TOP10 Bryce Canyon

2010-08-06 18:00:00 |   |    | 

Dnes v článku o 10 najexotickejších miestach sveta zavítame do Bryce Canyonu, ktorý je jedným z najmalebnejších parkov južného Utahu..



V minulej časti seriálu ste sa mohli vydať ku hrmiacim Viktóriiným vodopádom. Dnes zavítame do zemských hlbín jedného z najkrajších amerických parkov – národného parku Bryce Canyon.

 

Do skalného bludiska Bryce Amphitheater

Do parku sa najlepšie dostanete od severu po diaľnici Highway 63. Prejdete bránou, obídete návštevné centrum a naraz sa pred vami otvorí najnavštevovanejšia časť parku. Bryce Amphitheater  je v skutočnosti rozsiahly zárez polkruhového tvaru do plošiny Paunsaugunt Plateau. Skalné útvary sú tu pospájané a vytvárajú sústavu vzájomne prepletených vrcholov s úzkymi škárami a ostrými zrázmi. V strede amfiteátra nájdete malý lesík, ktorý trochu vybočuje z kontextu pieskovcových skál.

 

  • Vznik kaňonu
    Základy Bryce Canyonu sa po prvýkrát objavili pred 140 miliónmi rokov v podobe usadenín sedimentov hornín. Postupom času sa z naplavenín stali vrstvy pieskovca, vápenca a ílu. Z týchto hornín boli v priebehu niekoľko tisíc rokov doslova „vyrezané“ dnešné skulptúry skalísk. Pred 13 miliónmi rokov sa začala celá Coloradská plošina dvíhať do výšky. Pôsobenie vnútorných síl však rozlámalo plošinu na niekoľko častí (terás). Erózia potom odkryla jednotlivé terasy. Bryce Canyon vznikol z východného okraja jednej odlomenej časti.

 

Voda a ľad sa na erózii skalného bludiska podpisujú najväčšou mierou. Pokiaľ sa budete pohybovať pri okraji skalného kotla, narazíte na mladšie a súčasne i zachovalejšie vrcholy. Pri pozornejšom skúmaní uvidíte i samotný počiatok procesu prostredníctvom skalných blokov, ktoré „vystupujú“ zo samotného povrchu náhornej plošiny.

 

Okolo kaňonu vedie niekoľko zaujímavých chodníkov

Park je pretkaný desiatkami kilometrov chodníkov, ktoré nie sú príliš náročné. Je treba mať na pamäti len jedno. Pokiaľ sa rozhodnete zostúpiť na dno kaňonu, počítajte s tým, že sa pri výstupe poriadne zapotíte. Sprievodcovia (ale i cestovatelia) odporúčajú prejsť sa po troch hlavných chodníkoch.

Navajo Loop Trail (1,3 míle) zostupuje zo Sunset Point a jeho trasa vedie okolo povestných Thors Hammer až do Fairyland Point – Rozprávkovej ríše. Queens Garden Trail (1,8 míle) vám ukáže útvar pripomínajúci kráľovnú Viktóriu. Posledný a najdlhší okruh Peekaboo Loop Trail (5,5 míle) vás prevedie členitým terénom, kde si môžete všetko do detailu prezrieť.

Najkrajší je park počas východu slnka. Rýchlo vychádzajúci slnečný kotúč tu svojimi lúčmi mení a vytvára nové tiene doslova pred očami. Farby sa striedajú jedna za druhou vo veľmi pestrej škále a sú dobrým „materiálom“ pre pozorné oko fotografa. Naopak západ slnka nie je nijako vyhlásený. Slnečné lúče nepreniknú do vnútra kaňonu.

Ročne navštívi park 1,75 milióna turistov. Najviac frekventovaný je park v lete, kedy tu hustota turistov presahuje kritické medze. Najmenej návštevníkov tu býva na jar a na jeseň. Vstupné sa pohybuje okolo 20 USD. V prípade, že využijete miestnu kyvadlovú dopravu s nástupnou stanicou Staging Shuttle Area, dostanete zľavu 5 USD. Na výlety by ste si mali privstať (už tak okolo 8. hodiny rannej), aby ste stihli čas, keď sa tu pohybuje čo najmenej ľudí a mohli tak vstrebať kúzelnú atmosféru tohto miesta.

 

Po hornom okraji amfiteátra

Len málo parkov umožňuje pohľad na svoje poklady zhora. Bryce Canyon  však medzi takéto výnimky patrí. Ružové, oranžové, červené, hnedé a biele (a všetky jej farebné kombinácie) skalné ihly, piliere, oblúky a steny môžete takmer nepretržite pozorovať z horného okraja amfiteátra, ktorý kopíruje cesta Rim Trail. Vyhliadky umiestnené na tomto okruhu ponúkajú úchvatný panoramatický rozhľad na určitú časť parku. V blízkosti vyhliadok sa nachádzajú parkoviská.

 

  • „A hell of a place to lose a cow“
    Túto vetu vyslovil Ebenezer Bryce, keď sem bol spoločne so svojou ženou vyslaný v roku 1875. Bryce tu hovorí o pekle, kde se mu kravy strácali a blúdili v rozľahlom labyrinte miestnych skál. Pred ním magické Hoodoo alebo dočervena sfarbené veže Bryce Canyonu objavili v roku 1870 cestovatelia Clarence Dutton a John Wesley Powell. Dávny indiánsky kmeň Paiutov pomenovával toto skalné mesto rôzne: Ružové skaliská, Paunsaugunt (Domov bobrov), Paria (Špinavá voda) alebo Panguitch (Voda rýb). S príchodom E. Brycea sa však tieto názvy vytratili.

 

K jedným z najkrajších vyhliadok patrí Sunrise, Sunset, Inspiration a Bryce Point . Na nich môžete v priebehu dňa sledovať tajuplnú hru svetla a tieňov, ktoré rozohrávajú slnečné lúče v skalnom meste. Ale pozor! Platí tu pravidlo: Kto neskoro chodí, sám sebe škodí. Veľa záleží na čase, v akom jednotlivé miesta navštívite. Uhol nasvietenia určuje, ktoré časti vyniknú a ktoré naopak zostanú v tieni. Preto sa tieto fotografie tak líšia a nie všetky sú rovnako úchvatné.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Výlet do Údolia smrti
    Death Valley je najnižším (86 metrov pod úrovňou morskej hladiny) a tiež najteplejším bodom západnej pologule. Skúste sa tu vžiť do pocitov prvých pionierov, ktorí túto bezútešnú krajinu objavovali a pokúšali sa preraziť si diabolským údolím cestu do Kalifornie.
  • Lákadlá San Francisca
    San Francisco má svojim návštevníkom naozaj čo ponúknuť. Môžete tu objavovať monumentálny Golden Gate Bridge, pitoresknú Čínsku štvrť, prístavnú oblasť Fisherman´s Wharf, alebo prudké ulice u Russian Hill. Loďou sa dostanete k legendárnemu ostrovu a zároveň pevnosti Alcatraz, kde bol väznený obávaný mafián Al Capone.
  • Za výtvorom prírody – Grand Canyon
    Grand Canyon sa stal najväčšou turistickou atrakciou štátu Arizona i celého USA. Na zoznámenie sa s jeho krásami sa dá využiť možnosť preletu nad touto gigantickou zábavkou prírody s dĺžkou 500, šírkou 25 a hĺbkou 1,5 kilometra. Tí, ktorí nemajú radi lietanie, si môžu vychutnať pohľad z vyhliadok, prípadne sa vydať na peší výlet po jeho okraji.

 

Tipy na zájazdy do USA

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA:
 

  • Americký západ – zlatý okruh  Šestnásťdenný okruh ponúka poznávanie nádherných prírodných parkov, kaňonov a veľkomiest západnej časti USA.
  • Mestá a príroda východu USA Veľmi obľúbená trasa pokrýva severovýchod USA, legendárnu Niagaru a rad miest, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách USA.
  • To najlepšie z USA  Unikátny výlet kombinuje počas 20 dní turistické šlágre východu USA s výletmi za krásou národných parkov Grand Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia alebo Joshua Tree.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa