Päť najkrajších hradov vo Walese: Tu zaplesá srdce každého milovníka dejín

2024-03-10 00:00:00 |   |    | 

Spoznávať krajiny cez ich dejiny je snom mnohých cestovateľov. Preto sa neuspokoja iba s prechádzkami v prírode alebo užívaním si mora. Túžia vidieť historické budovy, ktoré im pri troche fantázie najlepšie ukážu, ako sa vyvíjali príbehy v jednotlivých končinách sveta. Najväčšej popularite sa prirodzene tešia hrady. Niekoľko nádherných nájdete aj vo Walese.



 

Caernarfon

V minulosti bol Caernarfon kráľovskou pevnosťou a dodnes sa pokladá za jednu z najlepších stredovekých stavieb tohto druhu. Stojí na nádhernom mieste na brehu rieky Seiont a táto poloha uľahčila presun materiálu a neskôr i potravín. S plavidlami sa tam dostali podstatne jednoduchšie a skôr, čo ovplyvnilo aj budovanie hradu. Ten vznikol na popud Edwarda I., ktorý v tomto regióne postavil aj ďalšie dve šľachtické sídla.  Na jeho kompletné dokončenie Caernarfonu potrebovali takmer 47 rokov a z architektonického hľadiska je pre mnohých dokonalým skvostom. Pri pohľade z diaľky totiž budí dojem pevnosti, ktorá odolá akémukoľvek útoku. Keď však prídete bližšie, uvidíte rôzne nenápadné ozdobné detaily, ktoré hrad zjemňujú.

 

Coch

I keď sa tento hrad nachádza neďaleko Cardiffu, turisti ho až natoľko nepoznajú a je populárny skôr medzi domácimi. Coch patrí k modernejším stavbám tohto druhu, vznikol až okolo roku 1870 a dominuje mu neogotický štýl. Nádhernú atmosféru hradu umocňuje aj les Fawr, ktorý ho obklopuje. Vďaka nemu je šľachtické sídlo takmer neviditeľné a nad okolím sa vynímajú len jeho vežičky. Aj vďaka tomu ponúkal svojim obyvateľom dokonalé súkromie a oni si tam mohli nikým nerušení užiť dostatok zábavy. To bol napokon aj hlavný dôvod jeho výstavby, hrad Coch sa totiž využíval najmä ako dovolenkové či víkendové sídlo. Medzi návštevníkmi je dnes veľmi obľúbený i kvôli tomu, že sa v ňom nachádza bohatá zbierka nábytku.

 

Penrhyn

Jedným z klenotov Walesu je aj Penrhyn, hoci neprajníci hovoria, že sa viac podobá na francúzske zámočky a kazí tak štýl pôvodnej architektúry. Hrad postavili v 19. storočí a spájajú sa s ním aj nepríjemné spomienky na túto éru. Vlastnila ho totiž rodina, ktorej patril aj neďaleký lom. Zatiaľ čo ich poddaní museli drieť v náročných podmienkach za almužnu, oni si dopriali len to najlepšie. Dôkazom je aj ich honosné sídlo. Všetko počnúc masívnymi dvermi až po obrazy od Rembrandta a iných umelcov len dokazuje bohatstvo rodiny. Dokonca do hradu nechali vyrobiť obrovskú luxusnú posteľ, ktorú pripravili pre návštevu kráľovnej Viktórie.

 

Raglan

Hrad Raglan bol postavený v 15. storočí a dnes sa pokladá za jeden z najlepších zachovaných. Dodnes stojí napríklad pôvodná vstupná brána, ktorú stále využívajú návštevníci. Na hrade je vidieť perfektnú prácu s kameňom a nechýbajú na ňom ani viaceré ozdobné prvky. Niektoré odkazujú na heraldiku rodín, ktoré hrad vlastnili. Z historického hľadiska je veľmi cenná časť, kde si robotníci na stenu značili, koľko presne odrobili na výstavbe celého komplexu.

 

Powis

Neďaleko mesta Welshpool sa nachádza panské sídlo Powis, kde sa môžete prejsť po slávnom chodníku, vedúcom priamo popri hranici medzi Walesom a Anglickom. Azda ešte zaujímavejšia a krajšia než samotný hrad z 13. storočia je tunajšia záhrada, ktorá bola upravená v barokovom štýle. Rastú v nej viaceré rastliny, ktoré už patria medzi ohrozené druhy. Niektoré stromy sú staré stovky rokov. Interiér hradu vás zas prekvapí veľkou zbierkou umeleckých klenotov a nechýbajú ani indické artefakty, ktoré si majitelia doniesli z ciest.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa