Spoznajte Bali, ostrov bohov a démonov

2011-11-17 10:00:00 |   |    | 

Ostrov bohov a démonov, takú má prezývku prekrásny ostrov Bali, ktorý tiež predstavuje jedinú hinduistickú oblasť mimo Indie. Nájdete tu bujnú a neskrotnú prírodu, prívetivých domorodcov a kultúrne bohatstvo, o ktorom sa môže inej krajine len snívať. Paláce, chrámy, horské údolia, terasovité ryžové polia, vulkány, pláže a zvlášť mystickosť tohto miesta robia z ostrova ideálne miesto pre dobrodruhov a vyznávačov okultných vied.



Ostrov Bali nie je veľmi rozľahlý, ale je doslova posiaty zaujímavosťami. Po prílete na Bali sa môžete vydať do vnútrozemia na predstavenie legendárneho tanca démonov - Barong, ktorý sa stal neodmysliteľnou časťou kultúry Bali. Po úchvatnom predstavení na vás čaká blízke mestečko Celuk, kde sa to len tak hemží šperkárskymi dielničkami, známymi po celom svete.

 

  • Tanec démonov
    V dobe, keď víťazí čierna mágia, musí nastúpiť mýtická postava, ktorá očistí svet od zla. To je Barong - odveký súboj zla a dobra vyjadrený na pódiu balijským tancom.

 

Za zmienku stojí i palác Kertha Gosa, z ktorého na vás dýchne atmosféra starých časov. Doby, keď sa tu dávni panovníci radili o osude previnilcov. Neďaleko paláca sa rozkladá najvýznamnejší chrám Bali - Besakih, ktorý pozostáva z vyše 300 vežičiek.

Od chrámu je už zreteľne vidieť cieľ väčšiny turistov - najvyšší vulkán na ostrove Gunung Agung. Jeho krása a majestátnosť je úplne ohromujúca a pokiaľ sa dostanete až na jeho vrchol, naskytne sa vám nádherný výhľad na celý ostrov, ktorý naozaj stojí za vynaloženú námahu.

 

Do vnútra Bali

Z dedinky Candi Dasa, v ktorej okolí sa nachádza krásne terasovité ryžové pole, sa môžete vydať do dedinky Tanganan, kde stretnete a spoznáte pradávnych obyvateľov ostrova - Agabalijcov. Odtiaľ môžu vaše kroky viesť do netopierej jaskyne Goa Lawah alebo priamo do centra umenia ostrova Bali - mesta Ubudu, kde môžete pozorovať zručných rezbárov pri ich každodennej činnosti.

 

  • Slonie safari
    Rovnako ako v Indii je i na Bali slon veľmi populárnym zvieraťom. V safari sa na slonoch môžete prejsť alebo si ich len pohladiť. Vstupné je veľmi vysoké, ale pokiaľ máte radi tieto bystré zvieratá, bude ten zážitok za vynaložené financie určite stáť.

 

A kam ďalej? Z ruchu veľkomesta sa vydajte napríklad do dedinky Kintamani, ležiacej na okraji sopky Penulisan. Je z nej nezabudnuteľný výhľad na vulkán Batur, týčiaci sa do výšky 2 200 m.n.m. Navštíviť môžete tiež morský chrám Tana Lot, postavený na skale vyčnievajúcej z mora.


 

Nenechajte si ujsť

 

  • Netopieria jaskyňa Goa Lawah
    Na tých, ktorí sa odvážia vstúpiť do jaskyne, čaká malé prekvapenie v podobe tisícok netopierov visiacich v kŕdľoch zo stropu jaskyne. Pokiaľ ich nevyplašíte, môžete si ich v pokoji obzrieť a po opustení Goa Lawah si prezrieť i palác, ktorý je postavený okolo nej.
  • Vodný palác Tirtagangga
    Tirtagangga znamená v preklade svätená voda a je považovaná za jednu z najkrajších záhrad na svete. Striekajúce fontány, svätý chrám, jazierka a množstvo zelene - to je doslova raj pre romantické duše, ktoré by toto miesto rozhodne mali navštíviť.
  • 300 vežičiek chrámu Besakih
    Besakih je najväčším a najvýznamnejším chrámom na ostrove. Je to skôr komplex chrámov, ktoré sa rôzne prelínajú a dotvárajú, a prejsť ich vás bude dozaista stáť trochu síl. Ale tá námaha skutočne stojí za to. Práve tu spoznáte skutočnú tvár ostrova Bali a tiež zistíte, prečo sa mu hovorí ostrov bohov a démonov.

 


Tipy na zájazd do Indonézie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Indonézia:

 

  • Indonézia - Bali: Bali je ostrov bohov a démonov, jediná hinduistická oblasť mimo Indie. Ostrov bujných prírodných krás, prívetivých a umenie milujúcich domorodcov, si stále získava srdcia svojich návštevníkov.
  • Indonézia - Bali – Lombok: Fascinujúce vnútrozemie ostrova s bujnou tropickou vegetáciou. Možnosť využitia širokej ponuky fakultatívnych výletov s česky hovoriacim sprievodcom - Besakih, Tenganan, Opičí Les, Goa Gajan.
  • Perly Indonézie: Cesta krajinou pagod, chrámových komplexov, rozprávkových údolí, mýtického baronga a všadeprítomných obetných darov vzbudzuje nádherné pocity jedinečnosti.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa