Zabudnite na Amalfi. Talianska Apúlia prináša ešte zaujímavejšie miesta

2023-10-06 00:00:00 |   |    | 

Amalfi je jednoznačne najospevovanejším pobrežím v Taliansku. No skúste sa vybrať viac na juh krajiny a pozrieť si ďalší slávny región Apúlia. Najviac sa preslávil najmä kvôli typickými kamennými domčekmi s ihlanovými strechami, no dovolenkárom toho ponúka oveľa viac.



 

Cisternino

Ak chcete vidieť typické domy z Apúlie, ale popri tom zažiť aj čosi navyše, vyberte sa do Cisternina v údolí Itria. To je známe nielen vďaka jeho architektúre, ale aj gastronómii, ktorej dominuje grilovanie. Bežne pripravujú väčšie kusy mäsa alebo rovno celé jahňatá, kurčatá a teľacinu a pre tých, ktorí hľadajú nezvyčajné pochúťky, je v niektorých reštauráciách v ponuke aj oslie grilované mäso. Pri niektorých slávnostiach dokonca grilujú priamo na námestiach. Jedno z najkrajších talianskych mestečiek sa však teší obľube aj kvôli tradičnej architektúre. Jedna z najkrajších uličiek sa nazýva Ponte della Madonnina a ponúka tú najlepšiu prehliadku Cisternina.

 

Casamassima

Pri prechádzke Casamassimom budete mať trochu pocit, ako keby ste sa nachádzali v Grécku. Fasádam domov totiž často dominuje kombinácia odtieňov bielej a modrej, o ktorej hovorí zaujímavá legenda. V 17. storočí sa vraj istý Michele Vaaaz zapovedal, že ak jeho mesto bude ochránené pred epidémiou, po celý život bude vzdávať vďaku Panne Márie. Keďže sa Casamassime táto skaza naozaj vyhla, vydal príkaz namaľovať fasády bielou a modrou farbou, ktoré mali pripomínať rúcho madony. Mestečko sa nachádza v provincii Bari a pokladajú ho za najviac autentickú časť talianskeho vidieka. Niektoré domy sú zdobené kvetináčmi s popínavými kvetmi, čo počas leta dodáva tomuto miestu ešte romantickejšiu atmosféru.

 

Polignano a Mare

Toto mestečko je vybudované priamo na skalách a nad pobrežnými jaskyňami, ktoré sú zaujímavo zakomponované do tunajšej architektúry, čo vytvára originálny kontrast s prírodou. Niektoré menšie jaskyne sú jednoducho prístupné počas prechádzok popri pláži a v meste a okolí je aj niekoľko ďalších zaujímavých atrakcií. V jeho blízkosti nájdete pôvodný rímsky most a tešiť sa môžete aj na nádhernú prírodu. Pokiaľ sa chcete okúpať a oddýchnuť si na pláži, v tom prípade zostaňte v centre a presuňte sa na Lama Monachile, odkiaľ máte dobrý výhľad aj na historický most.

 

Ostuni

Zatiaľ čo Casamassima prezývajú aj „modré mesto“, Ostuni kvôli jeho jednofarebným a jasným fasádam označujú „bielym“. Opäť v ňom dominujú grécke vplyvy, ktoré sa premiešali s tunajšou kultúrou a architektúrou. Nachádza sa tam niekoľko olivovníkov, ktoré sú staré viac ako tisíc rokov a patria medzi klenoty chránené talianskou vládou. Mesto nie je veľké, ale je známe krásnymi výhľadmi a vynikajúcimi reštauráciami s tradičnou gastronómiou. Špecializujú sa najmä na jedlá s morskými plodmi a rybami.

 

Porto Cesareo

Apúlia je známa aj tým, že ponúka niekoľko tajných miest, ktoré nie sú preplnené turistami. Nájdete tam vďaka tomu autentickejšiu atmosféru a lepšie spoznáte krásy talianskeho vidieka. Jedným z nich je Porto Cesareo. Nachádza sa na pobreží, pri ktorom je priezračne čistá voda a vďaka tomu vám bude pripomínať dovolenku v exotických krajinách. Mesto bolo založené Grékmi v 8. storočí pred Kristom. Ponúkajú odtiaľ výlety na lodiach, môžete si pochutnať na tunajších špecialitách alebo si pozrite zachované historické budovy, ktoré sú sústredené najmä v centre.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa