ktorých by bolo doslova hriechom, keby ste ich nenavštívili. Jedným z nich je Zátoka čiernej korytnačky. Tato veľká lagúna je izolovaná od okolitého sveta. Je tu dostatok potravy a málo predátorov, ktoré by predstavovali nebezpečenstvo pre korytnačky. Preto sa tu v pokoji a mieri môžu rozmnožovať. Na niektorých miestach ostrova sa môžete i potápať a šnorchlovať. Podmorský život je tu veľmi bohatý a pri výletoch pod hladinu mora môžete vidieť obrovské množstvo tropických rýb hrajúcich všetkými farbami, tulene a výnimočne aj žraloky.

 

  • Potykajte si s chodiacou pevnosťou
    Práve po korytnačke slonej, živom tanku alebo chodiacej pevnosti je pomenované i súostrovie (obrátený pancier pripomína sedlo, ktoré sa v španielčine vyslovuje galápago). Tieto obrovité živočíchy boli takmer vyhubené, pretože slúžili námorníkom ako „živé konzervy“. Korytnačky vraj vydržia rok bez vody a potravy. Dožívajú sa 150 rokov a vážia okolo 200kg.

 

Za krásami podmorského sveta

Nielen na povrchu, ale i pod morskou hladinou sa pri Galapágach ukrýva netušená krása. Okolo vás plávajú ryby najrozmanitejších tvarov. Veľké, malé, dúhové, červené, s ostňami alebo s pruhmi. Blízko hladiny ich navyše osvetľujú lomené slnečné lúče, ktoré na nich rozohrajú takú hru svetla, že sa vám budú za potápačskými okuliarmi oči pretáčať. Po rybách nastúpi húf žralokov, ale len tých malých – galapágskych. Tí sú ustavične zvedaví, ale možno i hladní. Nebezpečenstvo však od nich nehrozí. Ďalšími obyvateľmi podmorského sveta sú okrídlené manty. Ak budete mať šťastie a zbadáte ich húf, budete odmenení nádherným zážitkom. Manty sú veľmi vzácne a skutočne nádherné.

Ojedinelým zážitkom sú tiež vodné hry s tuleňmi. Tie sa chovajú ako malé deti vo vani. Neboja sa a budú s vami „blbnúť“, až kým úplne vyčerpaní nevyjdete z vody von. Podobne sa chovajú aj uškatce, ktoré vám navyše budú i ochotne pózovať, pretože sa radi fotia.

 

  • Jediný druh tučniaka na rovníku
    Možno to znie neuveriteľne, ale je to skutočne tak. Nie je to síce klasický tučniak, akého poznáte napríklad zo ZOO. Tento meria 30cm a ako jediný žije na severnej pologuli. Vedľa tučniakov sa „batolia“ lávové kraby, ktoré sú na Galapágach najrozšírenejšie. Z diaľky vyzerajú ako ropné škvrny, možno ich tu vidieť tisícky a živia sa všetkým, čo na morskom dne nájdu.

 

Za leguánmi na ostrov Santa Cruz

Rôzne spoločnosti usporadúvajú i okružné výlety po krásach Galapág. Rozhodne nebude mrhaním času, ak sa nalodíte na nejakú loď a pozriete sa na niektorý z 19 ostrovov. Jedným z najzaujímavejších je ostrov Santa Cruz.

Z paluby lode môžete zo vzdialenosti niekoľkých metrov pozorovať kolónie hniezdiacich vtákov, suchozemské i morské leguány, ktoré viac než akékoľvek iné zvieratá pripomínajú praveké tvory, Darwinove pinky, tulene, uškatce, stromové opuncie, alebo bizarné lávové útvary. Na ostrovoch sú pre turistov pripravené i pešie túry, počas ktorých sa pokocháte krásami vo vnútri ostrova. Na ostrove možno vidieť i korytnačiu pôrodnicu, vrátane moderných inkubátorov.

 

Spoznávajte, ale opatrne

Galapágy sú lákadlom pre mnohých turistov. Musia tu však dodržiavať isté obmedzenia, ktoré aspoň trochu chránia miestnu faunu pred zásahmi zvonku. Nedotýkajte sa zvierat (výnimkou sú tulene a uškatce, ktoré s vami budú sami od seba vyvádzať vo vode). Nekŕmte ich a nefoťte s použitím blesku. Nechoďte mimo vyznačených ciest, nič neodhadzujte, ale tiež nič nezbierajte. Po zotmení sa na ostrovoch nesmiete zdržiavať a pohybovať by ste sa mali len so sprievodcom (to samozrejme neplatí pre obývané ostrovy).

Dôvod je jednouchý. Najväčšou hrozbou pre miestny ekosystém nie sú prírodné vplyvy, ale hlavne človek. Ten tu pred niekoľkými storočiami takmer vyvraždil korytnačky slonie. Človek môže za to, že sa sem priviezli potkany, psy, alebo ošípané. Tieto druhy sa sem vôbec nehodia a ničia miestnu populáciu ohrozených zvierat.


 

Nenechajte si ujsť

  • Za plameniakmi na ostrov Rábida
    Rábida je známy predovšetkým svojou faunou, hlavne kolóniami morských uškatcov a plameniakov. Neďaleko, na ostrove Santiago, sa nachádza Puerto Egas. Môžete sa tu prejsť po ceste vytvorenej stuhnutou lávou. Uvidíte tu vulkány, jazerá, vyprahnuté pobrežia, alebo zalesnené hory.
  • Do nádhernej zátoky Sullivan Bay
    Ostrov Bartolomé je jedným z najnavštevovanejších miest Galapág. Je preslávený vďaka svojmu útvaru Pinnacle Rock. Nájdete tu krásne vulkanické kopce a kužele, môžete si tu zaplávať v krištáľovo čistej vode. Hlavný vulkanický kužeľ ponúka nádherný výhľad na ostrov.
  • Do Quita, hlavného mesta Ekvádoru
    Quito je určené predovšetkým pre milovníkov histórie a kultúry. Veľké množstvo kostolov a kláštorov získalo pre mesto prezývku „Kláštor Ameriky“. K unikátnostiam tohto miesta patrí Námestie nezávislosti s prezidentským palácom, Arcibiskupský palác, Parlament a Metropolitná katedrála.


 

Tipy na zájazd na Galapágy a okolie

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Galapágy:

 

  • Ekvádor-Galapágy-CZE Spoznajte raj prírodovedcov - jedinečné ostrovy, kde zvieratá nepovažujú človeka za nepriateľa, ojedinelá fauna a flóra, to všetko na vás čaká počas 12 dní na Galapágach.
  • Okruh po Venezuele Zažijete tu strhujúci pohľad na najvyšší vodopád sveta Salto Angel. Budete sa plaviť po delte Orinoka, kde môžete loviť dravé pirane, alebo navštívite pôvodné indiánske dedinky.


 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa