Budete si oči pretierať: Svoju verziu hory sv. Michala má aj Anglicko - a je na nerozoznanie!

2023-03-26 11:00:00 |   |    | 

Každý zbehlý cestovateľ už istotne počul o francúzskom ostrove Mont Saint Michel, ktorý sa preslávil tým, že v čase odlivu sa ku nemu dostanete aj pešo. Málokto však vie, že svoju rovnomennú verziu majú aj v anglickom Cornwalle. Rozhodne pritom neťahá za kratší koniec!



 

St. Aubynovci sa zaslúžili o jeho najväčší rozvoj

Podľa odborníkov bol ostrov obývaný už v období neolitu. V novších dejinách mohol byť prvý kláštor postavený v 8. storočí. Neskôr patril rodine Bassettovej, ktorá sa však v 14. storočí dostala do finančných ťažkostí a rozhodla sa celý ostrov predať. Odvtedy sa jeho vlastníkom stala rodina St. Aubynovcov, ktorá sa najviac zaslúžila o jeho rozvoj. Najprv St. Michael`s Mount využívali len ako letné sídlo, ale sir John sa 200 rokov po jeho zaobstaraní rodinou rozhodol žiť tam počas dôchodku.

Vtedy nechal prestavať prístav a premenil ho na rušné obchodné centrum. Medzi majiteľmi sa neskôr objavili aj niektoré extravagantné typy. Napríklad vnuk sira Johna mal 15 detí, z toho väčšinu nemanželských. Občas tam brával na dovolenky všetky z nich, pretože mali pokoj pred zvedavou verejnosťou. St. Aubynovci ostrov vlastnili ho až do roku 1954, kedy Lord Francis St. Aubyn prepísal jeho časť na anglickú organizáciu spravujúcu viaceré kultúrne pamiatky. Rodina však získala právo využívať hlavnú budovu počas nasledujúcich 999 rokov. Jedinou podmienkou je, že časť z neho musia sprístupniť verejnosti.

 

Dostanete sa tam loďou alebo pešo

Aj v prípade St. Michael`s Mount máte na výber z dvoch možností, ako sa tam dostať. Väčšina návštevníkov využíva lodnú dopravu, pretože tam býva často príliv a teda by nedokázali prejsť pešo. No ak máte to šťastie a prídete tam v čase odlivu, môžete sa prejsť po kamennej cestičke pre chodcov a cestou sa aspoň pokocháte pohľadom na celý ostrov. Chodník sa bude v jednom bode rozdeľovať. Kratším z nich sa dostanete na malý ostrovček, ktorý tvoria len skaly, no ponúka perfektný výhľad na okolie. Dlhší vedie na hlavný ostrov, na ktorom sa nachádza veľa zaujímavostí. Na jeho návštevu si teda vyhraďte celý deň. Dokonca v spodnej časti pri pobreží je niekoľko domov, ktoré sa aktuálne využívajú na dovolenkové účely, alebo tam býva pár stálych obyvateľov.

 

Čo zaujímavé uvidíte na ostrove?

Hrad – najobľúbenejšou atrakciou je hrad. Na jeho mieste pôvodne stálo opátstvo, v ktorom žili mnísi. Neskôr ho St. Aubynovci premenili na rodinné sídlo. Počas prehliadky uvidíte napríklad informácie o love zajacov, kúsok Napoleonovho kabáta, ktorý používal počas bitky pri Waterloo alebo mumifikovanú mačku.

Záhrada – postavili ju terasovitým systémom. Pestujú v nej rôzne kvety a stromy. Verejnosti je vždy prístupná od jari až po koniec hlavnej sezóny.

Kostol – ide o najstaršiu budovu na ostrove. Jeho základy boli postavené v 12. storočí. Má jednoduchý interiér, ktorému dominujú vitrážové okná. Medzi Angličanmi je to i dôležité pútnické miesto.

Prístav a Stewardov dom – prístav prešiel veľkou rekonštrukciou. Preto patrí medzi obľúbené miesta, pretože odtiaľ dovidíte až na pevninu. Ďalšou zaujímavosťou je Stewardov dom, ktorý postavili v 19. storočí. Využívali ho najmä pre služobníctvo.

Kolekcia Sheily Hichens – súčasťou Stewardovho domu je výstava maliarky Sheily Hichens, ktorá sa vo svojej tvorbe snažila zachytiť život v Cornwalle.

 

Príbeh o odvážnom chlapcovi a obrovi

O vzniku ostrova sa traduje viacero legiend. Jedna z nich hovorí o námorníkoch, ktorí zrazu počas plavby uvideli anjela Michala. Ten stál na ostrove na mieste, kde sa v súčasnosti nachádza hrad. Privolal ich na pevninu a tak ich zachránil pred zlým počasím. Kvôli tomu tam z vďaky založili prvú osadu. Druhá legenda sa týka obra zabijaka, ktorý terorizoval ľudí na pobreží. Kradol im dobytok a ubližoval im. Preto sa ho všetci okrem jedného chlapčeka báli. Jack bol však natoľko odvážny, že sa rozhodol vlákať obra do pasce. Tú nastavil pri chodníku od ostrova a neskôr tak zloducha vylákal. Obor sa hneď nachytal a domáci si s ním konečne poradili. Časom obsadili ostrov, ktorý je obývaný až dodnes.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa