Na chrbte najväčšieho austrálskeho živočícha

2011-06-24 13:00:00 |   |    | 

V seriáli o desiatich najexotickejších miestach našej planéty sa teraz vydáme do Austrálie, kde navštívime Veľký bariérový útes...



Tento austrálsky skvost sa radí nepochybne medzi tie najväčšie prírodné divy sveta a jeho farbami hýriaci obyvatelia lákajú ročne milióny šnorchliarov a potápačov.

V minulej časti seriálu ste sa mohli vydať do horúcich pažerákov kostarických sopiek. Dnes sa naopak pozrieme pod hladinu mora do sveta koralových útesov, ktoré sú preslávené svojou krásou a rozmanitosťou.

Na Veľkom bariérovom útese sa ponoríte do úplne iného sveta. Koralové labyrinty, pestro sfarbené tropické ryby, tisíchlavé húfy malých sardiniek, ježkovia, hviezdice, alebo obrovité lastúry. To je len stručné vymenovanie krás, ktoré sa skrývajú pod názvom jedného z prírodných divov sveta.

 

Cesta k útesu

Všetky krásy Veľkého bariérového útesu sa neskrývajú len pod hladinou. I cesta loďou k nemu vám poskytne mnoho nevšedných zážitkov. Z paluby sa môžete pokochať pohľadom na more sýtotyrkysovej farby. Jeho čistota a priezračnosť umožňuje pozorovať húfy rýb preháňajúce sa pod kýlom lode. Ku chvíľkam romantiky prispejú hrejivé západy slnka, ktoré môžete na palube zažiť. Východ slnka zasa vykresľuje na obzore dúhovú škálu všetkých mysliteľných farieb.

 

  • Svet vo svete
    Prvé základy útesu vznikli pred 18 miliónmi rokov. Koraly tu postupom času vytvorili zo svojich schránok monumentálnu stavbu, ktorej dali ľudia názov Veľký bariérový útes. Ak chcete vidieť bizarné tvary koralov a bujnejúci život, stačí sa pohybovať v hĺbke 0 – 45 m. Za touto hranicou (niektoré zdroje tvrdia i 30 m) už koraly umierajú. Jedným z dôvodov môže byť absencia rias, ktoré ku svojmu životu potrebujú svetlo. Veľkou záhadou však pre vedcov stále zostává vznik základne útesu, ktorá sa nachádza v hĺbke 150 m. Podmorský ekosystém sa môže pochváliť 14 000 druhmi morských živočíchov a asi 340 druhmi koralov.

 

Jedno úskalie však cesta po mori predsa len má. Veľa ľudí. Pokiaľ budete na lodi plnej turistov, stratí Veľký bariérový útes časť svojho kúzla. Riešenie ale nie je až tak ťažké. Nemusíte sa plaviť na veľkých lodiach, stačí sa v prístave Marlin Jetty z ktorého odchádza väčšina lodí) porozhliadnuť po menších plachetniciach. Bude tak s vami na palube len okolo 20 ľudí, čo je primeraný počet na to, aby ste si mohli v pokoji vychutnať objavovanie útesu. „Labužníci“ nájdu v prístave i veľké katamarány merajúce asi 25 m. Ani jeden z dvoch spomínaných variantov nie je pre tých, ktorí trpia morskou chorobou. Na nízko položených (i keď stabilných) plavidlách sa totiž budete cítiť ako na hojdačke. Výlety sa väčšinou usporadúvajú na dva až tri dni a cesta k útesu trvá približne 2,5 hodiny.

 

Do podmorského raja Veľkého bariérového útesu

Po prvýkrát naň doslova „narazil“ James Cook, ktorý tu strávil nechcenú zastávku, aby opravil svoju poničenú loď. Pri svojej ceste sa pokúsil prejsť 2000 kilometrov dlhý val, skladajúci sa z ostrovov (atolov) a valových útesov, tiahnucich sa od južného pobrežia Novej Guinei takmer až k obratníku kozorožca. Najväčšia živá vec, ako Austrálčania nazývajú útes, sa rozprestiera na ploche 378 000 štvorcových kilometrov a medzery medzi jednotlivými valovými útesmi sú široké 30 až 300 kilometrov.

 

  • Najväčšie „korýtko“ na svete
    Týmto titulom sa honosí zéva obrovská, ktorú nájdete prilepenú k morskému dnu. Dosahuje šírku až 1,2 m a váži vyše sto kilogramov (niekedy sa uvádza hmotnosť aj okolo 300 kg). Lastúry sú roztvorené vždy smerom ku svetlu a „ústa“ tvorí mäkké mäso zľahka modravej farby. Pri vyrušení sa zéva zaťahuje a zubaté okraje lastúr do seba pevne zapadajú. Kolujú legendy, že sa stala osudnou i mnohým potápačom. Pravda však bude zrejme iná. Zéva má síce pri zovretí pevný stisk, ale zaviera sa pomerne pomaly, takže pokiaľ človek „nezaspí“, stihne zareagovať a uhnúť.

 

Najvhodnejšou dobou pre návštevu útesu je júl až august, kedy je tu najlepšia viditeľnosť. Za jasného a slnečného dňa je šnorchlovanie ozajstným zážitkom a vy sa tak môžete ponoriť do vodného sveta. Budete často obchádzať bizarné tvary a pestré farby koralových kríkov, ktorých parohovité vetvy pripomínajú huby, dáždniky alebo jedálenské misy. Sasanky, hviezdice, ryby, ktoré svojím vzhľadom nepripomínajú nič, čo ste vo svojom živote dosiaľ videli, alebo morskí ježkovia sa tu delia o priestor s lietajúcimi rybami a množstvom ďalších živočíchov. Na ostrovoch sa stretnete s obrovským množstvom voľne hniezdiacich vtákov alebo s morskými korytnačkami. Kto by sa nechcel potápať, môže sa vydať na objavnú plavbu v člnoch s preskleným dnom, ktoré umožňujú pozorovať koraly a hemženie rybiek bez jediného namočenia.


 

Nenechajte si ujsť
 

  • Do dejiska olympijských hier – Sydney  Miest, ktoré stoja za návštevu, je v Sydney naozaj veľa. Každé veľkomesto má nejaký svoj symbol, znak, ktorý ho odlišuje od ostatných. Sydney má hneď dva. Jednou z najväčších atrakcií je monumentálny oblúk prístavného mosta Harbour Bridge, pri ktorom si pripadáte ako malé bezvýznamné „bodky“. Druhou stavbou je budova Opery s charakteristicky členitou belostnou strechou, ktorá z diaľky pripomína vzdúvajúce sa plachty rýchlej plachetnice.
  • Fakultatívne výlety do mesta Cairns  Z Cairns  sa môžete vydať na Veľký bariérový útes. Na výber sú tu veľké lode, malé plachetnice, katamarány, alebo plavidlá s preskleným dnom. Jednou z rarít je výlet vrtuľníkom nad útes, kde si všetko prezriete pekne zhora. Ďalším výletom je cesta do Kurandy, kde pôjdete po železnici okolo vodopádov a najdlhšou lanovkou na svete ponad dažďový prales. Cesta bude zakončená vystúpením domorodej skupiny.
  • Po najkrajšej ceste sveta Great Ocean Road  Veľká oceánska cesta lemuje takmer 200 km nádherného pobrežia a je považovaná za jednu z najkrajších ciest na svete. Zradné vody v okolí tejto cesty ukrývajú približne 80 vrakov lodí, ktoré je možné pri rozbúrenom mori zbadať. Celá pobrežná časť je chránená ako park Port Campbell National Park. Prudké a neskrotné príbojové vlny tu vo vápencových útesoch vyhlodali jaskyne, rokliny, oblúky a morské sochy vyčnievajúce nad hladinu.

 

 

 

Tipy na zájazd do Austrálie

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Austrália :

 

  • Najlepšie z Austrálie  Počas 23 dní sa vám splní sen o cestovaní a vy uvidíte tropický sever, početné rezervácie a tiež posvätné Uluru, alebo prímorské mestá Sydney a Melbourne.
  • Austrália – Nový Zéland  Tento zájazd kombinuje návštevu nádherných miest Austrálie s prírodnými zázrakmi Severného ostrova Nového Zélandu.
  • Metropoly Austrálie  V rámci tohto zájazdu spoznáte za 11 dní kolísku novodobej austrálskej civilizácie, kozmopolitné mestá a nádhernú prírodu pacifického pobrežia.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa