Viedeň patrí k architektonickým skvostom Európy

2012-07-17 16:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Hlavné mesto Rakúska zaujme nielen svojou architektúrou, ale aj krásnymi parkmi s nekonečným množstvom kvetov. Za pozornosť taktiež stojí zámok Schönbrunn, najnavštevovanejšia turistická atrakcia Viedne, ako aj najvýznamnejšia kultúrna pamiatka Rakúska.



Zámok Schönbrunn je bývalé letné sídlo Habsburgovcov. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1642. Do roku 1918 bol zámok letnou rezidenciou cisára, pôvodne to bol lovecký zámok. V rokoch 1744-1749 sa rozšíril na krásnu barokovu stavbu. Z významných panovníckych rodín ho obývala Mária Terézia a cisár František Jozef I. so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi. Zámok obklopuje rozsiahly udržiavaný park, kde je v súčasnosti možné navštíviť jednu z najstarších zoologických záhrad na svete, Gloriettu, záhrady, detské ihrisko, labyrinty, skleníky - palmový skleník či botanickú záhradu.

Múzeum dejín umenia je jedným z najstarších múzeí výtvarného a dekoratívneho umenia na svete. Vystavuje jednu z najdôležitejších umeleckých zbierok sveta - od starého Egypta, cez antiku, stredovek až po novovek do roku 1800 (hlavne renesancia a barok). Známa je najmä zbierka obrazov od Bruegela, avšak sú tu aj iné majstrovské diela: Caravaggio, Lucas Cranach, Anton van Dyck, Giorgione, Hans Holbein, Raffael, Rembrandt, Guido Reni, Rubens, Tiepolo, Tintoretto, Tizian, Velasquez, Veronese, Fetti, Vermeer van Delf, Canaletto, Correggio, Dürer, Il Guernico, atď.

Dvorné divadlo Burgtheater dokončené v roku 1748, predtým známe ako K.K. Theater an der Burg alebo neskôr aj ako K.K.Hofburgtheater, patrí dnes medzi rakúske spolkové divadlá. Je jedným z najdôležitejších divadiel vo svete, ktoré používajú nemecký jazyk.

Volksgarten - ľudová záhrada patrí k svetovému kultúrnemu dedičstvu. Každý rok na jar tu rozkvitne okolo 400 druhov ruží. V parku sa nachádza aj pomník cisárovnej Sissi.

 

Tip na dovolenku nám zaslala čitateľka Maria Gromova. Ďakujeme :)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa