Cestovatelia, pozor: 10 krajín, ktoré viac nesmiete prehliadať

2018-03-19 00:00:01 |   |    | 

Magazín National Geographic vybral desať zaujímavých krajín, ktoré neustále unikajú pozornosti cestovateľov. Stoja v tieni známejších konkurentov, ktorí sa môžu pochváliť slávnejšími atrakciami alebo bohatšou históriou. Pritom práve takéto miesta vám dokážu najlepšie odhaliť krásu cestovania, pretože si ešte stále uchovali pôvodnú atmosféru a výnimočnosť.



 

Arménsko

Túto krajinu odporúčajú najmä kvôli nádhernej prírode a dlhej kresťanskej histórii. Nájdete tam množstvo starobylých kostolov, ktoré sú zachované v dobrom stave. Pri cestovaní by ste si mali dať pozor na pamiatky pri južných hraniciach krajiny, kde môže byť situácia nestabilná. Hlavnou atrakciou Arménska je kláštor Tatev, ktorý sa nachádza v provincii Syunik. Dostanete sa k nemu najdlhšou lanovkovou trasou bez medzizastávok na svete. Od kláštora sa vám naskytne pohľad na celú horskú oblasť. Nevynechajte ani hlavné mesto Jerevan a určite sa vyberte i na výlet okolo jazera Sevan, môžete navštíviť najstaršie kláštory v krajine.

 

Nikaragua

Krajiny Južnej Ameriky majú síce problém s bezpečnosťou, no Nikaragua patrí medzi najbezpečnejšie z nich. Podľa National Geographic je zároveň veľkou výhodou, že sa rozprestiera až na dvoch pobrežiach. Vďaka tomu si môžete vybrať ideálne miesto pre dovolenku. Domáca vláda navyše robí väčšie investície do budovania infraštruktúry, vďaka čomu sa zlepšuje i ponuka hotelov v plážových oblastiach. Najzaujímavejšími atrakciami sú lagúna Apoyo, ktorá má najzachovalejšiu prírodu v krajine, a taktiež malé ostrovy popri pobreží.

 

Nepál

Vďaka výstupom na himalájske vrchy nemal Nepál nikdy núdzu o turistov. Momentálne sa však domáci musia vysporiadať s dvoma veľkými problémami. Od veľkého zemetrasenia v roku 2015 im výrazne klesol počet návštevníkov, ktorí sa obávajú podobného nešťastia. Druhým hlavným problémom je, že sa všetci sústredia iba na zdolávanie končiarov a nevnímajú ostatné krásy tejto krajiny. Zaujímavé sú napríklad mestá Bhaktapur alebo Káthmandu, ale aj národný park Chitwan, kde môžete vidieť rôzne vzácne živočíchy.

 

Irán

Bezpečnostná situácia v krajine je už nepomerne lepšia ako v minulosti. Musíte si však dávať pozor na dodržiavanie pravidiel islamu a rešpektovať niektoré nariadenia. Taktiež sledujte aktuálne bezpečnostné vyhlásenia, ktoré vás upozornia na nutnosť vyhýbať sa niektorým lokalitám. Hlavným dôvodom návštevy má byť okrem spoznávania tunajšej kultúry najmä pohostinnosť domácich obyvateľov. Bežní ľudia sú veľmi priateľskí a vždy vám ponúknu množstvo informácií o ich domovine. Najzaujímavejšou atrakciou sú ruiny perzského mesta Perzepolis.

 

Kosovo

V minulosti sa táto krajina zmietala v nepokojoch, no teraz akoby chceli domáci obyvatelia dohnať všetko to pekné, čo si kedysi nemohli užiť. Vďaka tomu má podľa National Geographic najmä hlavné mesto Priština úžasnú bohémsku atmosféru, ktorú musíte zažiť i na vlastnej koži. Počas dovolenky v Kosove však nemyslite iba na zábavu a snažte sa ju skĺbiť i so spoznávaním zvyšku krajiny. Medzi cestovateľmi je obľúbené starobylé mesto Prizren, ale aj opátstvo v Gračanici alebo mesto Peja, ktoré je v blízkosti nádherného kaňonu Rugova.

 

Uzbekistan

Turizmom takmer nedotknutá krajina by podľa National Geographic mala byť jedným z tromfov na vašom zozname vysnívaných destinácií. Mali by ste sa tam vybrať čím skôr, pokiaľ Uzbekistan nepokazí žiaden komerčný charakter. Nádherná divoká krajina je podčiarknutá miestnou kultúrou, ktorá je zvláštnou zmesou exotiky, islamskej architektúry, sovietskeho vplyvu a silných tradícií. K hlavným atrakciám patrí historické mesto Chiva, Bukhara s domami s bohatým zdobením fasád a taktiež trasa historickej Hodvábnej cesty, ktorá viedla cez Uzbekistan a niektorí cestovatelia ňou prechádzajú ešte aj dnes.

 

Albánsko

Turizmus v Albánsku sa ešte len rozbieha a práve kvôli tomu sa táto krajina ocitla i na tomto zozname. Na rozdiel od ostatných typických dovolenkových destinácií tam stále nie je až tak veľa dovolenkárov, takže si užijete viac súkromia a pokojnejšiu dovolenku. Po hlavnom meste Tirana je turisticky najvyťaženejším miestom práve oblasť pri pobreží, kde sa pomaly stavajú už aj kvalitnejšie hotely pre náročnejších klientov. Počas fakultatívnych výletov berú miestni tour operátori turistov na vyhliadkovú trasu Llogara Pass alebo do mestečka Gjirokastra, v ktorom sú všetky domčeky postavené v štýle malých zámkov. To je zapísané aj na zozname UNESCO.

 

Východný Timor

Po dlhé roky patrila táto oblasť pod správu Portugalska. Svoju samostatnosť si obyvatelia Východného Timoru vybojovali po dlhej vojne a bojoch za slobodu. Dnes už patrí táto krajina k najkrajším ostrovom v Indonézii, pretože ponúka výborné podmienky pre plávanie, ale i potápanie. Ako prví začali túto lokalitu vyhľadávať rybári, ktorí tam našli výborné miesto pre pestovanie ich záľuby. National Geographic odporúča navštíviť Východný Timor počas jari, keď sa tam koná veľký karneval.

 

Gruzínsko

Gruzínci stavajú svoju turistickú povesť na vinárstve. Ich vína majú špecifickú chuť, ktorú získavajú z pôdy v oblasti Kaukazu. Pri návšteve tejto krajiny nezabudnite na hlavné mesto Tbilisi, ktoré si stále zachováva priateľskú atmosféru typickú pre menšie mestá v tejto časti sveta. Pokiaľ máte radi vysokohorskú turistiku, potom istotne zájdite do Kazbegi, kde sa v horách skrýva i kostol Gergeti. Ten vytvára s okolitou prírodou nádherný kontrast a ponúkne vám skvelé miesto pre pokoj v duši.

 

Tunisko

Záujem o dovolenky v tejto krajine klesol kvôli obavám z teroristických útokov. Podľa oficiálnych zástupcov Tuniska, ale aj podľa National Geographic, sa však nemusíme strachovať, pretože je tam bezpečne a rovnaké riziko vám hrozí i v iných štátoch. Najkrajšími atrakciami sú ruiny historického rímskeho mesta Dukka, koloseum El-Jem alebo nádherný ostrov Džerba.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa