Fotografie, ktoré vás prekvapia: Takto v skutočnosti rastú obľúbené orechy a oriešky

2023-12-29 10:30:00 |   |    | 

Vianoce sú nielen sviatkami pokoja, ale aj hodovania, a tak sa stoly prehýbajú pod rôznymi koláčmi, ovocím či orieškami. Vlašské či lieskové rastú aj u nás, iné však treba dovážať z veľkých diaľok. Pozrite sa s nami na to, ako vlastne tieto obľúbené pochúťky rastú.



 

Pistácie

Pistácie pochádzajú z Blízkeho východu a strednej Ázie. Medzi najväčších producentov v súčasnosti patrí Irán, Spojené štáty americké a Turecko, vo veľkom sa však pestujú aj v Číne, Sýrii a Grécku.

Rastú na nízkych púštnych stromoch s typickou šedou kôrou, ktoré dorastajú do výšky 3 až 9 metrov. Je to dlhoveká rastlina, ktorá sa môže dožiť až 200 rokov a to, na čom si tak radi pochutnávame, sú vlastne semená nádherných červených kvetov, ktoré kvitnú v strapcoch.

 

Para orechy

Para (alebo tiež brazílske) orechy rastú na jednom z najväčších a najdlhšie žijúcich stromov v amazonskom dažďovom pralese. Môže žiť päťsto, ba občas dokonca až tisíc rokov! Plodom stromu je ovocie s drevnatou škrupinou, ktoré pripomína kokos a váži až 2 kilogramy.

To vo svojom vnútri ukrýva 8 až 24 semien, ktoré síce vynikajúco chutia, ale vzhľadom na ich vysoký obsah selénu by ste ich mali denne zjesť maximálne dve či tri. Najväčším producentom para orechov je Brazília a Bolívia.

 

Arašidy

Arašidy sa zvyknú prezývať aj búrske oriešky, no v skutočnosti to nie sú orechy, ale strukoviny. Pochádzajú z podzemnice olejnej, ktorá sa pestuje v tropických a subtropických krajinách.

Po prvýkrát bola rastlina domestikovaná v údoliach Peru, kde arašidy dodnes tvoria dôležitú súčasť kuchyne. V súčasnosti je však už najväčším producentom arašidov Čína. Ako napovedá názov, struky podzemnice rastú podobne ako zemiaky pod zemou.

 

Makadamové orechy

Najdrahšie orechy na svete sú plodom vždyzeleného stromu pôvodom z Austrálie. Ich vysoká cena odráža náročné podmienky pestovania a najmä zberu – makadamy kvitnú aj dozrievajú veľmi dlho, a tak sú niekedy na jedinom strome naraz kvety aj plody.

Skutočne zrelé sú tie, čo spadnú na zem a odhalia mimoriadne tvrdé jadro. To treba pomocou špeciálnych pomôcok otvoriť a až vtedy sa dostaneme k chrumkavému oriešku. Ak však máte doma psíka, dohliadnite na to, aby makadamy nejedol, sú preňho totiž toxické.

 

Mandle

Mandle sa nazývajú aj „kráľovnami orechov“, podobne ako arašidy však pritom medzi orechy vôbec nepatria. Jedná sa totiž o semená stromu, ktorý je príbuzný našim broskyniam. No a mandľa je vlastne kôstkou v jeho plode.

Pestuje sa najmä v Severnej Amerike a na Blízkom východe, mandľovníky však môžete vidieť aj počas dovolenky v Taliansku či Španielsku. Najväčším vývozcom mandlí sú Spojené štáty.

 

Pekanové orechy

Čoraz väčšej popularite sa tešia aj pekanové orechy, ktoré sa pestujú v južnej časti USA a v severnom Mexiku, odkiaľ pochádza až 93 % celosvetovej produkcie. Obľúbená pochúťka je technicky tiež kôstkovicou a rastie na opadavých stromoch, dorastajúcich až do výšky 40 metrov.

Pripomína vlastne naše vlašské orechy – konzumuje sa totiž jadro obklopené pevnou drevnatou škrupinou, ktorá rastie v dužinatej šupe. Tá je najskôr zelená, potom zhnedne a keď praskne, je to neklamný znak, že sa treba pustiť do zberu.

 

Kešu

Obličkovec západný, taký je oficiálny názov tropického stromu, ktorý nám dáva lahodné orechy kešu. V prírode by ste ich pritom zrejme nespoznali. Kešu sú vlastné jedlé nažky a nachádzajú sa v nepravom plode, ktorému sa hovorí „kešu jablko“.

Opäť to teda z botanického hľadiska vôbec nie sú orechy. Obličkovec pochádza z Brazílie, odkiaľ sa rozšíril aj do Indonézie, Mozambiku a Indie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa