Skutočný gotický poklad: 10 zaujímavostí o katedrále v Chartres

2022-09-22 12:00:00 |   |    | 

Francúzsko sa môže pochváliť množstvom historicky cenných a zaujímavých kostolov. Medzi nimi vyniká i katedrála Notre Dame v Chartres. S unikátnou stavbou gotického štýlu sa spája viacero legiend. Pozornosť turistov teda priláka nielen vďaka jej kráse, ale aj tajomným príbehom.



 

1. Úplne prvý kostol stál na tomto mieste už v 4. storočí. Odvtedy tam postupne zrútili a opäť postavili ďalšie štyri svätostánky. Predposledný postavili v románskom štýle a potom už v Chartres vznikla súčasná katedrála v gotickom slohu. Na ňu pribudlo viacero ozdobných prvkov, ktoré urobili túto stavbu ešte výnimočnejšou.

2. Z dejín sme zvyknutí, že dostavba hradov či veľkých kostolov často trvala aj viac ako jedno storočie. Notre Dame v Chartres je však v tomto smere úplne výnimočný. Posledné práce na ňom skončili už tridsať rokov od ich začiatku. Robotníci navyše odviedli tak výbornú prácu, že sa dodnes podarilo uchovať takmer väčšinu pôvodnej stavby. Vyžadovala len menšie úpravy a navyše sa podarilo zachrániť až 80 percent vzácnych okien, ktoré zdobia aj časť pri oltári.

3. Keď budete prichádzať do Chartres, ako prvý vás upúta kostol. Z diaľky sa totiž vytvorí zaujímavý optický klam. Pred sebou budete mať polia plné pšenice, ktorá jemne povieva vo vetre. Nad nimi sa hrdo týči katedrála, ktorá vyzerá, ako keby bola postavená iba uprostred voľnej prírody. Až keď sa viac priblížite ku mestu, uvidíte historické budovy a tento optický klam sa stratí.

4. Najstaršou časťou katedrály je krypta. Tá pochádza ešte z kostola, ktorý bol postavený v románskom štýle. Ten však postihol veľký požiar, a tak ho museli zbúrať. Keďže bola krypta nižšie položená, tú sa podarilo zachrániť. Nakoniec sa ju rozhodli uchovať a dostavili ku nej už len nový svätostánok, ktorý poznáme zo súčasnosti.

5. Katedrála dvakrát poslúžila ako miesto korunovácie kráľov. Prvý raz to bolo v 6. storočí, keď sa tam Chlodovik I. stal franským kráľom a v roku 1594 tam korunovali Henricha IV. Táto udalosť sa pokladá za najväčšiu v dejinách mesta.

6. Nechýbalo veľa a miestni by o jednu zo svojich najväčších historických pých prišli. Počas veľkej Francúzskej revolúcie sa snažili revolucionári zničiť viacero kostolov. Po úspechu v Paríži prišli aj do Chartres. Tam však narazili na odpor tunajších obyvateľov, ktorí svätostánok chránili vlastnými telami. Napriek tomu sa medzi nich dostali niekoľkí revolucionári, ktorí chceli vložiť ku základom katedrály výbušniny. Poradili sa však s nesprávnym človekom, ktorý im naschvál dal zlé informácie a kostol mal vďaka tomu len minimálne poškodenie.

7. V katedrále je až 176 sklenených okien. Väčšina z nich má vitrážové zdobenie a ponúka nádherné obrazce. Práve vďaka tomu sú vysoko cenené z historického i umeleckého hľadiska. Pri oltári sa nachádza séria takýchto obrázkov, na ktorej je stvárnený život Panny Márie. Na severnej strane je zas vidieť výjavy zo Starého zákona. Na iných oknách sa nachádza Nový zákon, ale aj zobrazenie apokalypsy či iba ornamentálne zdobenie.

8. Do kostola vstúpite cez tri hlavné brány. Každá z nich je bohato zdobená sochami a tie prinášajú vždy iný príbeh. Ako prvý vznikol západný, ktorý prezývajú aj kráľovský. Zameriava sa najmä na príbehy zo života Ježiša Krista. Severný je venovaný Novému zákonu a na južnom uvidíte výjavy z Kristovho ukrižovania. Západný portál bol súčasťou pôvodnej katedrály, ostatné dva vznikli až pri poslednej výstavbe.

9. V centrálnej časti kostola sa nachádza pôvodná kamenná podlaha. V minulosti ju mnísi využívali na meditáciu. Kamene sú naukladané do kruhu, po ktorom chodievali a odriekavali modlitby. Aj v súčasnosti smerujú do Notre Dame Chartres pútnici, ktorí sa modlia na rovnakom mieste.

10. Podľa legendy stojí katedrála na ezotericky veľmi vzácnom mieste. Podľa druidov bola v tunajšej jaskyni silná energia, preto tam organizovali stretnutia pri ich omšiach a rituáloch. V súčasnosti je na tom istom mieste situovaná krypta kostola.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa