Na Lomboku plávajú aj paláce

2010-08-16 19:00:00 |   |    | 

Neďaleko ostrova Bali sa za morskou úžinou rozprestiera ostrov Lombok, ktorý je takmer pravým opakom kultivovaného Bali...



Nadväzujeme na predchádzajúci článok o ostrove Bali . Mohli ste sa v ňom dočítať o krásach tohto exotického ostrova a nechať sa inšpirovať k jeho návšteve.

Pokračujeme v predstavení tejto exotickej destinácie a prinášame zaujímavosti z neďalekého ostrova Lombok.

Neďaleko ostrova Bali sa za morskou úžinou rozprestiera ostrov Lombok , ktorý je takmer pravým opakom kultivovaného Bali. Husté pralesy, mohutné krátery, drsná krása nespútanej prírody, paláce zarastené divokou vegetáciou – to všetko prispieva k dojmu nedostupnosti a „hádže tak rukavicu“ turistom, ktorí majú radi výzvy.

 

Z dedinky na korálový ostrov

Začneme v dedinke Penujak. Tá je vo svete preslávená hrnčiarskym umením domorodých obyvateľov. Zvláštnosťou sú tiež blízke dedinky Sengkol a Rambitam, v ktorých uvidíte zaujímavú a netradičnú architektúru. Narazíte tu tiež na pôvodných obyvateľov Lomboka – Sasakov.

Pre odpočinok a utriedenie dojmov si môžete na ostrove Lombok ľahnúť i na krásnu pláž Kuta, alebo si urobiť výlet na ostrov Gilli Air, ktorý je vhodný na šnorchlovanie a potápanie. Môžete tiež zavítať do dedinky Kadendong, kde sa pozriete, ako sa vyrába palmový cukor Jaggery.

 

  • Jaggery
    Jaggery je palmový cukor, ktorý je v hinduistických oblastiach veľmi obľúbený. Má zlatú až tmavohnedú farbu a je v ňom takmer 50% sacharózy. Používa sa na dochutenie nielen sladkých, ale i pikantných jedál.

 

Po stopách kráľov

Jedným z najkrajších miest, ktoré by ste určite nemali vynechať, je plávajúci palác v Mayure . V dávnych dobách bol súčasťou rituálnych obradov, ktoré na ňom zanechali svoje stopy. Neďaleko sa rozprestiera tradičný miestny trh Sweta, kde nájdete všetko potrebné, aby ste z Lomboka odchádzali ovešaní suvenírmi.

Pokiaľ pôjdete ešte o kúsok ďalej, narazíte na letný kráľovský palác v Narmade, kde predtým odpočívala balijská rodina a uctieval sa boh Šiva – Ničiteľ, bez ktorého by podľa legiend nemohlo dôjsť ku stvoreniu sveta.

 

  • Sopka v sopke
    Tak sa hovorí Anak Rinjani, alebo tiež dieťaťu Rinjani. Okraj kráteru sa týči do výšky 2700 metrov a je z neho nádherný výhľad do okolia. Pôvodná sopka sa prepadla o 600 m a dole sa vytvorilo veľké sladkovodné jazero, z ktorého sopka vyčnieva.

 

Keď Lombok nestačí

Na ostrove Lombok sa toho dá vidieť ešte omnoho viac. Popri návšteve prekrásnych a historických chrámov a dediniek, výstupoch na sopku, alebo potápania sa na blízkych ostrovčekoch Gilli, sa pre náročných ponúka tiež výlet na ostrov prajašterov Komodo. Nie je síce práve blízko, rozhodne to však bude prekrásny zážitok. Ideálne je tomuto výletu venovať niekoľko dní - tri budú úplne stačiť. Ak sa teda vydáte do týchto tajuplných končín, nudiť sa rozhodne nebudete. Dobrodružstvo na vás bude čakať na každom rohu.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • So surfom na pláž Kuta
    Pláž je ľahko dostupná a neobvykle dlhá. Po celom pobreží sa tiahnu reťazce hotelových komplexov – od tých najlacnejších až po tie najdrahšie. Pláž Kuta je veľmi vyhľadávaná pre svoje západy slnka, ktoré sú tu naozaj očarujúce. O kúsok ďalej na sever sa dvíhajú mohutné vlny - výzva pre surferov, ktorí tu na svojich doskách skúšajú svoje umenie.
  • Krištáľový ostrov Gilli Air
    Z Lomboku sa dostanete na tento koralový ostrov vahadlovou loďou. Pri plavbe uvidíte krištáľovo priezračné more, v ktorého hlbinách je divoký a nespútaný život tisícov morských živočíchov. Gilli Air je viac než vhodný na šnorchlovanie (vlastné vybavenie podmienkou), pri ktorom sa priblížite morským pokladom na dosah ruky.
  • Zvláštnosti hlavného mesta Mataram
    Pokiaľ zavítate do Mataram, uvidíte, že sa mesto skladá zo 4 častí. V časti Ampenan sa nachádza väčšina pamiatok vrátane Negeri Nusa Tenggara Barat múzea; najlepšou časťou pre ubytovanie (i stravovanie a nakupovanie) je zase Cakra. Pri prechádzkach tu môžete navštíviť i najväčší chrám Lombok, pri ktorom sa poriadajú rôzne kultúrne akcie (výstavy, divadlo, tanec, trhy).


 

 

Tipy na zájazd do Indonézie

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Indonézia:

 

  • Indonézia - Bali  Bali je ostrov bohov a démonov, jediná hinduistická oblasť mimo Indie. Ostrov bujných prírodných krás, prívetivých a umenie milujúcich domorodcov, si stále získa¬va srdcia svojich návštevníkov.
  • Indonézia - Bali – Lombok  Fascinujúce vnútrozemie ostrova s bujnou tropickou vegetáciou. Možnosť využitia širokej ponuky fakultatívnych výletov s česky hovoriacim sprievodcom - Besakih, Tenganan, Opičí Les, Goa Gajan.
  • Perly Indonézie  Cesta krajinou pagod, chrámových komplexov, rozprávkových údolí, mýtického baronga a všadeprítomných obetných darov vzbudzuje nádherné pocity jedinečnosti.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa