Víkendový trh Chatuchak, najväčší v Ázii

2012-03-28 16:00:00 |   |    | 

THAJSKO - V thajskom Bangkoku sú stovky rôznych trhov, žiaden z nich sa však nevyrovná trhu Chatuchak, ktorý je z nich najväčší a údajne je to aj najväčší trh v Ázii. Chatuchak Weekend Market sa rozprestiera na ploche 0.14 km štvorcových, nájdete tam vyše 15 tisíc obchodíkov a stánkov rozdelených do 27 sekcií, a každý víkend ho navštívi skoro polmilióna návštevníkov.



Na tomto trhu sa dá kúpiť všetko od výmyslu sveta - oblečenie, šperky, doplnky, nábytok, knihy, rastliny a kvety, tradičné thajské výrobky a starožitnosti, hračky, keramika, skutočná i umelá zelenina a ovocie....

Pri nákupe zaručene pravých starožitností je dobré mať sa na pozore - množstvo z nich v skutočnosti pochádza z čínskych fabrík a na vývoz pravých starožitností z Thajska zase potrebujete mať oficiálne povolenie. V jednej zo sekcií sa predávajú aj živé zvieratá - v Thajsku sú ako domáci miláčikovia populárne najmä trpasličie mačky, psíkovia a zajace. Nie je to však pekný pohľad, pretože zvieratá spravidla držia v nevyhovujúcich podmienkach.

Neodmysliteľnou súčasťou trhu je aj množstvo stánkov s čerstvo pripraveným chutným jedlom a malé trhové bary s chladenými nápojmi. Pre návštevníkov sú k dispozícii toalety, bankomaty a dokonca aj pobočky medzinárodných prepravných spoločností, ktoré nákup dopravia priamo k vám domov na Slovensko.     

Chatuchak v súčasnosti prevádzkujú štátne železnice, keďže sa rozprestiera na ich pozemkoch. V januári tohto roku predstavil thajský minister dopravy Jarupong Ruangsuwan plány na modernizáciu trhu, ktorá by mala pozostávať najmä zo zavedenia klimatizácie a predĺženia otváracích hodín neskoro do noci. Otázne však je, nakoľko je zavedenie klimatizácie reálne vzhľadom na obrovskú rozlohu a spletitú štruktúru trhu.

Otváracie hodiny trhu sú v sobotu a nedeľu od 9.00 do 18.00 (ale množstvo stánkov otvára a hlavne zatvára aj neskôr). Trh je otvorený aj v piatok, ale hlavne pre veľkoobchodné účely. Na Chatuchak sa najpohodlnejšie dostanete buď vlakom - tzv. Bangkok Skytrain (BTS) - vystúpiť treba na zastávke Mo Chit alebo metrom (MRT) na zastávku Chatuchak Park station. Potom vám už len stačí nasledovať davy nákupuchtivých turistov i domácich.    

Na záver pár nákupných tipov - na trh je najlepšie vybrať sa hneď zrána, keď ešte nie je také teplo a je tu aj trochu menej nakupujúcich (pripravte sa na to, že tu strávite aspoň pol dňa). V tlačeniciach v úzkych uličkách medzi stánkami si dávajte pozor na vreckových zlodejov. Prineste si so sebou dostatok hotovosti - vo väčšine stánkov sa totiž nedá platiť platobnými kartami a bankomat môže byť veľmi ďaleko. Ak chcete Chatuchak objavovať systematicky, pri vchodoch je v informačných stánkoch zadarmo k dispozícii podrobná mapa trhu. A nezabudnite sa všade zjednávať o lepšiu cenu, v Thajsku je to jeden z národných športov.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa