Zaplávajte si s korytnačkami v dovolenkovom raji na ostrovoch Gili

2012-06-06 13:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Predstavte si, že sa ráno prebúdzate na šum mora v bambusovom domčeku priamo na pláži. Biely piesok a krištáľovo čistá voda. Cez deň plávate s morskými korytnačkami a večer pozorujete romantický západ slnka... Idylka? Áno. Vitajte na ostrovoch Gili!



Zoskupenie troch útlych ostrovčekov Gili Trawangan, Air a Meno sa rozprestiera neďaleko severozápadného cípu ostrova Lombok z jednej strany a asi hodinu a pol plavby rýchločlnom od obľúbeného „ostrova Bohov“ Bali zo strany druhej.

Gili vám ponúknu vstupnú bránu do „iného sveta“. Môžete si tu užiť romantiku medových týždňov, nechať sa zlákať nočným životom priamo na pláži alebo naopak, len tak relaxovať a meditovať. 

 

Nádherné pláže a výnimočné aktivity

Na svoje si prídu nielen milovníci vodných športov ako plávanie, šnorchlovanie či potápanie, ktoré sú k dispozícii na vlastnú päsť alebo so skúsenými miestnymi vodákmi. Môžete si dokonca vyskúšať aj tradičný indonézsky rybolov, surfovanie alebo kajakovanie. Ak budete mať šťastie, pri šnorchlovaní alebo potápaní na vyznačených miestach natrafíte aj na morské korytnačky, s ktorými si môžete voľne zaplávať. 

Ďalšími príjemnými aktivitami sú turistika, cykloturistika či jazdenie na koni priamo na pláži. Pohľad na zapadajúce slnko z konského sedla stojí naozaj za to. A nakoniec, ako čerešničku na torte sa za odmenu môžete nechať rozmaznať príjemnou masážou v jednom z miestnych spa centier.

 

Nočný život

Pri večernej prechádzke si vás určite podmaní  lahodná vôňa grilovaných morských špecialít. Najmä populárny Gili Trawangan ponúka niekoľko desiatok lokálov nočnej zábavy,  uvoľnené plážové bary a diskotéky vo všetkých možných štýloch. Ak budete mať chuť, môžete sa zatúlať aj na trh s miestnymi indonézskymi špecialitami, kde stretnete priateľských domácich a výborne sa najete za pár drobných. Určite ochutnajte tradičné nasi goreng (pražená ryža) a čerstvé morské plody.

 

Gili sú eko

Ostrovy sú výnimočné nielen svojou skvostnosťou, ale aj ochranou životného prostredia a ekológiou. Nenájdete tu žiadne autá ani motorky. Najčastejšie sa prepravuje na bicykloch (môžete si ich zapožičať na každom rohu), kočoch poháňaných koňmi alebo jednoducho pešo. Miestni sú veľmi srdeční a radi vás prevezú po všetkých zákutiach ostrova. Nezaostávajú ani s ochranou koralového pobrežia, preto využívajú šetrné formy rybolovu a výborne fungujúci projekt na ochranu a rozmnožovania morských korytnačiek.

 

Rada na záver

Ak máte chuť príjemne si oddýchnuť, ale zároveň sa aj sociálne vyžiť, pokojne sa najprv usídlite na najnavštevovanejšom Gili Trawangan s mnohými reštauráciami, barmi a ponúkanými aktivitami. Ak neskôr zatúžite po väčšom pokoji, relaxe a nerušenej romantike, pohodlne sa môžete kedykoľvek odplaviť na susedné Gili Meno či Air.

Zabudnite na pojem o čase pri impozantných západoch slnka... Usmievaví miestni Indonézania sa okamžite stanú vašimi priateľmi.

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa