Spoznajte niektoré z najkrajších pláží Cypru

2012-05-01 10:00:00 |   |    | 

CYPRUS - Cyprus nie je len ďalším gréckym ostrovom - hlásajú turistické bedekre o najvýchodnejšom a treťom najväčšom ostrove Stredozemného mora. Politickým konfliktom rozdelený na dve časti ponúka zmes jedinečných prírodných krás, cyperskej kultúry a silného pevninského vplyvu. A niekoľko vyhľadávaných pláží, ktoré si svoje miesto našli aj v rámci svetových rebríčkov.



Po pristátí na letisku v Larnake nás napriek skorej rannej hodine teplo doslova „ovalí“. Noc je pre miestnych a dovolenkárov vykúpením od horúcich dní, kedy teplota neklesá pod 40 stupňov Celzia. „Už dva mesiace nepršalo a ďalšie dva ani nezaprší,“ hovorí usmievavý taxikár, „aspoň sa budete môcť celé dni kúpať.“ On sám ostrov neopustil ani len na krátky čas. Ako vraví, nič mu tu nechýba.

Cyprus uspokojí aj najnáročnejších dovolenkárov, aj keď chybičky krásy sú niekedy neprehliadnuteľné. Napríklad, ak nie ste typickí dovolenkári prilepení na jednom plážovom ležadle, ale máte radi spoznávanie aj odľahlejších častí krajiny. Lebo na Cypre je verejná doprava medzi mestami riedka, a ak nie ste fanúšikom autostopu, zostáva vám len investovať do prenájmu auta. Cyperské pláže vás však svojou rôznorodosťou prekvapia.

 

Pláž Konnos

Cestou z Cape Greco sa pred nami objaví majestátny hotel a úzka cestička do zálivu. Pohľad na pláž, akoby zahryznutej do pobrežia, na tyrkysové odtiene morskej hladiny a zlatý piesok nás jednoznačne presvedčil, že Konnos beach (Pláž Konnos) je jednou z najkrajší pláží južnej časti ostrova.

Nachádza sa medzi dvoma vychýrenými dovolenkovými strediskami - Protarasom a Ayia Napou - no napriek tomu tu panuje príjemne tichá, rodinná atmosféra. Pláž je skalnatými útesmi chránená pred silným vetrom a vlnobitím a ponúka okrem klasických plážových radovánok aj možnosť krátkeho výletu ku Kyklopovej skale.

 

Korytnačia pláž

Tvar osamelého a dosiaľ turistami neobjaveného polostrova Karpass pripomína vystrčený prst a tvorí severovýchodnú časť ostrova, kam sa najľahšie dostanete vlastným/prenajatým autom. Nachádza sa tu, okrem iných atrakcií a prírodných krás, aj známa Zlatá pláž (Golden beach), ktorú miestni nazývajú Korytnačou.

Počas letných mesiacov sa stáva miestom hniezdenia korytnačiek a práve kvôli tomuto faktu, i vďaka svojej pomernej odľahlosti a polohy v rámci prírodnej rezervácie tu môžete zabudnúť na hlučné plážové bary a davy ľudí. Na Korytnačej pláži panuje absolútne ticho preťaté len šumom mora a dupotom oslíkov. Ideálne miesto na prázdninový piknik, nohy zaborené v bielom piesku a sledovanie tušenej tureckej pevniny v diaľke.

 

Pláž Nissi

Pláž Nissi, teda Nissi beach, sa dlhé roky umiestňuje na popredných miestach v rebríčkoch mapujúcich najkrajšie pláže sveta. Právom, biely piesok ľahší ako hodváb, priezračná voda s tyrkysovým odtieňom a najmä malý skalnatý ostrovček, ku ktorému vedie morská cestička jasne sa črtajúca pod nohami - to všetko svedčí o jej jedinečnosti.

Nájdete ju blízko populárneho dovolenkového mestečka Ayia Napa, ktoré láka okrem tradičnej dennej aj na nespútanú nočnú zábavu. Maličkou chybičkou krásy je pocit miernej stiesnenosti medzi množstvom ležadiel a slnečníkov a občasný, sezónny výskyt morských rias, ktoré znečisťujú vodu i celú pláž.

Medzi ďalšie obľúbené pláže patria tie v blízkosti Paphosu, centra západnej časti ostrova, korytnačia pláž Lara bay kúsok od severného prístavu Kyrenia a pláž Fig Tree Bay v Protarase so zlatým pieskom, čistou vodou, množstvom hotelov a plážových barov, ktoré ponúkajú pravé cyperské frappé.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor, wikipedia, Vladimer, Franco Pecchio, sxc.hu, masai

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa