Len na skok z Anglicka – Obzrite si aj Isle of Wight a jeho preslávené ihly

2015-03-19 16:30:00 |   |    | 

Ako náhle pomyslíte na ostrov Isle of Wight, tak vás okamžite napadne ikonická svetoznáma lanovka Needles, ktorá transportuje turistov z vrcholu útesu Alum Bay na kamienkovú pláž. Takže pozrite sa z vtáčej perspektívy na multifarebné pieskové útesy a ohromujúce tyrkysové vody, ktoré tiahnu až kam oko dovidí. Needles je viac ako len fascinujúca história, ohromujúca geológia a nádherné výhľady na more.



 

Needles (skalné útvary pripomínajúce ihly) sa nachádzajú v juhozápadnej časti ostrova Isle of Wight na juhu Anglicka.

 

Toto je skutočne najlepší spôsob ako ísť z vrcholu Alum Bay na Alum Bay pláž, kým si vychutnávate veľkolepé výhľady na malebné skaly Needles a maják, ako aj farebné pieskové útesy – no a more je tiež čisto tyrkysovej farby.

 

Pre detailný pohľad na dramatické skaly Needles a maják, podniknite okružnú plavbu na jednej z výletných lodí. Naskytne sa vám aj panoramatický pohľad na pieskové útesy Alum Bay.

 

Majákové svetlo sa nachádza 24 metrov nad hladinou mora a lode ho môžu vidieť v červenej, zelenej, či bielej farbe v závislosti od polohy až do 22 km. Napriek prítomnosti majáku veľa lodí stroskotá na nebezpečných skalách Needles.

 

....a zakaždým sa vám naskytne iný pohľad. Needles (ihly) boli pôvodne 4 skaly, no najvyššia v tvare ihly, podľa ktorej je názov, sa zrútila do mora pri búrke v roku 1764.

 

....v obklopení slnka a mora sa vám budú ponúkať tie najkrajšie výhľady, nezabudnite si pribaliť trekové topánky a vyberte sa po útesoch až k obľúbenému miestu potápačov –Fresh water Bay.

 

Alum Bay je známy pre pestrofarebné pieskové útesy, ktorých história siaha až 70 miliónov rokov dozadu. Prezrieť si ich môžete pri prechádzke, ale aj z auta, či dvojposchodového autobusu doubledeckeru, kde vám bude vietor rozvievať vlasy.

 

Nachádza sa tu aj pamätník Marconi – značí presné miesto, kde Guglielmo Marconitu podnikol prvé bezdrôtové vysielanie na konci 19. storočia. Na vrchole je zachovalá pevnosť Needles Battery, ktorá bola postavená v roku 1861 – 1863 na obranu voči nepriateľským lodiam.

 

Na vrchole Alum Bay sa určite nudiť nebudete: od množstva atrakcií pre deti, cez fúkanie skla až po kino, či výstavu veteránov. Obchod so suvenírmi, sladkosťami a stánky s občerstvením sú samozrejmosťou.

 

Aj domáce obyvateľstvo žije turizmom a zdobí si príbytky, aby potešili a rozptýlili okoloidúcich výletníkov.

 

Needles to nie sú len „ihly“ vytŕčajúce z mora s majákom, ale aj okolie, ktoré vytvára podmienky na strávenie celodenného výletu. Zabávajte sa na útese Alum Bay množstvom atrakcií a lanovkou, ktorá vás privedie na pláž, kde sa môžete vykúpať alebo podniknúť okružnú plavbu. Alebo sa vyberte na útesy Needles a spoznávajte históriu, prezrite si pamätníky, pevnosť a ochutnajte šálku anglického čaju v miestnej kaviarni. No a fascinujúce, či dramatické výhľady vás budú sprevádzať na každom kroku.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa