Štyridsaťtisíc chrámov Thajska (2)

2010-05-02 21:00:00 |   |    | 

Je pravdepodobne nemožné, aby bol človek schopný v Thajsku navštíviť všetkých štyridsaťtisíc pozoruhodných chrámov, ktoré boli v zemi v rôznych obdobiach postavené. Pokiaľ sa však uspokojíte iba s tými najdôležitejšími a historicky necennejšími, môže vám ako sprievodca dobre poslúžiť náš seriál...



V minulom článku ste sa mohli dozvedieť o chrámoch Wat Pho, Wat Phra Kaeo a Wat Traimit. Dnes budeme v našom trojdielnom seriále pokračovat a pozrieme se do chrámu Wat Phra That Doi Suthep, objavíme chrám veľkej relikvie Wat Mahathat a nakoniec sa zahrajeme s tigrami v Tigrom chráme Wat Pha Luang Ta Bua.

 

Chrám bieleho slona Wat Phra That Doi Suthep

Toto miesto se stalo najuctievanejšou svätyňou v severnom Thajsku. Chrám Wat Phra That Doi Suthep  pochádza z roku 1383, kde bol postavený kráľom Ku Na. Podľa legendy hladal kráľ miesto, kam uložiť druhú polovicu Budhovej svätej relikvie. Umiestnil ju na chrbát bieleho slona, který mal posvätné miesto nájsť. Biely slon vystúpal až pod horu Doi Suthep, kde se zastavil a trikrát zatrúbil, trikrát se otočil, kľakol si a zomrel.

 

Ku chrámu pešo alebo lanovkou

Z dobre označenej cesty z mesta sa dá pohodlne dostať až k hore, ktorá je viditeľná aj z veľkej diaľky. Hore k chrámu už budete musieť vystúpať po 290 schodoch lemovaných Nagy (v dolnej časti nájdete obchody so suvenýrmi) alebo sa hore nechať vyviezť lanovkou. Nejväčší nápor turistov tu zažijete počas sviatkov, kedy týmito miestami prechádzajú doslova davy milovníkov kultúry a historie.

 

  • Strážca  Naga
    Naga pochádza zo starého sanskrtu a pálí. Slovo označuje polobožskú bytosť s tvárou človeka, ale s telom (respektive s chvostom) a kápi okolo krku pripomínajúcu indickú kobru. V slovenčine je často prekladaný ako had alebo drak, i keď to má ku skutočnosti značne ďaleko. Podľa starých povestí boli nagovia sluhmi nebeského kráľa Virúpakkha.

 

Akonáhle už raz budete vnútri chrámu, navštívte spodnú terasu, ktorá vám poskytne nádherný výhľad na Chiang Mai a okolie ležiace v hĺbke 1000 m. Pokiaľ budete mať šťastie, uvidíte v hĺbke pod sebou pristávať aj lietadlo na miestnom letisku. V severozápadnom cípe terasy nájdete dvojmetrovú sochu mýtického slona, ktorý tu podľa legendy skonal. Pri vstrebávaní všetkých krás vás k tomu budú „doprevádzať“ zvuky zvonov, ktorých hlasy rozochvievajú pútnici, aby im priniesli  šťastie.

 

Zlatá horná terasa

Dokonalosť chrámovej architektúry dodnes ohromuje odborníkov aj turistov, ktorí toto miesto navštívia. Môžete tu obdivovať kombinácie farebnej dekorácie, drevorezieb a zlata v tak obrovskom množstve, že v slunečnom jase oslepuje oči. Hlavnú pozornosť si ale zaslúži zlatá veža v strede terasy. Bola vybudovaná v 16. storočí podľa vzoru čedí z chrámu Wat Phra That Haripunjaya. U vrcholu si všimnete zariadenie, ktoré svojim tvarem pripomína labuť a z ktorého dole na čedí srší posvätná voda.

 

Chrám veľkej relikvie Wat Mahathat

Chrám prvej triedy Wat Mahathat  nájdete medzi univerzitami Silpakorn a Thammasat. Stal sa ústredím kláštorného rádu Mahanikai, centrom meditácie a Budhovho učenia. Komplex pochádza z obdobia Ayutthaya, pre ktoré je tak typický stavebný prvok čaď. Mladší brat Ramu I. ho nechal v roku 1783 zrenovovať a premenovať na Wat Nipphanaram, ktorý sa stal sídlom najvyššieho patriarchy. Roku 1788 sa mu dostalo dnešného názvu.

 

Tradičné prvky thajskej architektúry

Pri prehliadke budete určite prechádzať najposvätnejším miestom chrámu, ktoré se nazývá bot alebo tiež ubosot, kde sa odohrávajú ceremónie, pri ktorých sa svetia kňazi. Budova je obvykle určená 8 hraničnými kameňami (sima) rozmiestnenými v 4 rohoch a na každej zo 4 hlavných svetových strán.

 

  • Kam za nákupmi
    Pre  svoje nákupy môžete využiť miestne každodenné trhy pod šírim nebom, ktoré ponúkajú tradičné thajské bylinkárske liečiteľstvo. O víkendoch choďte do chrámu, kde sa konajú trhy s domácimi výrobkami a amuletmi. Pre vyznávačou meditacií tu sú pripravené meditačné kurzy v angličtine.

 

Ďaľšia časť, ktorá by nemala byť vynechaná, je vihán. Je veľmi podobný botu, ale nieje vytýčený kameňmi. Stavba sa používa pre kázanie mníchov aj ľudových kazateľov. Je prešpikovaná otvorami pripomínajúce okná – tie zachovávajú tajomnú a mytickú atmosféru a redukujú prienik svetla dovnútra budovy. Vihán aj bot slúži ako svätostánok Budhových sôch, nádherných výjavov z jeho života, ktorý obvykle dokreslujú tzv. doprovodné sochy. Mnohé z výjavov majú nevyčísliteľnú umeleckú a kultúrnu hodnotu a skrývají v sebe neobyčajnú duchovnú sílu.

Zvyšok budov môže obsahovať knižnice alebo mondop. V tradičnom pojatí by ste ich našli na koloch vyčnievajúcich nad vodnou hladinou, aby sa krehké rukopisy uchránili pred pažravými mravcami. Mondop je štvorhrannou stavbou so zvažujúcou sa strechou uchovávajúcou relikvie (Budhova stopa, ozdobný odtlačok v kameni)

V chráme uvidíte mondop s krížovou strechou, čo je v Bangkoku veľmi vzácný úkaz. Z ďaľších stavieb stojí za povšimnutie červená budova knižnice, ktorá se stala prvou knižnicou v Bangkoku. V popredí chrámu si môžete prezrieť mierne abstraktnú sochu princa Surasinghanarta.

 

Do tigrieho chrámu Wat Pha Luang Ta Bua

Tigrí chrám  bol založený v  roku 1994 ako lesný kláštor a svätyňa divokých zvierat. V roku 1999 prijal chrám prvého tigríka, ktorý ale krátko na to zomrel. Ďaľšie mláďatá sa sem dostali potom, čo ich matky zabili pytliaci. Od roku 2004 se tu narodili tri mláďatá a celkový počet tigrov stúpol na 10. V súčastnej dobe sa chrám stal útočiskom nielen tigrov, ale aj ostatných divokých zvierat, ktoré tu sú hýčkané a stávajú se domácími maznáčikmi miestnych obyvateľov aj turistov.

 

Prechádzka tigrov

Pri návšteve Tigrieho chrámu sa vám naskytne divný pohľad. Tigre sú väčšiu časť dňa umiestnení v klietkách, kde ich kŕmia mnísi. Raz denne ale chodia na precházky a vy tak môžete vidieť zo vzdialenosti 10 m podivné procesie ľudí a zvierat, ktoré by svojho „vodiča“ mohli zabiť jedinou ranou mohutnej tlapy. V súčastnej dobe chrám zbiera všetkými spôsobami prostriedky pre vybudovanie väčšej svätyne, kde by mohli tigre po celý deň pobehávať v prirodzenom prostredí a nemuseli byť zavreti v klietkach.

 

Tipy na zájazd do Thajska

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Velký okruh severným Thajskom  Tie najkrajšie miesta severného Thajska poznáte počas 16denného zájazdu, v ktorom zavítate do paláca kráľov alebo navštívíte horský kmeň Akha.
  • Velký okruh južným Thajskom  Pulzujúca moderná metropola Bangkok v kontraste so scénickými korálovými ostrovmi a priezračne čistým morom plným života. Nenechajte si ujsť.
  • Národné parky Thajska   Prírodná krása nedotknutej džungle a malebných ostrovov v kontraste s historickou Ayutthayou, nerestnou Pattayou a rušným Bangkokom.


 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, (pozri aj Galériu)

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa