V nemeckom Bavorsku majú svoje more aj “Versailles” - na jazere Chiemsee

2012-04-23 11:15:00 |   |    | 

NEMECKO - Najväčšie bavorské a tretie najväčšie nemecké jazero rozprestierajúce sa na ploche takmer osemtisíc hektárov je obľúbenou turistickou oblasťou. Vzniklo, ako inak, z ľadovca, a púta pozornosť najmä kvôli svojim ostrovom.



Aj pre jeho ľadovcový pôvod sa dovolenka pri Chiemsee nespája až tak s kúpaním, skôr s plavbami. Otužilci si však vo vode, ktorá má miestami hĺbku až 70 metrov, určite prídu na svoje, a v horúcich letných mesiacoch nielen oni.

Ak cestujete autom južnou časťou Nemecka, už z diaľnice E52 sa vám naskytne pokojný obraz plachetníc na hladine jazera. Je to však len malá časť toho, čo jazero ukrýva. Využívanie jazera na vodné športy je samozrejmosťou, avšak nie všetky druhy lodí sú tu povolené. Všeobecne v tejto oblasti vládne skôr pokoj, dedinky okolo jazera sú počas leta plné rodiniek z domova aj zahraničia.

Jazero je známe svojimi tromi ostrovmi - Fraueninsel (Ostrov žien), Herreninsel (Ostrov mužov) a Krautinsel. Posledný z nich nie je obývaný vôbec. Fraueninsel obýva asi 300 ľudí a nenachádzajú sa tu žiadne autá. Je to pútnický ostrov, cieľom pútí je kláštor Frauenwörth, ktorého počiatky siahajú až do 8. storočia a súčasná stavba je z 11. storočia.

V 19. storočí tu benediktíni vychovávali dievčatá vrátane vysokoškolského vzdelania. Ďaleko väčší ostrov v Chiemsee, Herreninsel, obýva po celý rok len zopár ľudí. Je však rovnako turisticky atraktívny, a to najmä kvôli napodobenine paláca vo francúzskom Versailles - Zámku Herrenchiemsee, ktorý postavil “rozprávkový kráľ” Ľudovít II. - ten dal taktiež postaviť prekrásny Neuschwanstein.

“Bavorské Versailles” však nikdy nedokončil, údajne na to nemal dosť peňazí... akoby aj, keď existujúce izby sú postavené neuveriteľne honosne. Zámok Herrenchiemsee je však jedna z mála stavieb, ktoré na Herreninsel nájdete. Ostrov udržiavajú ako park, 66 percent z neho tvorí les.

 

Zdroj/autor: wikipedia, ek, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa