Román Alexandra Dumasa preslávil francúzsku pevnosť If

2012-12-28 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Hustá hmla a nebezpečné morské prúdy sú len slabým odvarom v porovnaní s architektonickým riešením komplexu, z ktorého niet úniku. Priestory, ktoré vyvolávajú klaustrofóbiu, boli v minulosti považované za miesto, odkiaľ človek po vlastných neodchádzal. Tmavé žaláre pevnosti If a škrekot morských čajok naháňajú hrôzu i dnes, pretože od roku 1890 je pevnosť neďaleko prístavu Marseille sprístupnená verejnosti.



Alexander Dumas a jeho slávne dielo

V roku 1844 uzrel svetlo sveta slávny román spisovateľa Alexandra Dumasa, Gróf Monte Christo. Pevnosť If bola miestom, kde bol uväznený hlavný hrdina románu Edmont Dantẻs. Hrdina románu je doposiaľ jediným, komu sa podarilo z pevnosti utiecť.

 

Krátky pohľad do minulosti

I pre túto pozoruhodnú stavbu platí, že nebola využívaná na účely, pre ktoré pôvodne vznikla. Mocný stavebný komplex bol vybudovaný na podnet kráľa Františka I. So stavbou sa začalo v roku 1529. Najskôr slúžila ako opevnený kráľovský zámok, ktorý mal plniť niekoľko strategických úloh v oblasti ochrany a kontroly prístavu v Marseille.

V ďalších obdobiach pribudli k pevnosti hradby a stala sa obávaným väzením so stiesnenými žalármi a otrasnou hygienou, ktoré sa preslávili nielen vo Francúzsku, ale aj v celej Európe. Hoci je pravdou, že väzni urodzeného pôvodu sa tu mali pomerne dobre, svoj väzenský luxus si museli financovať z vlastného vrecka.  

Prvým väzňom v histórii bol rytier Anselm, ktorého v roku 1580 obvinili zo spáchania zločinov proti monarchii. Pevnosť si pamätá doby, keď tu nedobrovoľne trávili svoj život protestanti, účastníci francúzskej revolúcie i republikánski odporcovia Napoleona III.

 

Čo môžete vidieť dnes?

Do pevnosti sa dostanete cez vstupnú bránu, popri ktorej sa nachádzajú dve obranné veže. Samozrejmosťou je padací most nad suchou priekopou, ktorý v minulosti chránil pevnosť pred neželanými návštevami.

Cesta cez vnútorné nádvorie vedie k hromadným celám, kde sa môžu návštevníci zoznámiť s históriou pevnosti a na vlastnej koži pocítiť závan krutej minulosti. Nechýba ani výstava, ktorá bola vytvorená na počesť Alexandra Dumasa.

K najnavštevovanejším miestam pevnosti patrí žalár Dantẻsa, cely generála Klébera a kniežaťa de Mirabeau. Z veže Sv. Jauma je výhľad na maják, ktorý pochádza z 19. storočia.

 

Zdroj/autor: monuments-nationaux.fr, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa