Španielske Toledo, križovatka kultúr

2013-05-06 11:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Na kopci, uprostred nekonečného rovinatého veterného kraja La Mancha, obmývané riekou Tajo, tróni jedno z najkrajších miest Španielska, Toledo.



Tri v jednom

V roku 1986 rozšírilo Zoznam svetového dedičstva Unesco a turisti sa z neho denno-denne vracajú očarení. Podobné miesto, kde žili dlhé storočia v symbióze tri rôzne kultúry, sa totiž na mape sveta hľadajú ťažko. Toledo bolo dôležitým centrom Rímskej ríše, potom hlavné mesto kráľovstva Vizigótov, na význame mu neskôr pridali Arabi a nestratilo ho ani po dobytí kresťanskými vojskami. A tak tu až do konca pätnásteho storočia spolunažívali vo vzájomnej rovnováhe kresťania, židia a arabi. Dodnes je toho svedkom veľké množstvo pamiatok v historickej časti mesta.

Turistický ruch mesta sa koncentruje okolo námestia Plaza Zocodóver, čo bol niekdajší mestský trh. Dnes z neho vychádzajú uličky plné obchodov, ktoré ponúkajú všetko od mečov až po marcipánové figúrky. Práve marcipán je jedným z tunajších pozostatkov arabskej kultúry. Úzke uličky v okolí monumentálnej katedrály a domy s nádhernými átriami sú tým ďalším. Na židov zasa spomína židovská štvrť Judería a pozostatky nenápadných synagóg. V prevahe sú bezkonkurenčne kresťanské pamiatky. Famózna stredoveká katedrála a kostol San Juan de los Reyes, kde mali byť pôvodne pochovaní Isabela Kastílska a Ferdinand Aragónsky, sú len dva príklady z mnohých.

 

Mesto maliarov

Mesto ako Toledo nemohlo zostať nepovšimnuté umelcami. Jedným z nich bol aj rodák z Kréty, Doménikos Theotokópoulos, známy pod menom El Greco. Do Toleda, už vtedy významného náboženského a kultúrneho centra Španielskeho kráľovstva, prichádza vo veku tridsaťšesť rokov a zostáva tu do konca života. Za ten čas El Greco vytvoril diela, ktoré si zaslúžia samostatnú kapitolu v dejinách umenia. V Tolede je možné pozrieť sa na jeho obrazy v priestoroch katedrály a v atraktívnom múzeu El Greco.

 

Sesternica Bratislavy

Hoci Bratislava zatiaľ nepatrí medzi družobné mestá Toleda, hodilo by sa to. Obidve mestá majú totiž spoločnú dominantu, v Bratislave je to hrad a v Tolede Alcazár, každé ma iné meno, no z diaľky sú si veľmi podobné. Kým náš „obrátený stôl“ je sídlom prezidenta, toledský skrýva knižnicu, vojenské múzeum a trochu divokú históriu, spojenú najmä s obdobím začiatku Španielskej občianskej vojny.  A na fotke si ho domov odnáša každý.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa