Cestovanie ako z rozprávky: Tieto magické zámky poznáte aj z Disneyho príbehov

2023-07-20 00:00:00 |   |    | 

Disneyho rozprávky milujú deti, ale aj dospelí. Radi sa pomocou nich aspoň symbolicky premiestňujeme do dokonalého sveta, kde vyhráva dobro nad zlom. Ak sa chcete aspoň na chvíľu podobne cítiť aj v tom našom, vyberte sa na výlety k zámkom, ktoré inšpirovali tvorcov týchto animovaných hitov.



 

Šípková Ruženka: Neuschwanstein, Nemecko

Azda najznámejším zámkom, spojeným so značkou Disney, je Neuschwanstein v Bavorsku, ktorý sa dokonca objavoval v hlavnom logu firmy. Waltovi Disneymu sa páčil natoľko, že jeho repliku vytvoril aj v slávnom zábavnom parku v Kalifornii a tiež ste ho mohli vidieť v animáku o Šípkovej Ruženke. I keď je Neuschwanstein rozľahlým panským sídlom, pre verejnosť je sprístupnená len menšia časť. Počas okruhu sa dostanete do komnát prvého majiteľa, ale aj do trónnej miestnosti. Ujsť si nenechajte ani vyhliadku na neďalekom moste, z ktorého je na zámok ten najkrajší výhľad.

 

Aladdin: Tádž Mahal, India

Vedeli ste o tom, že v disneyovskách ste mohli uzrieť aj slávny Tádž Mahal? Skúste si ešte raz pozrieť Aladdinov príbeh, ktorý mal premiéru v roku 1992 a určite zbadáte, že palác, v ktorom bývala princezná Jazmína, bol nakreslený práve podľa vzoru najznámejšej pamiatky v Indii. Toto spojenie je pre mnohých o to krajšie, že mauzóleum je dodnes symbolom lásky, ktorá prekoná aj smrť. Nakoľko sú legendy spojené so vznikom Tádž Mahalu pravdivé, to je otázne, v každom prípade sa však jeho podoba do slávnej rozprávky dokonalo hodí.

 

Zlatovláska: Mont-Saint-Michel, Francúzsko

Zvečnenia v rrozprávke sa dočkala aj jedna z najznámejších francúzskych atrakcií. Kláštor Mont-Saint-Michel stojí na skale, ktorú obmýva more, a to v čase prílivu úplne zaplaví jedinú prístupovú cestu. Pokiaľ tam prídete počas odlivu, môžete sa zase poprechádzať po dlhej pláži, z ktorej si najlepšie vychutnáte pohľad na toto majstrovské dielo, ktorého najstaršie časti pochádzajú už z 11. storočia. Výnimočná stavba zaujala aj autorov rozprávky Na vlásku, ktorí sa ňou inšpirovali pri tvorbe bydliska rodičov Zlatovlásky.

 

Ľadové kráľovstvo: Akershus, Nórsko

Ľadové kráľovstvo spôsobilo po svojom uvedení hotový ošiaľ a obrovské množstvo malých fanúšikov má aj o mnoho rokov neskôr. Ak ich chcete potešiť a ukázať im naživo zámok, v ktorom žili Elsa s Annou, naplánujte si výlet do Nórska. Jeho hlavnou predlohou totiž bola pevnosť Akrshus, ktorá sa nachádza neďaleko Osla. Postavená bola v 13. storočí na ochranu tunajších obyvateľov a v nórskej histórii zohrala veľmi dôležitú úlohu.

 

Snehulienka a 7 trpaslíkov: Alcázar de Segovia, Španielsko

V Španielsku si naživo môžete pozrieť zámok, ktorý sa objavil v prvej Snehulienke a siedmich trpaslíkoch. Tvorcovia sa pri jeho podobe inšpirovali Alcázarom de Segovia, ktorý pokladajú za jeden z najkrajších palácov nielen na Pyrenejskom polostrove, ale v celej Európe. Postavili ho v 12. storočí a pôvodne bol pevnosťou, ktorá slúžila najmä vojakom, no neskôr tam nasťahovali aj väznicu. Na jeho fasáde môžete rozoznať hneď niekoľko architektonických štýlov, ktoré sa perfektne hodia aj do rozprávkového prostredia.

 

Neskrotná: Eilean Donan, Škótsko

Tento hrad je dôverne známy z viacerých filmov. Najlepšie ho poznáte z Highlandera, ktorý sa tam najrúcal v osemdesiatych rokoch, no spoznať ste ho mohli aj v rozprávke Neskrotná, kde sa vo veľkej miere stal inšpiráciou pre domov rodičov červenovlasej hlavnej hrdinky. Eilean Donan sa nachádza v krásnej prírode Škótskej vysočiny na ostrove obývanom už od 6. storočia a pôvodne ho postavili ako pevnosť na obranu voči Vikingom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa