Kúpele s viac ako dvestoročnou tradíciou - Krynica-Zdrój

2011-10-26 16:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Nájdete ich hneď za rohom - u našich severných susedov, v Poľsku asi 40 kilometrov od Starej Ľubovne. Krynica je mesto, ktoré spája možnosť rekreácie, liečebných pobytov, športu a bohatej kultúry a histórie.



Množstvo minerálnych alkalických prameňov (je ich spolu 23) preslávilo Krynicu (podľa oficiálneho názvu Krynica-Zdrój) už v polovici 19. storočia. Vtedy tu kúpeľné domy pribúdali ako huby po daždi, ale úplný začiatok kúpeľov sa spája s menom rakúskeho dôstojníka Franza Stix von Saunbergen, ktorý kúpil pozemky so žriedlami a zveľadil ich.

Koncom 19. storočia už toto mesto kvôli kúpeľom navštevovalo asi 6 tisíc ľudí ročne. Rok pred vypuknutím druhej svetovej vojny to už bolo 38 tisíc ľudí ročne. Mesto však neobišla pustošivá druhá svetová vojna a z popola pomaly vstalo až koncom päťdesiatych rokov minulého storočia.

Dnes možno v mestečku obdivovať jedinečné monumentálne sanatóriá a historické kúpeľné domy, krásne parky a mestskú zeleň, pomníky (z nich najznámejší je pomník Adama Mickiewicza) alebo fontány, z nich najstaršia je Slotwinka z roku 1806.

Centrum všetkého tvorí historický Liečebný dom s niekoľkými pekne zrekonštruovanými hotelmi, na mieste starej budovy hlavného prameňa je dnes postavený moderný dom Hlavný prameň s promenádou.

Najznámejším prameňom je Zuber, s jednou z najsilnejších minerálnych vôd v Európe. Pomáha pri zvýšenej kyslosti žalúdka, ochoreniach zažívacieho traktu, chorobách pečene, žlčníka, vredoch a cukrovke. V Krynici si stačí len vybrať jeden z komplexov podľa toho, čo potrebujete liečiť, alebo, ak ste zdraví, sú tu pre vás luxusné wellness pobyty pre oddych.

Ak prídete do mesta v zime, vedzte, že Krynica je lyžiarske centrum s najdlhšou lanovkou v Poľsku - kabínky vás vyvezú na vrchol Krynickej Javoriny do výšky 1 114 metrov nad morom. Štyri vleky a päť zjazdoviek rôznej náročnosti vyhovujú aj profesionálnym športovcom.

 

Zdroj/autor: invitour.sk, wikipedia, kupele.herba.sk, ek, drom

Foto: wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa