Maldivy ponúkajú najlepšie strediská sveta

2012-11-17 14:00:00 |   |    | 

Osobný personál po celú dobu pobytu, presklená podlaha obývacej izby vo vodnom bungalove, večera v podmorskej reštaurácii alebo možnosť stráviť celý pobyt na súkromnom ostrovčeku - nie je teda div, že sa niektoré maldivské strediská nevojdú do klasickej päťhviezdičkovej škály a svoju výnimočnosť a luxus pečatia šiestou hviezdou. Poďte sa s nami pozrieť na Maldivy, do stredísk, kde si kráľovsky užívajú boháči.



Získať šiestu hviezdu nie je len tak. Hotely musia spĺňať zhruba 1 700 kritérií, medziiným napríklad minimálny pomer jedného člena personálu na jedného hosťa alebo čaro miesta. A to Maldivy spĺňajú bezo zvyšku. Ostrovný štát v Indickom oceáne tvorí asi 1 200 ostrovčekov, ktoré obmýva tyrkysovo modrá voda.

Prví turisti sem dorazili na začiatku 70. rokov, od 90. rokov sú Maldivy a niekoľko ich najznámejších atolov synonymom luxusu a zároveň i hriešne drahej dovolenky. Najznámejší je v tomto smere atol Ari. „Rezort Conrad Maldives Rangali Island si okrem šiestich hviezdičiek môže za svoj názov dať i titul pre najlepší hotel sveta,“ podotýka k tomu delegát na Maldivách. „Získal ho dokonca dvakrát.“

 

Luxus a Hollywood na dosah

Dovolenku tu môžete stráviť vo vodných bungalovoch, z ktorých niektoré majú i svoje vlastné zázemie pre wellness, alebo v plážových vilách so súkromným bazénom a záhradou. Súčasťou strediska sú i dva privátne ostrovčeky s kompletným zázemím. Možno práve na ne chodia hollywoodske hviezdy, o ktorých sa tu píše. Členovia personálu však o návštevníkoch strediska nič neprezradia. Stálo by ich to miesto. 

Za poriadnu porciu luxusu si tu však samozrejme nechajú poriadne zaplatiť. Noc v tom najluxusnejšom vodnom bungalove stojí v prepočte tisíc eur. A ak k tomu pridáte večeru v podmorskej reštaurácii za dvesto eur za porciu a prípitok archívnym vínom, budete o peknú sumu ľahší.

 

  • Na večeru medzi žraloky

Kúsok od strediska leží v hĺbke piatich metrov unikátna podmorská reštaurácia. Volá sa Ithaa (v preklade Perla) a do taniera vám tu cez presklenú stenu pozerajú žraloky, manty a ďalší obyvatelia koralového útesu. Reštauráciu otvorili v roku 2005 a ide vlastne o rovnakú konštrukciu, aká sa používa pri stavbe akvárií. Vďaka tomu je cez absolútne presklené steny perfektne vidieť. Do reštaurácie sa vojde len 14 hostí, takže aj keď ceny tu rozhodne nie sú ľudové, je poradovník na dlhú dobu plný. Navyše sa životnosť celého priestoru odhaduje len na 20 rokov.

 

Za podobnou dávkou luxusu sa môžete vydať i na atol Haa Allifu, ktorý je zo všetkých maldivských atolov najbližšie pobrežiu Srí Lanky. Tri turistické rezorty na celom atole z neho robia špičkovú destináciu pre pôžitkársku dovolenku v absolútnom súkromí. Paláce ukryté v tropickej zeleni disponujú vlastným personálom i súkromnými bazénmi. Na atole Faafu si zasa turisti môžu prenajať celý ostrov len pre seba a s nikým sa o pláž nedeliť.

 

Potápanie s adrenalínom

Okrem perfektných služieb a ubytovania sem časť turistov prichádza ešte za potápaním. Tí menej skúsení si vystačia s bezpečím lagún a ponormi medzi drobné rybky. Pre poriadnu dávku adrenalínu sa však odvážnejší potápajú od mája do septembra na južnom cípe atolu Ari.

V tom období sa tadiaľto presúvajú aj s mláďatami žraloky veľrybie. Až sedemnásťmetrové exempláre sú však úplne neškodné. Žralok veľrybí sa živí výhradne planktónom a potápačov vo svojom okolí si ani nevšimne. V ostatných častiach roka musia byť návštevníci Maldív vďační za „diablove ryby“ manty alebo žraloky kladivohlavé.

 

Lacnejšie, prosím!

Nie všetky strediská však zruinujú rodinný rozpočet. Hlavne v posledných rokoch vyrastajú na Maldivách nové ubytovacie kapacity a pobyt v nich vyjde rozhodne lacnejšie než v tých najexkluzívnejších. Príkladom je trebárs atol Lhaviyani. V 70. rokoch tu vznikla potápačská základňa, chvíľu po nej prvý hotelík a po rekonštrukcii v roku 2002 tu stojí príjemné zariadenie strednej kategórie. Vyrážajú doň hlavne mladí ľudia z Európy.

Maldivy sú celkovo „európska“ destinácia“, z Európy sú tri štvrtiny turistov a užívajú si rušný nočný život, ktorým je atol preslávený. Do strednej triedy by sa dali zaradiť i strediská na susediacich atoloch Raa a Baa.

 

 

Tipy na zájazd na Maldivy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Maldivy:

 

  • Paradis Island Rezort: Luxusné päťhviezdičkové stredisko s 260 plážovými bungalovmi a 40 vodnými bungalovmi sa nachádza vo východnej časti severného atolu Malé. Niekoľko reštaurácií, centrum vodných športov, bazény.
  • Conrad Maldives Rangari Island: Jedno z najluxusnejších stredísk v Ázii. Vodné bungalovy, plážové vily, súčasťou strediska je i slávna podvodná reštaurácia. Šesť hviezdičiek je určite na mieste.
  • Island Hideway: Stredisko v oblasti severného Malé atolu sa odporúča náročným klientom, ktorí chcú prežiť privátnu dovolenku s nádychom luxusu. Možnosť prenájmu súkromných viliek.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa