Bhután – krajina, kde víťazí rešpekt k prírode a tradíciám

2023-09-30 00:00:00 |   |    | 

O Bhután je zrazu oveľa väčší záujem ako v minulosti. Kvôli pandémii boli dva roky úplne zatvorení pred verejnosťou a svoje hranice opätovne otvorili až na jeseň 2022. Keďže je počet turistov naďalej prísne limitovaný, začali sa predbiehať v tom, kto sa do tohto malého, ale nádherného štátu dostane skôr.



 

Príroda na prvom mieste

Nastolenie prísnych pravidiel s obmedzeniami turistov nastalo kvôli ochrane prírode. Veľký počet návštevníkov by si vyžadoval väčšie kapacity ubytovania a k tomu aj pridanie ďalších podnikov so službami. Kvôli tomu by však museli na stavby uvoľniť nové pozemky a to sa domácim až natoľko nepozdávalo. Bhután totiž pokrýva až 72 percent lesov. Vďaka tomu sú jednou z mála krajín, kde víťazí rešpekt k prírode nad biznisovými zámermi. Zároveň sú vďaka tomu nielen uhlíkovo neutrálnou, ale dokonca uhlíkovo negatívnou krajinou. Kvalitné životné prostredie sa im darí uchovať taktiež vďaka dobre premyslenému a ohľaduplnému prístupu k prírode. Návštevy Bhutánu sú teda o to vzácnejšie a keď sa tam cestovatelia dostanú, popisujú ho ako najkrajšie miesto na svete.

 

Tigrie hniezdo

Najznámejšou atrakciou v Bhutáne je Paro Taktsang, teda Tigrie hniezdo pri meste Paro. Tento chrám vznikol v 17. storočí na mieste, kde sa pôvodne nachádzala jaskyňa určená na meditovanie. Podľa legendy tam priletel guru Rinpoche na chrbte tigra a zostal tam po dobru troch rokov, troch mesiacov, troch týždňov, troch dní a troch hodín. Po celý čas sa modlil a meditoval a takýmto spôsobom chcel vyhnať z jaskyne démonov a zlé sily. Neskôr na tomto mieste postavili štyri kláštory, v ktorých ešte aj v súčasnosti žijú mnísi. Dostanete sa k nim len pešo. Trasa však nie je veľmi dlhá a náročná. Druhou alternatívu je, že vyjdete hore na koni. Pripravte sa však na to, že pohľad na strmé cesty z chrbta tohto zvieraťa nemusí byť až tak príjemný. Areál je prístupný aj pre verejnosť. Mnísi ponúkajú hosťom malú prehliadku a možnosť občerstvenia. No v Tigrom hniezde platí jeden prísny zákaz. Turisti nemôžu v jeho priestore robiť žiadne fotografie, aby nenarúšali jeho intímnu atmosféru.

 

Thimphu

Hlavným mestom Bhutánu je Thimphu. Práve tam prichádza najviac turistov, pretože tam nájdete niekoľko hotelov a máte tam tiež najkvalitnejšiu sieť služieb. Bhutánska metropola sa rozprestiera na brehu rieky Raidak a obklopuje ju nádherné pohorie, takže sa vám na jej pozadí naskytne nádherná panoráma. Hlavné sídlo v nej má aj kráľovská rodina. Thimptu turistom ponúka najlepšiu prehliadku historických budov a ich zaujímavej architektúry. Viaceré z nich sú viazané k ich viere. Naplánujte si napríklad návštevu kláštora Dechen Phodrang alebo paláca Dechencholing a nevynechajte ani prehliadku niekoľkých vzácnych sôch Budhu.

 

Zuri Dzong

V Bhutáne nájdete niekoľko možností na turistiku. I preto je tak obľúbený medzi cestovateľmi. Medzi nimi najviac boduje túra k pevnosti Zuri Dzong. Hlavným dôvodom je to, že odtiaľ máte perfektnú vyhliadku na celé okolie. Podľa legendy sa na tomto mieste nachádza jaskyňa, v ktorej meditoval Budha, vďaka čomu tam vraj až dodnes panuje pokojná a veľmi harmonická atmosféra. Túra k pevnosti trvá menej ako hodinu. Môžete si tam pozrieť aj múzeum a pokiaľ máte chuť, dá sa odtiaľ pokračovať aj na iné zaujímavé vyhliadky.

 

Trongsa

V centre Bhutánu sa nachádza krásne mesto Trongsa, v ktorom nájdete aj ďalšiu zo zaujímavých historických pevností. Táto lokalita je jedinečná v tom, že je obklopená nádhernou prírodou s množstvom kvetín. Preto ju zvyknú nazývať aj hlavnou botanickou záhradu tejto krajiny. Mestu dominuje budhistický kláštor, ktorý má jedinečnú architektúru a niekoľko vzácnych historických budov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa