Škótska vysočina neponúka len krásnu prírodu: Navštívte aj tieto pamiatky

2022-06-05 18:00:00 |   |    | 

Do Škótskej vysočiny chodievajú turisti najmä na aktívnu dovolenku. Je to nádherná prírodná oblasť, ale okrem krásnych zákutí vám dokáže ponúknuť aj veľa historických zaujímavostí. V minulosti tam totiž žilo viacero šľachticov, ktorí nechali postaviť krásne sídlá.



 

Zrúcanina hradu Ardvreck

Hlavnými historickými atrakciami sú zrúcaniny hradov. Tých nájdete v celej Škótskej vysočine hneď niekoľko. Jedným z najzaujímavejších je Ardvreck, ktorý postaviliho v roku 1590 na nádhernom mieste priamo pri jazere Assynt. Často sa objavuje na fotografiách z tejto krásnej oblasti. Žiaľ, rodina pôvodných majiteľov ho nevyužívala dlho. Ani nie sto rokov od jeho postavenia ho napadli a zničili. Dnes už uvidíte len ruiny, ktoré však napovedajú, ako výnimočná stavba to kedysi bola. V okolí Ardvrecku je tiež niekoľko malých dediniek, kde majú pôvodné domčeky. Obklopuje ho nádherná príroda, takže si môžete požičať bicykel a pozrieť si niektoré zákutia na vlastnú päsť.

 

Culloden

Culloden patrí medzi povinné zastávky každej dovolenky kvôli tomu, že sa tam v roku 1746 odohrala vôbec posledná bitka na anglickej pôde. Informuje o nej aj veľký kameň, na ktorom sú vytesané informácie o tejto udalosti. Nachádza sa tam tiež návštevné centrum, v ktorom sa dozviete všetky dôležité informácie o tomto slávnom boji. Vďaka špeciálnemu 360-stupňovému divadlu sa navyše ocitnete priamo uprostred veľkej bitky. Pri centre sa nachádza aj malý skanzen, ktorý tvoria zrekonštruované domčeky so slamenými strechami, ktoré boli pre Škótsku vysočinu príznačné v 18. storočí.

 

Hrad Urquhart

Ďalšiu veľmi známu zrúcaninu nájdete pri legendárnom jazere Loch Ness. Podľa legendy malo v minulosti na tomto mieste stáť skromnejšie sídlo rodiny Emchathovej. Keď bol ich otec blízko pred smrťou, pozval k sebe domov svätca Columba, ktorý bol práve na púti popri jazere. Všetci sa nechali pokrstiť a mních tam potom zostal na istý čas bývať. Približne v 12. storočí na tomto mieste vznikol majestátny hrad, z ktorého už dnes zostali len ruiny. Pri pohľade na ne s vodnou plochou na pozadí pochopíte, ako úžasné bolo kedysi toto šľachtické sídlo. Poslední obyvatelia odtiaľ odišli v druhej polovici 17. storočia. Vežu vtedy opustenej budovy úplne zničila veľmi silná búrka. Po nej už do rekonštrukcie nikto neinvestoval a Urquhart chátral. Z jedného z najbohatších sídiel v regióne sa stala ruina.

 

Mohyly Camster

V Škótskej vysočine nájdete aj oveľa staršie pamiatky. Tie najstaršie zachované majú podľa odborníkov viac než 5000 rokov. Ide o dve neolitické hrobky, ktoré sú z historického hľadiska mimoriadne cenné. Z diaľky vyzerajú na prvý pohľad ako veľké kopy kameňov. Tie totiž tvorili pri výstavbe hlavný materiál. V každej z hrobiek sa nachádza tunel, ktorý je dlhý 60 metrov. Na jeho konci sa dostanete do dvoch hlavných miestností, ktoré v minulosti slúžili ako pohrebisko. Pôvodní obyvatelia totiž verili, že takto duše zosnulých prejdú na druhý svet.

 

Viadukt Glenfinnan

Popularita viaduktu Glenfinnan, ktorý už v súčasnosti slúži ako železničný most, narástla po odvysielaní série filmov o Harrym Potterovi. Keď tento malý čarodejník cestoval Rockfortským expresom, na obrazovke sa  vždy objavili aj scény z Glenfinnanu. Malebná krajina s historickým mostom sa odvtedy stala vyhľadávanou atrakciou. Keďže tadiaľ prechádza vlak s parným rušňom, turisti si odtiaľ stále donášajú nádherné fotografie. Niektorí cestovatelia však časom začali až priveľmi riskovať. Namiesto toho, aby zašli na blízky kopec a pozreli si odtiaľ celú scenériu, prechádzali sa priamo po moste, čo bolo veľmi nebezpečné. Domáci preto rozdávajú za podobné pokusy vysoké pokuty.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa