Nová destinácia Wizzairu: Tuzla s jej slávnym soľným jazerom

2016-10-10 00:00:01 |   |    | 

Bratislava čoskoro ponúkne cestovateľom ďalšie možnosti, do zoznamu nových destinácií pribudne Tuzla v Bosne a Hercegovine. I keď sa o tejto linke hovorí ako o zamestnaneckom spoji, ktorý má najmä zjednodušiť prepravu ľudí pracujúcich v susednom Rakúsku do rodných končín, o nič neprídu ani vášniví turisti. Tuzla a okolie ponúka niekoľko zaujímavostí, ktoré vám vystačia nielen na jeden skvelý víkendový výlet.



 

Trikrát týždenne s akciami do 40 eur

Wizzair začne lietať do Tuzly od budúceho roka, prvé lety sú naplánované na koniec marca. Do Bosny a Hercegoviny sa bude lietať trikrát týždenne, smerom tam vždy v pondelok, stredu a v piatok a v rovnaké dni priletíte aj naspäť. Zo Slovenska sa odlieta vždy o 7:45, z Bosny a Hercegoviny je to ešte o necelé dve hodiny skôr. Samotný let trvá len niečo vyše hodiny. Najlacnejšie spiatočné letenky momentálne zakúpite od 40 eur, no keď vystihnete dobrú akciu alebo použijete klubovú zľavu, môže to byť ešte menej. Letisko sa nachádza len 20 minút cesty autom od historického centra mesta.

 

Jedno z najstarších trvalo osídlených miest

Oblasť okolo Tuzly bola objavená už pred 6000 rokmi, keď si tam usídlili prví obyvatelia. Od obdobia Rímskej ríše je oblasť obývaná permanentne. Vďaka tomu patrí k najstaršie osídleným mestám v Európe. Tuzla bola v minulosti súčasťou Osmanskej ríše, ale aj Rakúsko-Uhorska. Počas 2. svetovej vojny bola najväčším mestom v bývalej Juhoslávii, ktoré oslobodili partizáni. Neľahké roky zažila aj počas vojny v deväťdesiatych rokoch, keď po vpáde vojsk bola vo veľkej miere zničená a do jej obnovy musí byť aj v súčasnosti investovaných veľa prostriedkov.

 

Jazerá, ktorému vďačí za meno

V blízkosti mesta sa nachádzajú jazerá Pannonica, ktoré vďaka slanej vode pripomínajú malé more. Kedysi sa využívali na ťažbu soli a tej je venované aj neďaleké múzeum. Teraz sú už skôr obľúbeným oddychovým miestom, kde na malých kamienkových plážach ľudia nachádzajú počas horúcich dní takmer dovolenkovú idylku. Zaujímavosťou je, že práve podľa týchto jazier dostalo mesto i svoje súčasné meno. V minulosti sa nazývalo Soli a potom sa premenovalo na Tuzla, čo v preklade znamená soľná baňa.

 

Korzovanie s domácimi

V okolí Tuzly máte vďaka peknej prírode, ale aj samotnému jazeru dostatok príležitostí na aktívny oddych. Lenže dovolenka v týchto končinách by nebola kompletná, keby ste sa aspoň na chvíľku nepokúsili splynúť s pokojnejším spôsobom života domácich obyvateľov. Medzi ich tradičné obľúbené činnosti patrí najmä korzovanie, ktorému sa venujú zväčša počas víkendov. Prechádzky v centre mesta a potom príjemné posedenie na kávičke, kde sa pokojne porozprávajú so svojimi priateľmi, to majú domáci veľmi radi. A nebuďte prekvapení, keď vás po pár zdvorilostných otázkach prijmú medzi seba. Pri pohári kávičky a dobrom dezerte sa s vami porozprávajú rovnako úprimne ako so svojimi dlhoročnými kamarátmi. Keď nemáte chuť na kávu, istotne ochutnajte niektoré z domácich pív.

 

Výlet na pevnosť Srebrenik

Ak máte chuť spoznať väčšiu časť regiónu, odporúčame vám vybrať sa na výlet k pevnosti Srebrenik. Tá sa nachádza približne hodinu cesty autom od mesta a okrem iného vám ponúkne aj malú vychádzku v prírode. Pevnosť alebo bývalý hrad bola postavená v 14. storočí. Podľa dostupných dokumentov však nebola stredoveká stavba dlho obývaná. Po smrti prvého majiteľa slúžila len na obranné účely a neskôr začala postupne chátrať.

 

Mesto pamätných diskoték

Počas Bosnianskej vojny bola Tuzla ťažko skúšaná. Na viacerých miestach tam postupne vybuchlo niekoľko bômb, ktoré pripravili o život mnoho civilistov. Najhorší výbuch v roku 1995 usmrtil až 75 ľudí. Tieto neľahké časy však domácich obyvateľov ešte viac zomkli. Akýsi únik hľadali v kultúre a možnosti prejaviť svoju bolesť alebo naopak zabudnúť na to, čo sa deje za múrmi ich malého sveta. Často sa organizovali tajné zábavy a diskotéky, na ktorých sa stretávali najmä mladí ľudia a plánovali budúcnosť bez bojov. Táto tradícia zostala až dodnes, keď sa v meste konajú viaceré populárne diskotéky, ktoré patria k najlepším v Bosne a Hercegovine.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa