Rodičov zahŕňajú peniazmi, no krajina aj tak vymiera: Prečo juhokórejské ženy nechcú mať deti

2024-03-13 12:00:00 |   |    | 

Je daždivé utorkové popoludnie a Je-čin varí jedlo pre seba a svojej priateľky v malom byte na predmestí Soulu, kde žije sama. Sama, spokojne a single, píše spravodajský server BBC News.



 

Zatiaľ čo jedia, jedna zo žien ukazuje na svojom telefóne už otrepaný kreslený vtip. Postavička malého dinosaura v ňom hovorí: “Dajte si pozor! Nech nevyhyniete ako my.” Všetky sa zasmejú. "Je to smiešne, ale zároveň aj trochu smutné, pretože my veľmi dobre vieme, že si možno samy zaviníme vlastné vyhynutie," glosuje tridsaťročná televízna producentka Je-čin.

Ani ona, ani jej kamarátky neplánujú mať deti. Sú súčasťou stále väčšej skupiny žien, ktoré sa rozhodli pre bezdetnosť. Južná Kórea má najnižšiu pôrodnosť na svete a táto štatistika naďalej klesá, pričom z roka na rok prekonáva svoj vlastný rekord. Minulý týždeň juhokórejské úrady oznámili, že sa pôrodnosť v krajine vlani znížila o ďalších osem percent, čo znamená, že štatisticky pripadá na jednu juhokórejskú ženu 0,72 dieťaťa. Aby sa populácia udržala na stabilnej úrovni, malo by toto číslo byť 2,1. Pokiaľ tento trend bude pokračovať, zníži sa do roku 2100 populácia Južnej Kórey na polovicu.

Je to globálny trend, vyspelé krajiny po celom svete sledujú klesajúcu krivku pôrodnosti, ale žiadna v takom tempe ako Južná Kórea. Jej prognózy sú pochmúrne. Za 50 rokov bude počet Juhokórejcov v produktívnom veku polovičný a takmer polovica obyvateľstva bude starší ako 65 rokov. Pre budúcnosť ekonomiky, dôchodkového systému a bezpečnosti krajiny to znamená také zlé správy, že politici vyhlásili stav "národného ohrozenia". Už takmer 20 rokov sa juhokórejské vlády snažia na riešenie problému poskytnúť dostatok peňazí, konkrétne investovali už takmer 380 biliónov juhokórejských wónov (260 miliónov eur).

Páry, ktoré majú deti, vláda štedro zahŕňa peniazmi, od mesačných príspevkov cez dotované bývanie po jazdenie taxíkom zadarmo. Účty za pobyt v nemocnici, dokonca aj liečbu neplodnosti a samotné umelé oplodnenie Južná Kórea svojim občanom prepláca. Avšak len párom, ktoré žijú v manželstve. Podobné finančné stimuly ale jednoznačného úspechu nedosiahli a nútia vládu prichádzať s ďalšími, kreatívnejšími nápadmi.

V Kórei je single bývanie považované stále len za prechodnú životnú fázu. Keď sa 25-ročná Je-čin rozhodla bývať sama, dospela aj k rozhodnutiu nikdy sa nevydať a nemať deti. „Je ťažké nájsť v Kórei vhodného muža, ktorý by si starostlivosť o domácnosť a deti chcel deliť rovným dielom. A na slobodné matky je nazerané s opovrhnutím," vysvetľuje Je-čin.

V roku 2022 sa len dve percentá juhokórejských detí narodili mimo manželstva. Je-čin sa rozhodla dať prednosť svojej kariére v televízii, ktorá, ako priznáva, jej nedáva dostatok času na výchovu detí.Kórejci, ako je známe, pracujú veľmi tvrdo a veľmi dlho.Je-čin sa pravidelne dostane z kancelárie až po ôsmej hodine večernej.Sotva stihne pred zaspaním upratať alebo si zájsť zacvičiť. "Milujem svoju prácu, veľmi ma napĺňa. Ale v Kórei sa pracuje tvrdo, ste lapení nikdy nekončiacim pracovným kolobehom."

Je-čin tiež hovorí, že v juhokórejskej spoločnosti existuje všadeprítomný tlak na neustále zlepšovanie a vzdelávanie sa, aby mohol človek vo svojom zamestnaní postupovať ďalej. „Kórejci si myslia, že je potrebné sa neustále zlepšovať, aby vám náhodou neušiel vlak a nestal sa z vás stratený prípad, a to nás núti pracovať dvakrát tak tvrdo. Niekedy si cez víkend zájdem na vnútrožilovú infúziu do nemocnice, len preto, aby som načerpala sily a mala dosť energie vrátiť sa v pondelok do práce,” opisuje Je-čin, akoby to bola normálna víkendová aktivita. To, čo ale Je-čin zdieľa s ostatnými juhokórejskými ženami, sú obavy, že sa po pôrode nebudú môcť znovu vrátiť do práce.

V Južnej Kórei môžu ísť na rodičovskú dovolenku ženy aj muži. Počas prvých ôsmich rokov života dieťaťa si môžu vybrať byť s ním jeden rok doma. Avšak v roku 2022 si možnosť odísť na rodičovskú dovolenku zvolilo len sedem percent novopečených otcov, zatiaľ čo ženy zostávali doma v 70 percentách prípadov. Kórejské ženy sú najvzdelanejšie v porovnaní s 38 krajinami OECD (ekonomicky najrozvinutejšie štáty sveta). Ale aj napriek tomu má Južná Kórea najväčší rozdiel vo výške miezd medzi mužmi a ženami a nepomerne viac žien je úplne mimo pracovného procesu.

Nedostupné bývanie je síce problémom celosvetovo, ale pre Južnú Kóreu je typický aj extrémny nárok na nákladné súkromné vzdelávanie. Prax je tak rozšírená, že neposkytnúť svojmu dieťaťu krúžky a kurzy by znamenalo, že pripravujete svoje dieťa na neúspech, čo je v hyperkonkurenčnej juhokórejskej spoločnosti nemysliteľné. Južná Kórea je tak, čo sa týka výchovy detí, najdrahšou krajinou na svete. Štúdia z roku 2022 ukázala, že len dve percentá rodičov do mimoškolského vzdelávania svojho dieťaťa neinvestujú vôbec nič, zatiaľ čo 94 percent rodičov považuje mimoškolské vzdelávanie za finančnú záťaž.

V meste Tedžon vychováva Čchon Čung-jon svoje deti spôsobom, ktorý nazýva "single rodičovstvo". Potom, čo vyzdvihne sedemročnú dcéru a štvorročného syna zo školy, s nimi trávia čas po okolitých detských ihriskách, hodiny a hodiny, kým jej manžel nepríde domov z práce. Len veľmi zriedka sa vráti skôr, než idú deti spať. Čchon si čoskoro uvedomila, že jediným rodičom v rodine je ona. Jej manžel, ktorý je členom odborov, so starostlivosťou o deti alebo domácnosť skrátka nepomáha. „Bola som hrozne naštvaná. Som vzdelaná a bola som naučená, že ženy a muži sú rovnocenní, nemohla som to takto prijať.

Čchon nakoniec začala svoje skúsenosti a dojmy zaznamenávať, načrtávať a zverejňovať na internete. "Muselo to von," hovorí. Jej internetový komiks mal obrovský úspech, pretože ostatné ženy sa s v jej diele videli. A z Čchon Čung-jon sa stala autorka troch komiksových kníh. Teraz už je vraj fáza hnevu a ľútosti za ňou, len je podľa svojich slov smutná, že mnohým ženám je "odoprený zázrak materstva, pretože by sa inak ocitli v týchto tragických podmienkach" . Iná respondentka Min-či ale hovorí, že je vďačná za možnosť rozhodnúť sa dobrovoľne pre bezdetnosť. "Všetky generácie žien pred nami mali deti, pretože ich mať museli. A my ich nemáme, pretože sme si mohli vybrať."

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / BBC News

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa