Koľko odvahy v sebe máte? Tento most to preverí

2015-10-12 12:00:00 |   |    | 

Stačí jeden krok. Ak ho zvládnete, tak potom už len ďalších asi 150. No ak sa bojíte výšok, radšej si ho pozrite len z diaľky. Je totiž len pre Odvážnych.



 

Ďalší čínsky skvost

 

Číňania vo všeobecnosti radi ohurujú veľkolepými stavbami a unikátmi. A opäť musíme pripustiť, že sa im to podarilo. Aspoň v prípade najdlhšieho visutého mosta, ktorý má presklenú podlahu.

Nachádza sa v provincii Chu-nan (Hunan) v Geoparku Pching-ťiang. Postavený bol už dávnejšie, no až teraz vymenili drevenú podlahu za sklenenú, čím upútali pozornosť celého sveta.

 

Most pre odvážnych

 

Aj takto by sa dal preložiť čínsky názov Haohan Qiao. Naozaj sa jedná o cestu len pre tých odvážnejších, keďže keď sa sem vyberiete, pod nohami budete mať 180 metrov prázdnoty. Tak vysoko nad roklinou totiž most leží. Ak sa naňho vkročíte, pred sebou budete mať trasu dlhú 300 metrov. To by nebolo také zlé, ak by ste nedovideli priamo až dolu pod vás. Túto atrakciu istotne treba vyskúšať ešte predtým, ako sa sklo zošúcha a efekt bude slabší.

 

Netreba sa báť

 

Hoci sklo vyzerá veľmi krehko, je veľmi odolné. Drevené dosky vymenili za 24 milimetrov tenké sklo, ktoré by malo byť 25 krát pevnejšie ako iné druhy skla. Most by sa podľa konštruktérov nemal hýbať a vydržať by mal takmer všetko.

 

Čínske vízie

 

Tu sa však čínske megalomanstvo ani zďaleka nekončí. Na pláne je totiž ešte niečo väčšie a šialenejšie. Tento most už čoskoro nebude tým najvyšším visutým mostom so sklenenou podlahou. V tejto istej provincii sa chystá ešte väčší projekt visutého mostu, ktorý každému istotne vyrazí dych. Nad Grand Canoyn Zhangjiajie sa totiž stavia ďalší čínsky mega kúsok. Most pozostávajúci z väčšej časti zo skla bude merať 430 metrov a bude vo výške vyše 300 metrov nad zemou. Ak chceme dodať ešte niekoľko údajov, tak by most mal uniesť až 800 ľudí a stane sa taktiež najvyšším bodom pre bungee jumping. Dokončený by mal byť v roku 2016.

Medzi ďalšie patria sklená vyhliadka v Čchung-čching a opäť v Zhangjiajie vyhliadková cesta na hore Tianmen 1500 metrov nad morom. V tomto prípade sa však jedná o chodník, ktorý je pripevnený k skale.

 

Svetový trend

 

Otváranie presklených mostov s vyhliadkami je v poslednej dobe veľmi obľúbené. Spomenúť by sa dal sklenený chodník v Tower Bridge v Londýne, sklenená kocka s výhľadom na Mont Blanc (3842 m n.m.), Glacier Skywalk v Kanade a nedávno otvorený ruský most SkyBridge pri Soči. Posledným príspevkom medzi extrémnymi visutými mostami je nemecký most nad kaňonom Geierlay.

 

Zdroj/autor: youtube.com, cnn.com, dailymail.co.uk, telehraph.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa