Dovolenka na Islande

2010-07-31 17:30:00 |   |    | 

Všadeprítomná svetová kríza sa dotkla hlavne chladného ostrova Island. Dovolenka v tejto krajine stále nie je lacnou záležitosťou. Prečo ju teda turisti stále vyhľadávajú?



Tunajšia islandská koruna sa prepadla zhruba o polovicu svojej hodnoty, vo finále vás budú zájazdy do týchto končín stáť o niekoľko percent menej (rádovo o 5 až 10 %).  Nič to však nemení na fakte, že dovolenka v tejto krajine stále nie je lacnou záležitosťou. Prečo ju teda českí turisti stále vyhľadávajú?

Jedným z dôvodov, prečo si turisti za svoju dovolenku na tomto ostrove radi priplatia, je jeho lákavé kúzlo – nádherná nedotknutá príroda a tiež legendárna prívetivosť miestnych obyvateľov. Navyše je Island pre mnohých ľudí pri výbere dovolenky podobne vysnívanou destináciou ako sú napríklad Austrália alebo Nový Zéland.

 

Panenská príroda Islandu

Island nepripomína nič na tejto planéte. Nepretržitý vznik oceánskej kôry, skrytý obvykle pred ľudskými zrakmi pod kilometrami vodnej masy morí, vám tu leží priamo pred očami.

Uvidíte tu dramatický zrod tektonických dosiek sprevádzaný sopečnými explóziami, výrony plynov a bahenné sopky. Miestami až „mimozemská“ krása Islandu patrí do doby, kedy bola naša Zem ešte veľmi mladá a kedy to ešte len všetko začalo. V nasledujúcom článku sa budeme podrobnejšie venovať miestam, ktoré pri návšteve ostrova odporúčame rozhodne nevynechať.

 

Od horúcich prameňov k hrmiacim vodopádom Dettifoss

Našu cestu po krásach Islandu môžeme začať v meste Kelavík, kam sa dá dopraviť lietadlom. Toto miesto je východiskovým bodom k výletom trebárs do Deildartunguhveru  – svetovo preslávenej oblasti vriacich prameňov (s teplotou vody 100 °C), ktorá zásobuje horúcou vodou oblasť Borgarnes a Akranes. Prameň je zároveň najväčším žriedlom na Islande - poskytuje 180 litrov vody za sekundu. Potom môžete pokračovať k vodopádom Hraunfossar, pozdĺž ktorých vedie krásny turistický chodník. Je ako stvorený pre odpočinok, alebo romantickú prechádzku.

 

  • Raj v divočine
    Len kúsok od hlavného mesta Reykjavíku sa nachádza oáza pokoja, tepla a pohody. Nesie meno „Modrá lagúna“ a ide o jazierko plnené teplou „odpadovou“ vodou z miestnej geotermálnej elektrárne. Ponorení do horúcej vody a obklopení parou tu môžete premýšľať napríklad nad tým, čo dokáže tunajšiu vodu zafarbovať do modra. Pritom sa môžete nechať nadnášať horúcou vodou a nechať ju pôsobiť blahodarne na telo i myseľ.

 

Jedným z miest, ktoré sú zaujímavé pre svoju jedinečnosť, je i mesto Akureyri , ležiace len kúsok pod severným polárnym kruhom. V meste ľadu a zimy môžete navštíviť miestny kostol, alebo sa pokochať pohľadom na sochu stelesňujúcu prvého osadníka, ktorý tieto zapadnuté končiny začal osídľovať. Ponúka sa odtiaľ tiež nádherný výlet do národného parku Jokulsá a Fjollum. Park dostal meno podľa najdlhšej rieky Islandu; v preklade znamená „Ľadovcová rieka z hôr“. Z ich rázovitých brehov je nádherný rozhľad na celé povodie. Najväčším lákadlom parku je najmohutnejší vodopád v Európe - Dettifoss, ktorého vodná masa s hrmotom padá do obrovského kaňonu rieky.

 

Do pekelného kráteru sopky Krafla

Skôr než sa vydáte do samotného „pekla“, prejdite sa po okraji kráteru sopky Hverfjall, alebo sa pozrite do bludiska „Čiernych hradov“ Dimmuborgir. Vaše putovanie po pekelných kráteroch môžete zavŕšiť návštevou najzaujímavejšej časti Islandu – sopky Krafla  s kráterom Víti (Peklo). Uvidíte tu doposiaľ nevychladnuté lávové prúdy Leirhnjúkur, ktoré ponúkajú skutočne nevšedný pohľad. Donedávna tu bol pre turistov vstup zakázaný.

 

  • Najväčší ľadovec Islandu
    Stal sa ním ľadovec Vatnajökull, ležiaci na juhovýchode Islandu. Je i druhým najväčším v Európe, hneď po Špicbergoch. Názov vznikol z islandského pomenovania jeho dvoch hlavných častí – voda (Vatna) a ľadovec (jökull). Vatnajökull je považovaný za jediný kontinentálny ľadovec a zároveň je tiež najväčším súvislým zľadovatením v Európe. Z okraja ľadovcových zrázov sa spúšťa asi 20 výbežkov, ktoré svojou veľkosťou zatieňujú i slávne ľadovce v Alpách.

 

Z ľadovcovej cesty za kúpaním v Landmanalaugare

Za tým pravým kúpaním a jedinečnou prírodou budete musieť prejsť priamo korytom ľadovcovej cesty Krossá , ktorá sa dá absolvovať len špeciálne upraveným autobusom s vysokým podvozkom. Pri ceste sa môžete zastaviť v „Krajine bohov“ - Godalande. Tak sa vraví najkrajšiemu miestu ostrova, kde uvidíte zalesnené ľadovcové údolie s množstvom turistických chodníkov, okolité ľadovce, alebo kaňon s divokou riekou na dne.

Potom sa už môžete plne venovať oblasti, ktorej prírodné scenérie sú ako z inej planéty. Navštívte napríklad druhú najrozsiahlejšiu geotermálnu oblasť na Islande, ktorá vám ponúkne jedinečné pohľady na striedanie farieb ryolitových vrcholov v krajine kontrastov ľadu a bujnej vegetácie. Navyše tu na vás čaká i skvelé kúpanie v riečke, v ktorej sa miešajú vody horského prameňa a studenej vody z topiaceho sa snehu blízkeho ľadovca. Preto plavky so sebou.

 

  • Ryolit
    Táto vyvretá hornina je väčšinou svetlej farby (zvetraná nadobúda červené odtiene). V prírode tvoria tieto horniny kopy a prúdy, ktoré sa ukazujú očiam návštevníkov niekedy i v bizarných podobách  - napr. zvierat alebo osôb. Niektoré z islandských vrcholov sú tvorené práve touto vyvrelinou. Požičiava im naozaj nevšedný vzhľad a pri západe alebo východe slnka hrajú všetkými farbami.

 

K Zlatému vodopádu Gulfoss

Ak sa rozhodnete zavítať do končín, kde sa vodopád Gulfoss nachádza, naskytne sa vám prekrásny pohľad na vody ľadovcovej rieky Hvítá, padajúce v dvoch impozantných stupňoch do hlbokého kaňonu. Potom sa môžete presunúť do historického centra ostrova - parku Pingvellir rozkladajúceho sa na brehoch jazera Pingvallavatn. Ďalej sa môžete prejsť tektonickou puklinou Almannagjá.


Väčšina turistických okruhov končí v hlavnom meste Reykjavíku, kde sa môžete pokochať miestnou radnicou, plastikou vikingskej lode, alebo sochami slávnych Vikingov. Kúsok od mesta leží i známa Modrá lagúna s horúcou liečivou vodou, jej hojivé účinky si môžete na vlastnej koži vyskúšať.

Island je doposiaľ panenskou krajinou neskutočnej krásy a divokosti. Chvejúce sa oblasti, mohutné výbuchy gejzírov, hrmot vodopádu a k tomu nádherná príroda - tak by sa dal tento ostrov charakterizovať. Podmanil si mnoho cestovateľských sŕdc a jeho kúzlo stále láka nových a nových obdivovateľov zo všetkých kútov sveta.

Ak sa vydáte na Island, nezabudnite rozhodne na kvalitné vybavenie a trochu toho teplého oblečenia. Za vašu snahu sa vám však vrchovato odmení.

 

Tipy na zájazd na Island

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Island:

Okruh po Islande  Vydajte sa do krajiny ľadu, ktorá vo svojej divokosti nemá na svete obdoby. Počas 8 dní navštívite vodopády, gejzíry, činné sopky, žriedla, alebo termálne jazerá.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa