Desať naj výletov v Thajsku

2013-02-02 14:00:00 |   |    | 

Zvuky džungle sú v skutočnosti omnoho lepšie než tie z televíznych dokumentov. Znejú všade okolo vás a okrem nich počujete len špliechanie vášho kanoe na rieke Ao Luk. Úzke kanály sa prepletajú nepriepustnými porastmi mangrovníkov a vynárajú sa v kvapľových jaskyniach s paleolitickými maľbami. Objavte nepoznané Thajsko, kde sa tropické kvety máčajú v smaragdovej rieke a kde varany dávajú dobrú noc.



V thajskej provincii Krabi z mora vyrastajú jedny z najkrajších ostrovčekov sveta. Vysoké vápencové kužele porastené tropickou vegetáciou by sa nemuseli báť porovnania s maldivskými atolmi, ani havajskými sopkami. Ich čaro si najlepšie vychutnáte pri plavbe morským kanoe - to vás odvezie do iného sveta - trebárs do oblasti Ao Luk, kde v hustých mangrovníkových porastoch pradávni obyvatelia Thajska zanechali pôvabné jaskynné maľby.

V hustých pralesoch provincie Krabi však čaká omnoho viac dobrodružstva - vydať sa môžete na trek džungľou na slonoch a na vlastnej koži skúsiť vlhké teplo a omamnú vôňu dažďového pralesa. Pri prechode hustými vetvami cudzokrajných stromov sa tu a tam v hmlovom opare objaví malebné jazierko alebo dokonca termálne pramene. Je svet krajší zo sedla koňa alebo slona?

 

Až do oblakov - na skalách v okolí Phuketu

Ak pred spleťou lián preferujete rozhľad, určite vás zaujmú vysoké, štíhle skaliská nad morom na myse Phra Nang, na ktorých sa trénuje skalné lezenie. Na viac než 300 rôznych cestách si môžete vyskúšať svoje schopnosti horolezca, a potom už sa len kochať neuveriteľným výhľadom na rozprávkovo krásne tvary okolitého pobrežia.

Podobne zvodné pohľady ponúkajú tiež zátoky ostrova Phuket, kde sa v slávnej zátoke Phang Nga dvíha ako veža z morskej hladiny 20 metrov vysoký skalný monolit, prezývaný ostrov Jamesa Bonda. V roku 1974 sa tu totiž natáčal film Muž so zlatou zbraňou a od tých čias sem každoročne mieria tisíce milovníkov Jamesa Bonda, aby mimozemsky krásne krasové útvary videli na vlastné oči.

 

Železnica smrti a most cez rieku Kwai

Neďaleko Bangkoku sa mnoho ľudí vydáva k známej rieke Kwai a tunajšiemu mostu. S filmovým a knižným spracovaním má spoločné len málo, ale aj tak je jeho skutočná história desivá. Pri jeho stavbe zomreli desiatky tisíc otrokov a železnica, ktorá cezeň vedie, sa preto prezýva Železnica smrti. Dnes však podnikaví Thajčania premenili miesto na výnosnú turistickú atrakciu, takže pod železnicou sa môžete preháňať na pltiach alebo navštíviť ľudovú dielňu.

Veľká časť turistov mieri tiež na neďalekú krokodíliu farmu. „Je to jedna z najväčších krokodílích fariem na svete,“ chvália sa hrdo miestni obyvatelia a svorne dodávajú, že tu žije až 100 tisíc krokodílov. A to od malých, roztomilých krokodílích bábätiek až po mnohometrové monštrá. Celé thajské vnútrozemie je nádherné a nájdete tu množstvo nádherných pamiatok a miest.

 

Panenské súostrovie Phi Phi

Treťou oblasťou, ktorej krásy vás zaujmú hoci aj na niekoľko týždňov, je okolie ostrova Koh Samui. Samotný ostrov patrí údajne k najromantickejším miestam Thajska i v jeho okolí však nebudete veriť vlastným očiam. Pohľady ako z reklamy vás prekvapia trebárs na neďalekom súostroví Phi Phi, kde sa natáčal americký film Pláž. Tunajšie prírodné skvosty si môžete vychutnať pri plavbe loďou alebo vyraziť do Vikingskej jaskyne. Okrem kolónií lastovičiek tu nájdete tiež starobylé vikingské maľby.

Nesmieme ale zabúdať, že Thajsko má ešte druhú tvár - tú, ktorá sa nežne vlní pod morskou hladinou. Veľmi dôkladne ju možno preskúmať napríklad na Korytnačom ostrove Ko Tao, kam každoročne prichádzajú korytnačky naklásť svoje vajíčka. Viditeľnosť pod morom je zhruba 25 metrov a natrafiť tu môžete na raje, delfíny i žraloky.

 

Do thajských národných parkov

Za thajský raj sa označuje národný park Ang Thong západne od Koh Samui. Asi 40 ostrovčekov, fotogenicky zoskupených okolo lagún a pláží, je prešpikovaných jazierkami a strmými skaliskami. Azúrové more sa snúbi s bielymi plážami a zelenými pralesmi a tvorí pavučinu dokonalej prírody bez ľudí.

Opustené pláže však nemusia byť pre každého, a preto Thajsko myslí i na turistov, ktorí vyznávajú divoké nočné oslavy a nekončiacu zábavu na plážach. Extraktom nočného života je slávna Full Moon Party, ktorá sa každý mesiac za splnu koná na pláži Hat Rin ostrova Phangan. Tradične najväčšia oslava sa tu odohráva na Silvestra, kedy sa sem schádzajú vyznávači netradičných večierkov z celého sveta.

 

 

Reklamný odkaz Objavte magické krásy Thajska!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov do Thajska :

 

  • Bangkok - Pattaya: Pattayi sa donedávna hovorilo mesto hriechu, pretože práve tu nájdete najznámejšie podniky celého Thajska. Časy sa však menia a Pattaya sa stáva elegantným letoviskom pre nočných vtákov.
  • Bangkok - Koh Samui - Ko Tao: Keď si predstavíte akúkoľvek reklamu na dovolenku pri mori, realita na Koh Samui ich niekoľkokrát tromfne. Biely piesok tu žiari rovnako ako slnko a slané more vás omámi jemnými vlnkami.
  • Bangkok - Phuket - Krabi: Nádherne čnejúce vápencové veže sa odrážajú v priezračnom mori a loďky v tvare banánov každú chvíľu prichádzajú k piesčitým brehom. Krabi je raj pre všetkých milovníkov opustených pláží.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa