Na vlastnej koži: Kúzelné Abú Zabí navštívite už za 130 eur

2023-05-05 08:00:00 |   |    | 

Pri názve Spojených arabských emirátov sa síce väčšine z nás vybaví skôr Dubaj, hlavným mesto je však Abú Zabí. Návšteva tohto mesta nebola nikdy jednoduchšia ako teraz, a tak sme sa za krásami arabskej metropoly vydali aj my.



 

Spojené arabské emiráty, to je krajina, ktorá sa za 50 rokov dotiahla na západnú úroveň života. S prílevom financií sa oblasť stala križovatkou sveta a začalo ju navštevovať čoraz viac turistov. Narastajúcu obľúbenosť si začali všímať aj nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré vďaka sympatickým cenám spiatočných leteniek od 130 eur sprístupnili Blízky Východ batôžkárom aj študentom.

Z letiska do centra mesta jazdí autobus a lístok si viete zakúpiť v príletovej hale za štyri emirátske dirhamy (cca 1 euro). Odchádza dvakrát do hodiny a cesta trvá približne 60 minút. Konečná zastávka je na centrálnej autobusovej stanici. Vďaka lacným pohonným hmotám sú dostupné aj taxíky. Nástupná taxa činí 25 dirhamov (6,25 eur) a za kilometer si taxikár účtuje 1,50 dirhamu (40 centov). Cesta do centra mesta by vás tak nemala vyjsť na viac ako 20 eur.

Jedinú existujúcu verejnú dopravu v meste predstavujú autobusy. Papierové cestovné lístky sa nepredávajú, musíte si zakúpiť Halifat Card, za ktorú zaplatíte 20 dirhamov (5 eur) a kupuje sa s kreditom 10 dirhamov (2,50 eur). Pri vstupe aj výstupe je potrebné pípnuť kartu pri označovači. Nezávisle od toho, ako ďaleko ste cestovali, sa vám z karty sa každú cestu odrátajú dva dirhamy (50 centov).

Za návštevu určite stojí Qasr Al-Hosn, do slovenčiny by sme jeho názov mohli preložiť ako opevnený palác. Táto vzácna historická pamiatka bola postavená v 18. storočí ako prvá kamenná stavba v oblasti. Pôvodným účelom stavby bola obrana osady pred pirátmi a ochrana jediného zdroja pitnej vode na ostrove Abú Zabí. Palác bol neskôr rozšírený a slúžil ako sídlo panovníka, ktorým ostal až do roku 1966. Dnes je palácový komplex múzeom histórie mesta. Prístupný je širokej verejnosti a za vstup sa platí 30 dirhamov (7,50 eur).

Mešita šejka Zajeda je najväčšou náboženskou stavbou v krajine. Nachádza sa na južnom konci ostrova Abú Zabí mimo centra mesta. Postavená bola medzi rokmi 1994 a 2007 a pojme vyše 40 000 veriacich. Vo vnútri budovy nájdeme perzský koberec, ktorý je s plochou 5 600 metrov štvorcových najväčším na svete. Vstup do mešity je zadarmo, je ale potrebné vopred si ho zarezervovať. Vstup vedie cez nákupné centrum postavené pod chrámom. Je nutné sa náležite obliecť, zahalené musia byť kolená a ramená, ženy si musia zakryť aj vlasy. V prípade, že si dlhé oblečenie alebo šatku zabudnete, kúpite si ju v obchodnom centre.

Ďalšou pamiatkou, ktorú sa určite oplatí navštíviť, je súčasné sídlo vládcu krajiny Qasr Al-Watan. Tento názov by sme mohli preložiť ako národný palác. Je pomerne nový, stavba bola dokončená až v roku 2017 a o dva roky neskôr sprístupnená verejnosti. Budova sa ale naďalej využíva na administratívne účel, ako miesto, kde vládca hostí zahraničné návštevy a sa stretáva Najvyššia rada SAE a federálny kabinet. Vstup do paláca vyjde na 65 dirhamov (16,30 eur). Záhrady sú verejnosti neprístupné. Po bezpečnostnej kontrole sú od hlavnej brány návštevníci autobusmi prevážení k vstupu.

Kúsok od paláca stojí komplex piatich výškových budov, známe ich ako Etihad Towers. Postavené boli medzi rokmi 2010 a 2011 a využívajú sa ako kancelárie, byty a luxusný hotel. Najvyššia veža meria 305 metrov a je štvrtou najvyššou stavbou v meste. Práve v nej sa nachádza reštaurácia s vyhliadkou v 300 metroch. Vstup do reštaurácie je zadarmo, potrebné je ale vopred si zarezervovať stôl a minúť aspoň 50 dirhamov (12,50 eur).

 

Autor: © Zoznam/Matěj Stošek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa