Katar sľubuje dovolenku snov: Okrem úžasných pláží láka aj na pamiatky a atrakcie

2023-11-21 12:00:00 |   |    | 

Vyberáte si už dovolenkovú destináciu pre tento rok? Namiesto tradičných krajín vyskúšajte niečo nové. Dovolenku snov sľubuje aj Katar, kde okrem skvelých služieb a úžasných pláží nájdete aj zaujímavé pamiatky a atrakcie.



 

Al Kiranah – zázrak uprostred púšte

Medzi cestovateľmi je lokalita Al Kiranah alebo tiež Al Karaana známa vďaka zoskupeniu desiatich samostatných lagún. Jeho výhodou je, že sa nachádza neďaleko hlavného mesta, takže si tam môžete odskočiť kedykoľvek počas vašej dovolenky.

Domáci ho popisujú ako najpokojnejšie miesto v krajine. Okolo lagún sa nachádza veľa zelene a darí sa tam viacerým druhom vtákov, ktoré nežijú v iných lokalitách Kataru. Ľudia tam preto veľmi radi chodia na prechádzky, aby si oddýchli od ruchu veľkomiest. V minulosti však mali Katarčania s Al Kiranah problém.

Do niektorých z lagún putovala odpadová voda a kvôli tomu boli kontaminované. I keď priam lákali na kúpanie, takéto príjemné osvieženie v nich by mohlo byť nebezpečné. Preto spustili veľký projekt, tunajšie vody vyčistili a umelo vytvorili tri väčšie lagúny, v ktorých následne skladovali už vyčistenú odpadovú vodu.

 

Katara

Historické mestečko Katara sa nachádza na veľmi zaujímavom mieste. Práve tam je totiž situovaný bod, kde sa Blízky východ stretáva s Áziou. Vždy malo preto výnimočné postavenie a darilo sa mu tak prosperovať. Dnes si už Katara drží pozíciu vzácnej historickej lokality. V jej blízkosti sa však nachádza aj finančnícke centrum a blízko to máte tiež na pláž. V centre je niekoľko múzeí a galérií, ktoré vám predstavia dejiny tunajšej kultúry.

Hlavnou dominantou je Katarská mešita, ktorú navrhla Zeynep Fadilloglu, vôbec prvá žena-architektka, ktorá sa v regióne podieľala na výstavbe islamských svätostánkov. V Katare je tiež pôvodný amfiteáter, ktorý je postavený presne v štýle gréckej architektúry a pojme až 5000 divákov. Zlatej mešite zas dominuje zdobenie z tohto vzácneho kovu. A pokiaľ chcete zažiť ešte niečo originálne, navštívte miestne planetárium, ktoré ponúka pohľad domácich obyvateľov na astronómiu.

 

Potulky púšťou na ťave

Počas vašej návštevy Kataru si nenechajte ujsť jeden nezabudnuteľný zážitok. Tak ako sa v Európe môžete vybrať na potulky na koňoch, tu vám ponúkajú podobné výlety na chrbtoch tiav. Pomocou nich sa vyberiete aj na preskúmanie púšte. Domáci sprievodcovia vám ukážu rôzne zaujímavé a odľahlé miesta a navštívite tiež oázy. Tieto výlety sú väčšinou spojené s obedom alebo aspoň malým občerstvením, ktoré si vychutnáte na pikniku uprostred púšte.

 

Al-Wakra

Mesto Al-Wakra sa nachádza pri pobreží Perzského zálivu. Ide o hlavné mesto jedného z katarských krajov. Kedysi bolo len malou rybárskou dedinkou, ktorá sa postupne rozrástla až do takýchto rozmerov. Domáci sa však ešte stále venujú aj rybárskej tradícii a priamo pri pobreží nájdete trh, kde si zakúpite čerstvé úlovky. V meste je veľa zelene a parkov určených pre rodiny s deťmi. Pre ne prispôsobili i miesta pri pláži, kde nájdete niekoľko piknikových stolov a ihriská pre najmenších. V centre sa nachádzajú moderné obchodné štvrte, kde je najviac reštaurácií a kaviarní.

 

Archeologické nálezisko Al Zubarah

V Katare sa nachádza aj niekoľko vzácnych archeologických oblastí. Jedna z nich sa nazýva Al Zubarah a dlhodobo patrila medzi najdôležitejšie obchodné centrá v krajine. Na začiatku 19. storočia ho však opustili poslední obyvatelia a mesto začalo chátrať. Časť budov následne zasypal piesok z púšte.

Takýmto spôsobom ich zakonzervoval a po jeho opätovnom objavení tunajší obyvatelia zistili, že steny budov sú vďaka tomu vo veľmi dobrom stave. Najväčšou dominantou je pôvodná pevnosť a okrem nej tam uvidíte pár menších budov a odhalené základy domov, ktoré tam kedysi stávali. Zaujímavé je, že tunajší obyvatelia sa preslávili ako vynikajúci lovci perál, ktoré nachádzali v mori a následne s nimi obchodovali.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa