Lacná dovolenka v Ríme? Top vychytávky, ktoré sú v meste miest zadarmo

2015-03-24 08:00:00 |   |    | 

Ak sa vám podarilo zabezpečiť si výhodnú letenku do večného mesta a chceli by ste sa v ňom držať plánovaného rozpočtu, ktorý má istý strop, tieto riadky sú venované aj vám. Ponúkame vám top „vychytávky“, ktoré si môžete v Ríme užiť zadarmo alebo len s minimálnymi výdavkami.



 

Atraktívne talianske mesto, ktoré ročne navštívi cez 30 miliónov turistov, je svojou pestrosťou, enormnou historickou hodnotou a veľkoleposťou bez najmenších pochýb skvelou voľbou. Inými slovami povedané – vidieť Rím iba raz, určite nestačí.

 

Využite „Free walking tour“ s výkladom sprievodcu

Ak zvládate výklady v angličtine, pokojne využite prehliadku všetkých najdôležitejších pamätihodností úplne zadarmo. Prehliadky mesta majú v kompetencii sprievodcovia s licenciou (zastrešované sú neziskovou organizáciou), takže o profesionalitu nemusíte mať obavy.

Podmienkou účasti na 2-hodinovej prehliadke je rezervácia miesta online (rezerváciu je potrebné vytlačiť a priniesť so sebou). Prehliadky sú denne, za každého počasia so začiatočným bodom na Španielskych schodoch (Piazza di Spagna, Španielske námestie) vždy o 17:30 hod. Ak vás sprievodca po dvoch hodinách presvedčí, môžete mu venovať symbolické prepitné.

 

Museo Storico della Liberazione (Múzeum oslobodenia)

Nachádza sa na Via Tasso 145 a v čase nacistickej okupácie Ríma (1943 – 1944) v budove sídlilo veliteľstvo nemeckej SS. Boli v nej aj väznení odporcovia režimu, ktorých nacisti vypočúvali a mučili v jednotlivých bunkách. Na ich stenách sú doteraz vyryté nápisy.

Súčasťou expozície sú dobové fotografie, dokumenty, improvizované zbrane a historická genéza zameraná na utrpenie a prenasledovanie Židov. Malé, ale veľmi pôsobivé múzeum s pridanou hodnotou – možnosť dozvedieť sa viac o Ríme z čias druhej svetovej vojny.  

 

Estate Romana

Každoročne sa v období od júna do októbra po celom meste i predmestí organizujú stovky kultúrnych podujatí a akcií pre všetky vekové kategórie. Či už si vyberiete divadelné alebo filmové predstavenie, balet, výstavy, hudobné koncerty, autorské čítania, aktivity pre deti – ponuka je tak pestrá, že si to svoje určite nájdete.

Drvivá väčšina podujatí je zadarmo, niektoré sú za symbolický poplatok. Avšak, za kvalitnú kultúrnu dávku do žíl do stojí. Ak navštívite Rím práve v období od júna do októbra, vyhraďte si čas na niektorú z akcií. Neoľutujete! K dispozícii je aj aplikácia, ktorá vám pomôže zorientovať sa v programe.

 

Panteón i najznámejšia fontána na svete

Okrem nami vymenovaných alternatív ponúka Rím aj ďalšie unikáty, ktoré môžete vidieť taktiež zadarmo – impozantná antická budova Panteón z roku 125 n.l. (Piazza della Rotonda), Bazilika sv. Petra (Svätopeterské námestie, Vatikán), Fontána di Trevi (nazývaná aj najznámejšou na svete, Piazza di Trevi), Vatikánske múzeum so Sixtínskou kaplnkou (Vatikán) či zvonku obdivovať symbol starého Ríma – Koloseum (Piazza del Colosseo).

Na záver možno dodať, že slávny výrok – „všetky cesty vedú do Ríma“ - má zaiste niečo do seba. Symbolizuje nielen impozantnosť tejto metropoly na rieke Tiber, ale predovšetkým vystihuje jeho historickú dôležitosť. Aj preto už vyššie spomínané – vidieť Rím iba raz, určite nestačí – je dostatočnou pozvánkou Caput Mundi (hlavné mesto sveta ako mu zvyknú niektorí hovoriť) navštíviť...

 

Autor: © Zoznam/Vincent

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa