Mesto kamenných veží: San Gimignano patrí k najväčším pokladom Toskánska

2023-11-30 00:00:00 |   |    | 

Toskánsko je pre cestovateľov z jedného hľadiska veľmi náročnou výzvou. Vybrať si totiž len pár miest na návštevu počas výletu je poriadne náročné. Do vašej dilemy teraz prihodíme ďalšieho horúceho kandidáta. Mestečko San Gimignano sa preslávilo svojimi kamennými vežami, no to nie je to jediné, čo dokáže zvedavým turistom ponúknuť.



 

Stredoveký Manhattan

San Gimignano má v Toskánsku výbornú polohu, vďaka čomu ho navštevuje veľa turistov. Rozprestiera sa na kopci v údolí rieky Elsa len 50 kilometrov od Florencie, takže ak si chcú dovolenkári urobiť výlet mimo mesta, stáva sa jednou z ich prvých volieb. Mestečko bolo navyše slávne už aj v minulosti, keď popri ňom viedla pútnická cesta, ktorá začínala v Ríme. Vďaka silnej charizme ho tiež vyhľadávalo množstvo talianskych umelcov, ktorí tam prichádzali po novú inšpiráciu. Vo svete sa Sam Gimignano preslávilo najmä vďaka kamenným vežiam, ktoré sú viditeľné už z diaľky. Kvôli tomu dostalo vtipnú prezývku „stredoveký Manhattan“, ktorá sa ujala tak u domácich, ako aj u turistov.

 

V najvyššej veži sídli múzeum

Dodnes sa v meste podarilo uchovať 15 kamenných veží, pôvodne ich však bolo podľa historikov až 72, takže v tých časoch muselo San Gimignano pôsobiť ešte očarujúcejšie. Za ich vznikom stojí kuriózna súťaživosť pôvodných obyvateľov. Ich výstavbu totiž vždy financovala niektorá z tunajších majetnejších rodín, preto sa časom začali nazývať aj rodové veže. Ich majitelia chceli ukázať, aké majú bohatstvo a začali sa predbiehať v tom, kto z nich ju postaví vyššiu. Nakoniec to dospelo do bodu, kedy mesto nechalo postaviť Torre Grossa a všetky ďalšie už museli byť nižšie. V súčasnosti v jej interiéri sídli mestské múzeum. Veže mali kedysi obranný charakter, preto viaceré z nich nemajú okná.

 

Pevnosť La Rocca di Montestaffoli

V minulosti bola v meste pevnosť, ktorá sa nazývala La Rocca di Montestaffoli. Tú sa však nepodarilo uchovať, pretože ju v roku 1353 zničili počas útokov Florenťanov. K čiastočnému obnoveniu došlo v roku 1555 vďaka Cosimovi I., ktorý nechal obnoviť aspoň niektoré pôvodné priestory. Zrekonštruovali jednu z obranných veží hradu a taktiež časti obranných múrov. Veža je sprístupnená aj v súčasnosti a ponúka nádherný výhľad na celé okolie. Každý rok sa navyše stáva ústredným bodom stredovekého festivalu, ktorý sa tradične koná počas tretieho júnového týždňa. Práve pred ňou sa odohráva dobový turnaj, aké tu organizovali aj v dávnej minulosti.

 

V obklopení viníc a dobrého jedla

Toskánsky vidiek je okrem prírody a pamiatok populárny aj z ďalších dvoch dôvodov. Prvým je dobré jedlo. Aj San Gimignano ponúka niekoľko dobrých reštaurácií, kde varia jedlá inšpirované lokálnymi potravinami a tradičnými receptami. Okrem toho si môžete rezervovať aj rôzne lekcie varenia, na ktorých sa naučíte pripravovať cestoviny, pizzu alebo sladké pochúťky. Druhým tromfom je víno. Okolo mesta sa nachádza niekoľko viníc, takže môžete vyskúšať aj produkty z tunajších malých vinárstiev.

 

Kostol s najkrajšími freskami

Historicky cennou dominantu mesta je aj kostol Santa Maria Assunta. Zatiaľ čo exteriér je jednoduchý a zodpovedá stavbám z tejto éry, po prekročení prahu má hneď niekoľko prekvapení. Pôvodná stavba pochádza z 12. storočia, o tri storočia neskôr došlo k jej renovácii a rozšíreniu. Z tohto obdobia pochádzajú aj fresky, ktoré nádherne zdobia jednu z chodieb. Svätostánok sa tak zmenil na malú galériu so vzácnymi maľbami s duchovnou tematikou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa